image

Britse inlichtingendienst bespioneerde bondgenoten

maandag 17 juni 2013, 09:46 door Redactie, 6 reacties

Buitenlandse politici en functionarissen die in 2009 aan de G20-top in Londen deelnamen zijn door de Britse inlichtingendienst GCHQ afgeluisterd. Dat blijkt uit documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden aan de Britse krant The Guardian overhandigde. De Government Communications Headquarters (GCHQ) gebruikte verschillende manieren om de diplomaten te bespioneren.

Zo werden er internetcafés opgezet waarbij een programma werd gebruikt om e-mails te onderscheppen en waren er keyloggers geïnstalleerd om toetsaanslagen te monitoren. Ook zou de GCHQ BlackBerry smartphones hebben gehackt om e-mails en telefoongesprekken af te luisteren. De inlichtingendienst monitorde ook welke politici met elkaar belden.

Smartphones
"Diplomatieke doelwitten van alle landen hebben als werkwijze het gebruik van smartphones. We hebben dit gebruik tijdens de G20-bijeenkomsten van vorig jaar kunnen misbruiken", aldus de documenten. Daaruit zou blijken dat de operatie zeker zes maanden actief was.

Tijdens de top werden 45 analisten van real-time informatie voorzien over wie met wie belde. Onder de doelen bevond zich de Turkse minister van Financiën. Daarnaast zou de NSA hebben geprobeerd om de Russische leider Dmitry Medvedev af te luisteren, aangezien zijn telefoongesprekken via satelliet-links naar Moskou gingen.

Reacties (6)
17-06-2013, 11:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-06-2013, 12:14 door Anoniem
Door Functietoets: Ok, ok..ik weet niet wie die 'bronnen' precies zijn en of dit allemaal betrouwbaar is, maar als DIT waar is, dan worden we er allemaal bij gelapt!

http://www.telegraaf.nl/digitaal/21642959/__Mobieltje_in_greep_spionage__.html
Dit riekt naar een aluhoedje die zijn kans schoon zag zijn eigen agenda even onder de aandacht te brengen.

VZIW doet de ams-ix faciliteren en moeten de deelnemers zelf maar uitzoeken hoe ze verkeer met elkaar uitwisselen, wat vaak neerkomt op een kabeltje van d'een z'n router naar d'ander z'n router en een contract tussen de twee partijen in de trant van "jij neemt mijn verkeer aan, ik het jouwe". Dat de po-li-tie er een eigen aansluiting heeft is vooral om het verkeer van de wettelijk verplichte tapinstallaties bij ISPs op te vangen. In dat plaatje is niet direct plaats om makkelijk "al" het verkeer op te slurpen.

Wel zijn ze al een tijdje bezig om hele grote datastromen zo voor te bewerken dat de interessante data eruit gevist wordt zonder dat dit problemen met de doorstroming geeft. Daar zijn zelfs interessante voordrachten van ams-ix mensen over te vinden (oa op verschillende chaos communication congressen, de videos staan online).

En qua mobieltjes wordt de torendata (welk mobieltje wanneer bij welke antenne aan welke toren stond ingeschreven en welke andere antennes dat mobieltje nog meer kon "zien") behoorlijk lang opgeslagen. SMSberichten ook, zo hoorde ik, en dit alles zonder veel concrete reden, de telcos deden het gewoon. Gek genoeg schijnt de po-li-tie dan toch met IMSI-catchers en flash-SMSjes te moeten werken. Of ze ook alle gesprekken opslaan heb ik geen aanwijzingen voor, maar erg in dat wereldje zitten doe ik niet. Opsommend, het zou best kunnen, maar erg waarschijnlijk komt het me ook niet voor.

Duidelijk is wel dat we minder privacygevoelige systemen voor mobiele communicatie nodig hebben.
17-06-2013, 12:43 door Anoniem
Hello dear Dutch people,we are monitoring all of you lads.I am so sorry, its an assignment from her majesty's government.With sincere greetings from 007 James Bond.
17-06-2013, 12:55 door Anoniem
'''zo worden er internetcafes opgezet",hmm.. hoe en waar doen ze dat dan? Maken ze ff ergens snel een (internet)lokaaltje vrij en installeren daar wat eigen,gemanipuleerde pc's? Komen de beveiligers vd VIPS (dus hun geheime diensten) dan niet op t idee om even in de Gouden Gids te kijken voor een al bestaand internetcafe? En/of worden de pc's niet door hun eigen veiligheidsmensen gemonitord dan wel om de haverklap gecontroleerd op evt.malware/wijzigingen? Ik neem aan dat deze VIPS (bijv.Obama,Poetin) hun eigen, extra zwaar beveiligde laptop bij zich hebben die constant wordt bewaakt door veiligheidsagenten !? Beetje vreemd dat dit allemaal kan.En zeer verontrustend,als zelfs de VIP-pc's nieteens veilig zijn,wat denk je dan van die van ons,de gewone man/vrouw?
17-06-2013, 15:12 door Anoniem
''zo worden er internetcafes opgezet",hmm.. hoe en waar doen ze dat dan? Maken ze ff ergens snel een (internet)lokaaltje vrij en installeren daar wat eigen,gemanipuleerde pc's?

Da's niet zo vreemd, ik heb (zonder spionagesoftware) ook vaak genoeg bij evenementen een zaaltje ingericht als perscentrum, met PC's met internet voor journalisten die daar gebruikt van wilden maken.

"Beetje vreemd dat dit allemaal kan.En zeer verontrustend,als zelfs de VIP-pc's nieteens veilig zijn,wat denk je dan van die van ons,de gewone man/vrouw?""

Ik denk dat die VIP-pc's 100x interessanter zijn dan een internet PC waar ''de gewone man/vrouw'' op werkt ;)
18-06-2013, 17:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.