image

Spanje overweegt inzetten politie-spyware

donderdag 6 juni 2013, 15:24 door Redactie, 1 reacties

Het Spaanse Ministerie van Justitie heeft een wetsvoorstel gemaakt die politie de bevoegdheid moet geven om straks spyware op de computers van verdachten te installeren. De maatregel zou alleen bij misdrijven waar een gevangenisstraf van drie of meer jaar op staat mogen worden toegepast en in gevallen van terrorisme en georganiseerde misdaad.

Ondanks de inhoud van het wetsvoorstel is er nog geen beslissing over het op afstand doorzoeken van computers gemaakt. "We zullen luisteren naar wat de experts over het onderwerp te zeggen hebben, maar we zullen nog geen beslissing maken tot alle conclusies van de verschillende groepen zijn bekeken", aldus een bron van het ministerie tegenover de Spaanse krant El Pais.

Recht
"We hebben het over een procedure die vanuit de politie gezien erg handig is, maar vanuit basisrechten gezien erg ingrijpend is", zegt rechtenprofessor Alberto Saiz. Hij stelt dat de politie-spyware het recht op persoonlijk privacy en het recht op persoonlijke gesprekken van de verdachte aantast, aangezien de spyware ook toegang tot Skype, Twitter, Facebook en andere diensten geeft.

"Daarnaast kan een computer, in tegenstelling tot een telefoon, door meerdere mensen worden gebruikt, waarvan de rechten zullen worden geschonden, ondanks dat ze geen doelwit van het onderzoek zijn", gaat Saiz verder. Hij vindt dat ook de lijst met misdrijven waarvoor de spyware kan worden ingezet buitensporig groot is.

Reacties (1)
06-06-2013, 19:39 door spatieman
ze bedoelen dus, iedereen die internet heeft in spanje, en eventueel ook vakantiegangers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.