image

Zimmermann: encryptie lost surveillance niet op

dinsdag 18 juni 2013, 14:21 door Redactie, 2 reacties

Encryptie is niet de oplossing voor overheidssurveillance, maar het is een gevolg ervan. Dat zegt de cryptografische expert en bedenker van Pretty Good Privacy (PGP) Phil Zimmermann. Zimmermann lanceerde een aantal maanden geleden Silent Circle, een dienst waarmee gebruikers versleuteld kunnen chatten, mailen en telefoneren. Sinds PRISM is de interesse voor de dienst erg gegroeid.

Het surveillanceprogramma werd onlangs door NSA-klokkenluider Edward Snowden onthuld. "Ik besef dat de NSA z'n werk moet doen, maar ze gaan te ver en dat is schadelijk", laat Zimmermann weten. "Als we een technologische infrastructuur maken zoals we vorige week zagen, kan een overheid het gebruiken om een positie te creëren die niet door een verkiezing is te verschuiven."

Terugvechten
Zimmermann verwacht dat het tijdperk van surveillance grote risico's voor iedereen met zich meebrengt en er nog veel meer PRISMs zullen zijn. Ondanks dat de PGP-bedenker encryptie voor iedereen toegankelijk maakte, ziet hij cryptografie niet als oplossing. Technologie is namelijk een consequentie van surveillance, niet de oplossing ervan.

"Ik maak me zorgen dat mensen fatalistisch worden en denken dat ze er niets aan kunnen doen. We moeten terugvechten, niet alleen met technologie, maar met openbaar beleid", aldus Zimmerman een interview met IDG.

Daarin laat hij verder weten dat het juist militaire afdelingen en overheidsinstanties zijn die Silent Circle gebruiken, uit angst om via PRISM-achtige programma's te worden afgetapt.

Reacties (2)
18-06-2013, 18:43 door steve sh1t
Met al die backdoors heb je inderdaad weinig aan encryptie :D
18-06-2013, 21:33 door schele
ja mooi hoor. Het feit dat de overheid bespioneert moet je niet bestrijden door je te verbergen maar door te zorgen dat de overheid stopt met spioneren. Klopt100%

Maarreuh, regel jij dat deel dan Zimmerman? Ben ik ondertussen eea aan het versleutelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.