image

Juridische vraag: mag werkgever mij op nieuwsbrieven abonneren?

woensdag 7 januari 2015, 12:22 door Arnoud Engelfriet, 7 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Mijn werkgever abonneert me op allerlei nieuwsbrieven en laat zijn vriendjes me ook reclame sturen. Mag dat zomaar?

Antwoord: Wanneer je ergens gaat werken, bepaalt de werkgever hoe het werk wordt uitgevoerd en welke gereedschappen daarbij nodig zijn. Dit zijn algemene regels, maar ze zijn ook van toepassing op ICT-situaties en communicatiemiddelen. Wil een werkgever dat je e-mail gebruikt, dan moet dat. Verbiedt hij dat je dingen doet op je laptop, dan heb je je daaraan te houden.

In de context van mail: als de werkgever beslist dat je bepaalde informatie per e-mail moet krijgen, dan moet je dat. Natuurlijk moet het wel voor het werk relevant zijn, en daar zal hem bij deze zaken de kneep zitten.

Reclame van derden die de werkgever doorstuurt, zit daarmee in een heel grijs gebied. Enerzijds, hoe relevant is zulke reclame (tenzij je inkoper bent)? Anderzijds, die werkgever zal er een gedachte mee hebben dat dit voor het werk belangrijk is. Als die gedachte enigszins te onderbouwen is, dan is dit dus toegestaan.

Heeft de reclame niets met het werk te maken, dan zou een goed werkgever (ook weer zo'n algemene norm) dergelijke reclames niet laten sturen. En dan kun je op die grond bezwaar maken. Helemaal als blijkt dat de werkgever betaald krijgt als jij die reclame leest of iets koopt.

Natuurlijk moet het gaan om mails naar het werkmailadres. Het privémailadres mag niet gebruikt worden voor enige communicatie vanuit het werk, tenzij daar toestemming voor is verleend of dit absoluut noodzakelijk is voor iets werkgerelateerds. Je kunt bijvoorbeeld toestemming geven voor het toesturen van je elektronische loonstrook, of per mail corresponderen over een ziekmelding of het aanvragen van vakantiedagen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (7)
07-01-2015, 13:06 door Anoniem
Je kunt toch gewoon in je mail client de mail verwijderen. Ik zie het probleem niet. Het is vervelend, maar ik bepaal nog steeds zelf wat ik lees. Dus afzender is reclame@somewhere.... -> /dev/null

Dus ik snap de uitdaging van deze vraag niet.

TheYOSH
07-01-2015, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Dus ik snap de uitdaging van deze vraag niet.

Nou ik zie hier altijd veel vragen van het kaliber "mag mijn werkgever..." waarbij men dan vindt "ik bepaal zelf wel wat ik
doe en daar moet mijn werkgever zich niet mee bemoeien".

Nou zo werkt dat dus niet. Zoals Arnoud ook al aangeeft.
Je werkgever is niet een gulle gever die jou maandelijks geld geeft voor wat je zelf wilt doen en laten en die je niet mag
lastig vallen met vragen, opdrachten, mededelingen enz. Ik weet niet hoe mensen die kronkel krijgen maar let's face it,
een werkgever geeft werk en als je dat werk uitvoert geeft ie geld.

Als je dat niet bevalt moet je niet in loondienst gaan. Simpel. Je kunt ook zelfstandig werken en dan heb je dit gezeur
niet. (tot je natuurlijk concessies moet doen bij het krijgen van opdrachten, maar dat merk je dan wel weer)
07-01-2015, 17:05 door Anoniem
Je kunt toch gewoon in je mail client de mail verwijderen. Ik zie het probleem niet. Dus afzender is reclame@somewhere.... -> /dev/null

Of dat zomaar kan hangt wel erg af van het verwachtingspatroon van die werkgever, wat is het doel van deze mailtjes. Meent hij dat je als werkgever nog wat moet doen met die emails ? De vraagstelling is zo beknopt dat er over dit geval weinig zinnigs te melden is.

Het is vervelend, maar ik bepaal nog steeds zelf wat ik lees.

Dus mail van klanten, leveranciers en andere zakelijke relaties, die kan jij op je werk ongelezen wegflikkeren, onder het mom ''ik bepaal wat ik lees'' ?
07-01-2015, 18:57 door superglitched
Door Anoniem: Je kunt toch gewoon in je mail client de mail verwijderen. Ik zie het probleem niet. Het is vervelend, maar ik bepaal nog steeds zelf wat ik lees. Dus afzender is reclame@somewhere.... -> /dev/null

Dus ik snap de uitdaging van deze vraag niet.

TheYOSH
Ik hoop niet dat u serieus op de vraag hiermee bent ingegaan ;) Want die logica zou een vrijbrief voor iedereen zijn om maar van alles te doen, want de ander zal er toch nauwelijks last van ondervinden.
08-01-2015, 08:33 door Anoniem
De vraag of je thuis verplicht bent je mail te lezen of je telefoon te beantwoorden is ook een interessante.
08-01-2015, 22:17 door Anoniem
Gaat kennelijk over een werkgever die de moderniteit niet begrepen heeft.
13-01-2015, 15:28 door Briolet
Ik zie eigenlijk niet het nut van een werkgever die zijn medewerkers nutteloze nieuwsbrieven laat toesturen. Hij betaalt ten slotte ook nog de tijd die je met het lezen kwijt bent. Hij zal er wel een goede reden mee voor hebben.

b.v. wil hij zeker zijn dat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen in zijn branche. Dat hoeft niet perse het vakgebied van de werknemer zijn. Ik zou me b.v. kunnen voorstellen dat een rederij wil dat zijn IT specialisten ook op de hoogte blijven van wat er in de scheepvaart gebeurd en niet alleen met hun vakgebied bezig zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.