image

176.000 euro boete wegens onversleutelde laptops

vrijdag 7 juni 2013, 15:09 door Redactie, 3 reacties

Het niet versleutelen van twee laptops die vervolgens werden gestolen gaat het stadsbestuur van Glasgow 176.000 euro kosten. Vorig jaar mei wisten dieven twee laptops te stelen met daarop de persoonlijke informatie van meer dan 20.000 mensen. Ook stonden de rekeninggegevens van 6.000 individuen op de computers, die niet versleuteld waren.

De eerste laptop was in een afgesloten lade opgeborgen, de tweede laptop bevond zich echter in een niet afgesloten lade, samen met de sleutel voor de afgesloten lade. Daardoor kon de dief beide laptops buitmaken. Het gebouw waar de laptops waren gestolen werd verbouwd en er was meerdere keren geklaagd over diefstal en het ontbreken van beveiliging.

Softwareproblemen
Het incident is extra pijnlijk omdat het stadsbestuur drie jaar geleden een waarschuwing van de Britse Information Commissioner’s Office (ICO) had gekregen nadat het een onversleutelde USB-stick had verloren. Het stadsbestuur kondigde beterschap aan, maar toch bleken er vanwege problemen met de encryptiesoftware onversleutelde laptops aan het personeel te zijn uitgeleverd.

De meeste van deze computers werden later alsnog versleuteld, maar 74 onversleutelde laptops zijn nog altijd spoorloos. Van zes laptops staat vast dat ze gestolen zijn.

Omvang
"Hoe het kan dat een organisatie niet door heeft dat 74 onversleutelde laptops ontbreken valt niet te bevatten", zegt Ken Macdonald, assistent van de ICO in Schotland. Aangezien er niet werd bijgehouden wat voor informatie er op de laptops stond, zal de ware omvang van dit incident nooit duidelijk worden, gaat Macdonald verder.

Vanwege het incident moet het stadsbestuur 176.000 euro betalen en een volledige audit van alle IT-middelen laten uitvoeren die voor het verwerken van persoonlijke gegevens worden gebruikt. Daarnaast moet het personeel een training volgen.

Reacties (3)
07-06-2013, 18:47 door vimes
En uit welke middelen gaat het stadsbestuur dit betalen?
10-06-2013, 09:58 door Mysterio
Door vimes: En uit welke middelen gaat het stadsbestuur dit betalen?
Glasgow moet het een paar maanden zonder stadsverlichting doen, denk ik :D
10-06-2013, 17:41 door vimes
Door Mysterio:
Door vimes: En uit welke middelen gaat het stadsbestuur dit betalen?
Glasgow moet het een paar maanden zonder stadsverlichting doen, denk ik :D
Ik bedoel te zeggen dat de burgers die gestolen pc's betalen, én de vervanging daarvan én ook nog eens de boete. Het lijkt mij goedkoper voor de burger als de verantwoordelijke gewoon wordt ontslagen. De kans dat het nog eens gebeurt is dan ook een stuk kleiner.De gemeente lacht zich ro
Boetes opleggen die toch worden betaald uit gemeenschapsgeld zijn alleen maar extra belasting.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.