image

Populair cybercrime-forum offline gehaald

donderdag 6 juni 2013, 13:44 door Redactie, 0 reacties

Eén van de grootste websites voor het verhandelen van gestolen creditcardgegevens is tijdens een internationale operatie uit de lucht gehaald. Het gaat om het Mattfeuter forum, dat via mattfeuter.ru, mattfeuter.cc, mattfeuter.su, mattfeuter.com, etc. bereikbaar was en zo'n 16.000 leden had. Die konden vervolgens gestolen creditcardgegevens kopen en verkopen.

Ook was er de mogelijkheid voor gebruikers om de gestolen creditcardgegevens te controleren. Het forum zou voor meer dan 200 miljoen dollar aan creditcardfraude hebben gefaciliteerd en bij het verhandelen van de gegevens van 1,1 miljoen creditcards betrokken zijn, aldus een verklaring van het Britse Serious Organised Crime Agency (SOCA).

Betaling
De bende achter het forum wist creditcardgegevens op illegale wijze via webwinkels te bemachtigen. Deze creditcard 'dumps', bestanden met informatie over gestolen creditcards, werden voor bedragen tussen de 1 en 300 dollar verhandeld, afhankelijk van het land van het slachtoffer en compleetheid van de informatie, aldus de FBI.

De betalingen voor de gestolen creditcardgegevens verliepen via Western Union en Liberty Reserve. Deze laatste betaaldienst werd onlangs door de Amerikaanse autoriteiten uitgeschakeld, aangezien het zeer populair was bij cybercriminelen.

Vietnam
De operatie tegen Mattfeuter, dat vanuit Vietnam werd beheerd, werd geleid door het Vietnamese High-Tech Crime Unit (HTCU), de Criminal Investigation Division (CID) van het Vietnamese Ministerie van Openbare Veiligheid, het Britse SOCA, de Britse Metropolitan Police Central e-Crime Unit en de Amerikaanse FBI.

In Vietnam werden acht leden van de georganiseerde bende achter de website aangehouden. De Britse politie arresteerde in Groot-Brittannië drie mensen, terwijl in de Verenigde Staten één van de vermeende kopstukken werd aangeklaagd. Sinds 2009 is het strafbaar in Vietnam om creditcardgegevens te stelen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.