image

Helft Nederlanders gebruikt één wachtwoord

dinsdag 18 juni 2013, 12:12 door Redactie, 7 reacties

Ondanks het risico van één wachtwoord, blijken veel Nederlanders voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord te gebruiken. 64% van de jongeren (jonger dan 30 jaar) en 49% de vijftigplussers gebruikt namelijk veelal hetzelfde wachtwoord voor de verschillende websites die men bezoekt. Ook worden wachtwoorden nauwelijks gewijzigd, aldus onderzoek van SeniorWeb.

Circa de helft van de 2200 respondenten doet dit bijna nooit. Slechts 11% van de senioren past zijn of haar wachtwoorden regelmatig of vaak aan, onder de jongeren is dit percentage iets hoger, maar nog altijd niet meer dan 22%. Bij jongeren is de belangrijkste reden waarom zij hun wachtwoorden niet wijzigen, dat zij erop vertrouwen dat het wel goed zal gaan (44%) of ze denken er vaak gewoon niet aan (38%).

Onthouden
Verder blijkt dat vijftigplussers meer moeite hebben met het onthouden van wachtwoorden dan jongeren. Van de vijftigplussers vertrouwt maar liefst 65% hun wachtwoorden dan ook toe aan papier, van de jongeren doet slechts 12% dit.

Onlangs liet Google nog weten dat het opschrijven van wachtwoorden prima is, een advies dat eerder ook door beveiligingsgoeroe Bruce Schneier werd gegeven. Tevens blijken jongeren, veel meer dan ouderen, hun wachtwoorden met anderen te delen (43% tegenover 15%).

Reacties (7)
18-06-2013, 15:59 door Wim ten Brink
Ikzelf gebruik tegenwoordig in totaal 5 verschillende wachtwoorden. Maar per website gebruik ik wel steeds een andere accountnaam (meestal email adres) zodat de combinatie naam+wachtwoord nog steeds uniek is. De naam die ik hierbij gebruik is vaak afgeleid van de naam van de website en het mooie is dat de webbrowser vaak nog wel de naam wil onthouden, ook al is het wachtwoord vergeten.
Deze methode is best effectief.
-
Even over het bepalen van een accountnaam: als je een eigen domein hebt kun je een email alias gebruiken voor de website, zoals security.nl@example.com voor deze website een mooie naam zou zijn. (Moet je wel eigenaar zijn van example.com!) Daar waar echt een accountnaam wordt gevraagd kun je beginnen met je naam, gevolgd door de website naam, zoals wim_security_nl.
Maar goed, mijn account hier is vrij antiek, want ik gebruikte die al voordat ik dit schema volgde.
18-06-2013, 16:43 door Anoniem
Gebruik Lastpass (met google authenticator), heb en weet nog maar één wachtwoord :) De rest is volkomen uniek per site en niet te onthouden, vaak meer dan 100 karakters lang (wanneer de site dit ondersteunt) bestaande uit speciale tekens.
18-06-2013, 16:55 door Anoniem
Afgaande op de titel en de eerste alinea is mijn reactie: "Dus de helft van de Nederlanders gebruikt hetzelfde wachtwoord als ik"?
18-06-2013, 17:17 door Anoniem
"Tevens blijken jongeren, veel meer dan ouderen, hun wachtwoorden met anderen te delen (43% tegenover 15%)."

Gemak & Wie gaat deze groepen bijpraten?

Namelijk dat wanneer je van 'sharing houdt' je gewoonweg beter helemaal geen wachtwoorden kan gebruiken en die ene overal gebruikte accountnaam het beste publiek kan maken op al je volledig openbare profielen.

Hoef je niets meer te onthouden,
heb je straks ook werkelijk niets meer om je zorgen over te maken.
Want als je niets hebt hoef je het ook niet meer te beschermen.
18-06-2013, 17:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-06-2013, 19:31 door Anoniem
Door AnonymousSecurity: Proest dat betekent dat een flink deel flink de klos is later..want dit is het onheil verzoeken.

En het dan nog gek vinden dat ze slachtoffer worden van identiteitsdiefstal....
18-06-2013, 20:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door AnonymousSecurity: Proest dat betekent dat een flink deel flink de klos is later..want dit is het onheil verzoeken.

En het dan nog gek vinden dat ze slachtoffer worden van identiteitsdiefstal....

Dat hoeft niet perse, want als we wat vaker dit soort zaken delen wordt het onduidelijk wie nu precies wat heeft ingevoerd.
Gewoon wat verschillende internet identiteiten aanmeten en deze laten rouleren onder de deelnemers. Dan creeer je een soort wasem op het prisma zodat deze wat minder scherp kan onderscheiden.
Dus bijvoorbeeld ook je mobiel onder vrienden ruilen, auto's ruilen, tomtom ruilen etc. Daarme zou je aantoonbaar twijfelachtige data kunnen genereren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.