image

Adblocker Ghostery helpt advertentie-industrie

donderdag 20 juni 2013, 16:00 door Redactie, 22 reacties

Met alleen voor Firefox 7,7 miljoen downloads en 817.000 actieve gebruikers is Ghostery één van de populairste add-ons om de privacy te beschermen en advertenties te blokkeren, maar veel gebruikers staan er niet bij stil dat als ze er toestemming voor geven, hun Ghostery-gegevens aan advertentiebedrijven worden verkocht. Naast Firefox is Ghostery er ook voor Safari, Chrome, Opera en IE.

Volgens de ontwikkelaar blokkeert Ghostery meer dan 1400 trackers die het op de privacy van internetgebruikers hebben voorzien. Wat veel gebruikers niet weten is dat Evidon, het bedrijf dat in 2010 Ghostery overnam, onderdeel van de advertentie-industrie is.

Evidon verkoopt de gegevens die het van Ghostery-gebruikers verzamelt aan bedrijven die het gebruik van trackingcodes willen verbeteren, zo meldt Technology Review. De gegevens worden alleen verzameld als gebruikers hier toestemming voor geven en de data zou geanonimiseerd worden.

Privacy
Volgens Evidon CEO Scott Meyer is er geen sprake van belangenverstrengeling door een tool aan te bieden die gebruikers helpt om zich tegen advertentiebedrijven te beschermen, waarmee dezelfde bedrijven uiteindelijk ook weer worden geholpen. "Alles dat mensen meer transparantie en controle geeft is goed voor de industrie", zo laat Meyer weten.

Hij heeft er geen probleem mee dat de meeste Ghostery-gebruikers ervoor kiezen hun gegevens niet met Evidon te delen. De CEO redeneert dat mensen die online advertenties blokkeren en waarschijnlijk toch niet op reageren, wat Ghostery voor beide partijen geschikt maakt. Op de eigen website laat Evidon zien hoe de data wordt verzameld en waar die precies uit bestaat.

Diensten
De data die Evidon verzamelt wordt in de vorm van twee diensten verkocht. De eerste dienst laat webmasters zien welke trackingcode van welke bedrijven op hun website actief is, en welke invloed dit op de prestaties van de website heeft. De andere dienst geeft advertentiebedrijven overzichten van hoe vaak de trackingcode van verschillende bedrijven op het web wordt teruggevonden.

Volgens Meyer is vooral de eerste dienst belangrijk, omdat webmasters vaak niet weten welke trackingcode er voor hun bezoekers wordt gebruikt. "Het ecosysteem van hoe een advertentie op een website wordt getoond is ongekend complex", merkt hij op. "En je hebt echte gebruikersgegevens nodig om te zien of bedrijven doen wat ze zeggen dat ze doen."

Kritiek
Toch zijn er ook critici van het businessmodel dat Evidon hanteert. Een belangrijk onderdeel van het bedrijf bestaat uit het verkopen van gegevens waarmee advertentiebedrijven zorgen dat ze met AdChoices compliant zijn. Een zelfreguleringsprogramma van de advertentie-industrie waarmee mensen zich voor gerichte advertenties kunnen uitschrijven.

Volgens sommige experts is AdChoices verwarrend voor consumenten en zou Evidon een financiële prikkel hebben om alternatieven zoals Do Not Track te ontmoedigen. Evidon gaat echter onverstoord door en werkt inmiddels aan een mobiele app waarmee smartphone-gebruikers kunnen zien wat voor gegevens apps naar buiten sturen.

Reacties (22)
20-06-2013, 16:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-06-2013, 16:22 door Flashback956
En, uitgezet. ;)
20-06-2013, 16:25 door M_iky
and it's gone...
20-06-2013, 16:32 door Anoniem
Wat een non nieuws. Het delen van statische data in Ghostery heet Ghostrank. Ghostrank is (1) opt-in en Evidon is (2) transparant hierover met prima info in de add-on. Default deelt Ghostry dus geen data. Zelf heb ik Ghostrank aangezet. Ik ben erg privacy minded en vind Ghostery een erg goede add-on. Ik heb er geen probleem mee om het voortbestaan van de add-on te ondersteunen door de industrie data te geven over de verspreiding van trackers op internet. Ik vind het een slim business model.
20-06-2013, 16:46 door Anoniem
Dit was al meer dan een jaar bekend..... dus ik heb het wel geteld 3 dagen gebruikt en weer naar de prullen bak verwezen.

