image

Celstraf voor phishers voorkomt miljoenenfraude

dinsdag 18 juni 2013, 16:17 door Redactie, 0 reacties

In Groot-Brittannië zijn drie mannen veroordeeld die via phishing voor 70 miljoen euro hadden kunnen stelen. Het onderzoek naar het trio cybercriminelen begon na de ontdekking van 2600 online phishingsites. De websites deden zich voor als banksites van verschillende Amerikaanse, Russische, Chinese, Australische en Britse banken.

In samenwerking met Amerikaanse en Franse opsporingsdiensten wist de Britse Police Central e-Crime Unit (PCeU) toegang tot de servers van de criminelen te krijgen. Uit onderzoek naar de servers bleek dat de criminelen de persoonlijke gegevens van 30.000 bankklanten hadden bemachtigd, waarvan 12.500 Britse klanten. Ook werden 70 miljoen e-mailadressen op de server ontdekt.

Betrapt
De drie criminelen, een Nigeriaan en twee Roemenen, werden naar een luxe Londens hotel getraceerd. Daar werden ze op heterdaad betrapt toen ze via hun laptops gestolen bankgegevens naar de servers kopieerden. Door de arrestatie van de drie zou alleen in Groot-Brittannië voor 70 miljoen euro aan fraude zijn voorkomen. Het schadebedrag zou met de slachtoffers van andere landen waarschijnlijk nog veel hoger liggen, aldus de Metropolitan Police in een verklaring.

De 27-jarige Nigeriaanse man, die verklaarde onschuldig te zijn, werd tot een gevangenisstraf van acht jaar veroordeeld. De twee Roemenen van 22 en 27 jaar werden tot respectievelijk zeven jaar en twee maanden en vijf jaar en zeven maanden veroordeeld. Volgens de PCeU is het de grootste phishingzaak in Groot-Brittannië ooit.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.