image

Minimale celstraf voor Europese hackers stap dichterbij

donderdag 6 juni 2013, 16:38 door Redactie, 9 reacties

Een minimale gevangenisstraf van twee jaar voor Europese hackers is een stap dichterbij gekomen, nu de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement zich vandaag voor een wetsvoorstel heeft uitgesproken om de strafmaat voor aanvallen op informatiesystemen onderling af te stemmen.

In het geval er sprake is van 'onrechtmatige systeemverstoring' of 'onrechtmatige gegevensverstoring' bij een groot aantal informatiesystemen als gevolg van een botnet, dan wacht er een minimale gevangenisstraf van drie jaar. Wie zich schuldig maakt aan ontwrichting of vernietiging van bepaalde kritieke infrastructuren in de Europese Unie kan minimaal vijf jaar cel krijgen.

Internetveiligheid
De richtlijn van het Europees Parlement moet een kaderbesluit uit 2005 vervangen. Het voorstel werd door 36 stemmen voor en 8 tegen goedgekeurd. De Groenen zijn niet over het voorstel te spreken, mede omdat er geen onderscheid wordt gemaakt in verschillende systeeminbraken en hackers.

"Deze botte nieuwe regels voor het criminaliseren van cyberaanvallen zijn een totaal verkeerde aanpak voor internetveiligheid. Deze globale aanpak, die kleine of niet-kwaadaardige aanvallen strafbaar stelt, riskeert het ondermijnen van internetveiligheid", aldus Jan Philipp Albrecht, woordvoerder van de Groenen tegenover IDG.

Reacties (9)
06-06-2013, 17:01 door lucb1e
Dus als een whitehat een SQLi meldt aan de lokale drogist en de drogist besluit hem aan te klagen voor het hacken van hun webshop, krijgt hij minimaal twee jaar cel wanneer hij schuldig bevonden wordt, ongeacht hoe redelijk het is en wat hij met de SQLi heeft gedaan? Begrijp ik dat nou goed?
06-06-2013, 17:42 door WhizzMan
Minimale gevangenisstraf is nogal ambigu hier. De bedoeling is dat lidstaten de maximumstraf voor deze misdrijven op minimaal deze Europese norm zetten. Je krijgt dus niet altijd minimaal X jaar voor misdrijf Y. Als op misdrijf Y een "minimale straf" van X moet staan, moet een lidstaat in z'n wetgeving zetten dat de straf voor misdrijf Y "bestraft kan worden met een celstraf van ten hoogste >X dagen". Je kan dus nog steeds veroordeeld worden en een straf van veel minder krijgen, afhankelijk van de omstandigheden. Het moet alleen niet de bedoeling worden dat je in land X maar een maandje kan krijgen voor iets waar in andere landen bijvoorbeeld 5 jaar als maximumstraf voor staat.
06-06-2013, 18:04 door Anoniem
Nou ik hoop dat het dan in ALLE EU-landen minimaal 2 jaar cel wordt.Ik vindt dat geen land en geen rechter daarvanaf mag wijken.En ik vindt dat als een hacker zich nogmaals schuldig maakt aan hacking dat de minimum strafmaat met zeker 1 jaar mag worden verhoogd,dus minimaal 2 jaar zou voor diegene minimaal 3 jaar cel worden.Hacking met als oogmerk financieel gewin en hacking als onderdeel van stalking danwel groepstalking ook wel gangstalking genoemd zou met tenminste 4 jaar cel moeten worden bestraft.Dat is mijn mening.
06-06-2013, 18:32 door Binsbergen
@17:01 door lucb1e

Ja, zo begrijp ik het ook. Er verandert dus weinig.
06-06-2013, 18:52 door Anoniem
Door lucb1e: Dus als een whitehat een SQLi meldt aan de lokale drogist en de drogist besluit hem aan te klagen voor het hacken van hun webshop, krijgt hij minimaal twee jaar cel wanneer hij schuldig bevonden wordt, ongeacht hoe redelijk het is en wat hij met de SQLi heeft gedaan? Begrijp ik dat nou goed?

Een white hat hackt met toestemming. Waar jij het over hebt is een gray hat: een hacker met goede bedoelingen die iemands systeem hackt zonder dat die persoon hier van te voren op de hoogte is gehouden
06-06-2013, 20:33 door lucb1e
Door WhizzMan: Minimale gevangenisstraf is nogal ambigu hier. De bedoeling is dat lidstaten de maximumstraf voor deze misdrijven op minimaal deze Europese norm zetten. Je krijgt dus niet altijd minimaal X jaar voor misdrijf Y. Als op misdrijf Y een "minimale straf" van X moet staan, moet een lidstaat in z'n wetgeving zetten dat de straf voor misdrijf Y "bestraft kan worden met een celstraf van ten hoogste >X dagen". Je kan dus nog steeds veroordeeld worden en een straf van veel minder krijgen, afhankelijk van de omstandigheden. Het moet alleen niet de bedoeling worden dat je in land X maar een maandje kan krijgen voor iets waar in andere landen bijvoorbeeld 5 jaar als maximumstraf voor staat.
Aah oke, dat verklaart! Bedankt voor de uitgebreide uitleg!

Door Anoniem: Een white hat hackt met toestemming.
Nee dat is een green hat, die is 'm om het geld te doen ;) (joke).

Door Binsbergen: @17:01 door lucb1e

Ja, zo begrijp ik het ook. Er verandert dus weinig.
Zover ik weet hanteren we in het Nederlandse recht meestal maximum- in plaats van minimumstraffen, en ik denk ook niet dat je 2 jaar cel krijgt (als je al schuldig bevonden wordt) bij iets zoals ik in mijn vorige post beschreef.
06-06-2013, 20:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-06-2013, 00:09 door johanw
Dus als straks de hackende Nederlandse politieagenten op vakantie naar het buitenland gaan zouden ze er wel eens langer kunnen blijven dan de bedoeling was.
07-06-2013, 12:06 door Edwin Martin
Webwereld legt het duidelijker uit:

http://webwereld.nl/beveiliging/78050-europa-werkt-aan-hogere-maximum-straffen-voor-hackers
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.