Beste oplossing is nog altijd:
Eigen router met DNSMASQ en http://pgl.yoyo.org/adservers/serverlist.php?showintro=0;hostformat=hosts
http://www.debian-administration.org/articles/535


Heerlijke alles op de router geblocked, het hele netwerk reclame vrij! Pff wat een verademing...

TheYOSH
20-06-2013, 16:53 door johanw
Geen crap dus, zolang je maar oppast en het delen van je gegevens met Evidon uitzet. En dat Evidon een reclamebedrijf is was al lang bekend, daar is bij hun overname van Ghostery een hoop heisa over geweest.
20-06-2013, 17:06 door Sarodj
Door johanw: Geen crap dus, zolang je maar oppast en het delen van je gegevens met Evidon uitzet. En dat Evidon een reclamebedrijf is was al lang bekend, daar is bij hun overname van Ghostery een hoop heisa over geweest.

Mee eens johanw, ik snap ook niet waarom het gelijk verwijderd moet worden, opzich is het een mooie add-on.
Dus als iedereen ghostrank even uitzet en geen onnodige paniek zaait.
20-06-2013, 17:06 door Anoniem
De rest blokkeren en dan zelf het product verkopen. En dat is geen belangenverstrengeling. Ja ja.
20-06-2013, 17:15 door Preddie
Ironisch .....
20-06-2013, 17:45 door 0101
Allang bekend. Het is nog steeds een prima add-on die veel trackers herkent. Mensen die niet willen dat hun blokkeergedrag wordt doorgegeven aan Evidon kunnen de GhostRank optie uitschakelen.
20-06-2013, 18:08 door johanw
Juist. Tegenwoordig moet je met al dat soort plugins oppassen, de maker van AdBlock Plus heeft tegenwoordig ook enkele vormen van "non-intrusive" advertenties door (vooral van NSA hofleverancier Google), dat moet je ook bewust uitzetten.
20-06-2013, 18:21 door Anoniem
Door johanw: Juist. Tegenwoordig moet je met al dat soort plugins oppassen, de maker van AdBlock Plus heeft tegenwoordig ook enkele vormen van "non-intrusive" advertenties door (vooral van NSA hofleverancier Google), dat moet je ook bewust uitzetten.

Daarvoor Adblock Edge installeren, is om deze reden geforked:

https://bitbucket.org/adstomper/adblockedge/

En ook nooit vergeten, de geweldige ShareMeNot extensie

http://sharemenot.cs.washington.edu/
20-06-2013, 18:40 door Anoniem
Door 0101: Allang bekend. Het is nog steeds een prima add-on die veel trackers herkent. Mensen die niet willen dat hun blokkeergedrag wordt doorgegeven aan Evidon kunnen de GhostRank optie uitschakelen.

Uitzetten? Je bedoeld niet aanzetten. Default staat het uit.
20-06-2013, 19:27 door Anoniem
Herhalen kan op zich geen kwaad,
het onderwerp zelf en ook de oplossingen ervoor zijn bij nogal wat lezers van deze website vermoedelijk al wel bekend. Omdat de Ghostery plugin hier door de jaren heen regelmatig onderwerp van gesprek is.

Bijvoorbeeld (een greep):

* DoNotTrackMe of Ghostery?
13-02-2013,05:40 door Anoniem , https://www.security.nl/artikel/45150/1/DoNotTrackMe_of_Ghostery%3F.html

"Ghostery collects data from users who opt into GhostRank"
"Alleen als je expliciet GhostRank aanzet "betaal je met data".
(2x - 'rctgamer3')

* Privacywaakhond adviseert Adblock Plus
26-10-2012,10:57 door Redactie , https://www.security.nl/artikel/43669/1/Privacywaakhond_adviseert_Adblock_Plus.html

"Lees ook nog eens de privacy policy van Ghostery (eigenaar is Better Advertising) door en overweeg nog eens of je meedoet aan GhostRank."
(26-10-2012,18:21 Anoniem)

* Ghostery plugin verkocht aan Betteradvertising
29-01-2010,15:49 door unbalanced
https://www.security.nl/artikel/32259/1/Ghostery_plugin_verkocht_aan_Betteradvertising.html


Mocht je Ghostery niet willen gebruiken
- overweeg dan "NoScript" en "RequestPolicy", deze samen houden al veel tegen (voordat Ghostery eraan toekomt).
- of gebruik delen van de data uit Ghostery waarop het filtert voor handmatige filter doeleinden via bijv. je firewall of via andere add-ons.

