image

Mozilla start campagne StopWatching.Us

woensdag 12 juni 2013, 13:36 door Redactie, 1 reacties

Mozilla, gesteund door een grote alliantie van 86 burgerrechtenbewegingen en internetbedrijven, is een campagne gestart tegen surveillance op het internet. Via StopWatching.Us wil Mozilla volledige openheid over hoe de gegevens, communicatie en het surfgedrag van internetgebruikers worden gemonitord. Daarbij speelt ook de wetgeving in de Verenigde Staten een belangrijk rol.

In de VS moeten bedrijven gehoor geven aan gerechtelijke bevelen om informatie met de overheid te delen, of ze dit nu willen of niet. Mozilla zegt nog nooit zo'n bevel te hebben ontvangen, maar sluit niet uit dat dit in de toekomst wel kan gaan gebeuren.

"Er zijn verschillende problemen met dit soort elektronische surveillance. Ten eerste maakt het internet het veel eenvoudiger om dit soort bevoegdheden te gebruiken en is er veel meer data te verzamelen", zegt Mozilla's Alex Fowler.

Transparantie
Volgens Fowler is de juridische autoriteit om elektronische surveillance uit te voeren de afgelopen jaren toegenomen, mede doordat de wetgeving zo breed is opgesteld. "En als gebruikers hebben we geen goede manieren om te te weten of het huidige systeem wordt misbruikt, omdat het allemaal achter gesloten deuren plaatsvindt."

Via StopWatching.Us kunnen Amerikanen het Congres vragen om de volledige omvang van de NSA spionageprogramma's bekend te maken. "Mozilla gelooft in een internet waar we niet hoeven bang te zijn dat alles wat we doen wordt gevolgd, gemonitord en opgeslagen door zowel bedrijven als overheden", stelt Fowler.

Reacties (1)
12-06-2013, 15:16 door Anoniem
Je kunt ervan uitgaan dat als iets misbruikt kan worden het ook misbruikt gaat worden.

Het is niet de vraag of maar wanneer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.