En over op-het-oog-contrasten gesproken
"Https everywhere" van "EFF" (privacy organisatie) heeft bijvoorbeeld in haar 'deelnemers-code-lijst' ook tracking bedrijven staan opdat de tracking data dan via een https verbinding worden verstuurd.
Logica wel begrijpelijk maar op een andere manier eveneens een wat opmerkelijke spagaat ten opzichte van de tracking markt.
20-06-2013, 19:49 door Anoniem
Waarschuwingsmelding Ghostery nu Verklaard?

Misschien moet deze melding van Ghostery dan ook maar met een korreltje zout worden genomen.

It looks like you're also using the Google Opt-Out addon. Unfortunately, cookie protection from Ghostery must be disabled
to avoid browser lock-up. Please disable or remove this addon if you wish to use Ghostery cookie protection.

De browser 'lockt' namelijk helemaal niet 'up' maar zit misschien eventueel de effectieve werking van een ingeschakelde GhostRank in de weg?
Als dat zo is, is de waarschuwing wat misleidend en onvolledig, dan zou daar een wat andere melding dienen te staan, aangevuld met nog wat andere namen van privacy/security addons die het verdienmodel mogelijk frustreren.
20-06-2013, 23:26 door schele
Helemaal eens met de "mensen zeik eens niet ze doen het transparant en het is opt-in" reacties hierboven. Ghoster is geweldige tool. Niks op tegen dat iemand geld verdient, zolang ik maar weet waaraan en hoe en de keuze bestaat om niet mee te doen.
21-06-2013, 00:24 door Goeroeboeroe
Deels ietwat opmerkelijke reacties, volgens mij. Als je nou gewoon even de moeite had genomen de info bij deze add-on te lezen (privacy policy, faq, e.d.), had er helemaal niets nieuws voor je in dit artikel gestaan.
Je zou toch verwachten dat mensen die deze site bezoeken niet 'n "o-ik-kan-klikken-wat-leuk-klikkerdeklik"-houding hebben en even kijken wát ze installeren. In ieder geval op de add-on-site van Firefox en op hun eigen site is alles wat in dit artikel staat duidelijk te vinden.
Prima add-on, gewoon GhostRank niet aanzetten.
21-06-2013, 07:59 door Hans_US
Door Anoniem:
Eigen router met DNSMASQ en http://pgl.yoyo.org/adservers/serverlist.php?showintro=0;hostformat=hosts
http://www.debian-administration.org/articles/535

aangezien ik niet even een router kan meenemen - ik kan deze hosts file toch gewoon in mijn windows\system32\drivers\etc\hosts file integreren?
21-06-2013, 09:14 door Anoniem
"Deels ietwat opmerkelijke reacties, volgens mij. Als je nou gewoon even de moeite had genomen de info bij deze add-on te lezen (privacy policy, faq, e.d.), had er helemaal niets nieuws voor je in dit artikel gestaan."

Sommige mensen beginnen per definitie te piepen, het is inderdaad een non-issue wanneer men op basis van opt-in geanonimiseerde gegevens deelt en daar ook nog eens volledig transparant over is.
21-06-2013, 12:53 door choi
Disconnect lijkt een veelbelovend open source alternatief.
Ooit begonnen als Chrome extensie tegen social tracking en nu aan het uitgroeien tot een combinatie van Adblock, Do Not Track, Collusion en HTTPS everywhere.

https://disconnect.me
https://github.com/disconnectme/disconnect
21-06-2013, 13:32 door choi
Door Hans@US:
Door Anoniem:
Eigen router met DNSMASQ en http://pgl.yoyo.org/adservers/serverlist.php?showintro=0;hostformat=hosts
http://www.debian-administration.org/articles/535

aangezien ik niet even een router kan meenemen - ik kan deze hosts file toch gewoon in mijn windows\system32\drivers\etc\hosts file integreren?

Ja, of gebruik (onder Windows) een hosts manager met ingebakken hosts file opties (incl. auto updates) z.a HostsMan:
http://www.abelhadigital.com/hostsman
21-04-2014, 14:30 door Anoniem
Ik heb ie11 en kan ghostery niet openen;op de downloadsite staat ie er niet meer bij
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.