image

Minister: AIVD maakt geen gebruik van PRISM

vrijdag 21 juni 2013, 15:07 door Redactie, 12 reacties

De Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en andere overheidsdiensten maken geen gebruik van PRISM, het omstreden surveillanceprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vandaag na afloop van de ministerraad weten, zo meldt NU.nl.

Eerder kwam de Telegraaf met het bericht dat de AIVD PRISM wel gebruikte. "De AIVD en de MIVD hebben geen onbelemmerde toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer, ook niet via buitenlandse inlichtingendiensten", aldus Plasterk. De minister laat weten dat het nog niet duidelijk is hoe buitenlandse inlichtingendiensten aan hun informatie komen.

AIVD
Het is daardoor mogelijk dat als de Nederlandse inlichtingendiensten aan andere landen om informatie vragen, die informatie wel van PRISM afkomstig is. De Telegraaf kwam eerder met een artikel gebaseerd op informatie van een AIVD-agent, die werkzaam was voor de dienst bij het monitoren van Nederlandse moslimextremisten.

Zodra de AIVD een verdacht e-mailadres opgeeft zou het binnen vijf minuten alles over de eigenaar weten, zoals e-mail, chatberichten, video’s, foto’s, opgeslagen data, uitgewisselde bestanden en profielen op sociale netwerken. "Dus Nederland maakt gebruik van de VS-optie", aldus de agent.

Reacties (12)
21-06-2013, 15:29 door Goeroeboeroe
Dat is ook helemaal niet nodig. Is alleen maar extra werkt voor de AIVD, als ze zelf die enorme berg data door moeten spitten.
Gewoon even 'n vraagje aan de collega's van de VS en hoppa: keurig op maat opgediend met bestek en toetje en al.
Als ik 'n vriendje bij de bank heb werken die mij in no time alle info over elke rekening kan leveren, dan hoef ik ook geen rechtstreekse toegang tot alle data.
21-06-2013, 16:05 door Anoniem
"Dat is ook helemaal niet nodig. Is alleen maar extra werkt voor de AIVD, als ze zelf die enorme berg data door moeten spitten"

De AIVD heeft zelf ook uitgebreide bevoegdheden om complete databases aan informatie op te vragen bij bedrijven, zie bijvoorbeeld onderstaande over dergelijke bevoegdheden welke 7 jaar geleden werden ingevoerd.

Zij weten ALLES van u (Algemeen Dagblad, 28/01/2006)
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2383864/2006/01/28/Zij-weten-ALLES-van-u.dhtml

"Dat is ook helemaal niet nodig. Is alleen maar extra werkt voor de AIVD, als ze zelf die enorme berg data door moeten spitten."

Voor wat hoort wat he, het is niet allemaal vrijwilligerswerk. Daarnaast is het de vraag of de AIVD altijd aan buitenlandse diensten zoals de NSA wil laten weten in wie zij geinteresseerd zijn.

"Als ik 'n vriendje bij de bank heb werken die mij in no time alle info over elke rekening kan leveren, dan hoef ik ook geen rechtstreekse toegang tot alle data."

Volgens mij snap jij het concept van data mining in big data nog niet helemaal. Indien je de speld in de hooiberg wilt vinden, dan is het moeilijk om die speld op te vragen voordat je deze gevonden hebt. Verder is een vriendje bij de bank niet nodig voor de AIVD om toegang te krijgen tot deze informatie.
21-06-2013, 16:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-06-2013, 19:11 door wizzkizz
Hij zegt helemaal niet dat ze geen gebruik maken van PRISM, hij zegt:
"De AIVD en de MIVD hebben geen onbelemmerde toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer, ook niet via buitenlandse inlichtingendiensten"
Er is dus geen onbelemmerde toegang, dat sluit dus helemaal niet uit dat ze aanvragen kunnen doen die geaccepteerd worden. Alleen kunnen ze niet zelf grasduinen in de NSA data.
21-06-2013, 20:36 door Anoniem
Door wizzkizz: Hij zegt helemaal niet dat ze geen gebruik maken van PRISM, hij zegt:
"De AIVD en de MIVD hebben geen onbelemmerde toegang tot het internetverkeer en het mobiele telefoonverkeer, ook niet via buitenlandse inlichtingendiensten"
Er is dus geen onbelemmerde toegang, dat sluit dus helemaal niet uit dat ze aanvragen kunnen doen die geaccepteerd worden. Alleen kunnen ze niet zelf grasduinen in de NSA data.
Dat was me ook al opgevallen. En het blijft dom gegoochel met woorden.

Want ze hebben wel enige toegang. En er hoeft er maar iemand opduiken die beweert dat het toch niet helemaal zo ligt en de minister heeft weer gelogen. Niet dat dit onverwacht zou zijn, maar ik iig zit er niet op te wachten.

Maar al gebeurt dat niet, dan hebben de Nederlandse diensten wel toegang tot "product" van die operatie, maar dan weer net niet de volledige toegang en zijn dus afhankelijk van de kruimels die de groten ons overlaten. Nee dat schept vertrouwen.

Damned if you do, damned if you don't. Nuja, hij mag onderhand blij zijn niet bij de VVD te zitten, want daar doen ze onderhand moeilijk over integriteit. Ook al zo'n lachertje, overigens.
21-06-2013, 20:39 door spatieman
niets aan de hand, ga maar rustig slapen.
22-06-2013, 08:37 door Anoniem
leugenaars.

waar hebben ze nou weer een of andere aftandse ex-vvd'er van de straat getrokken om die in chili in een boomhut te parkeren om zo nou te kunnen zeggen dat ze de infoz zeg maar vanuit chili in de boomhut krijgen ipv prism? welke stinklijer daar in den haag is weer exorbitant duur overbetaald van ons geld op een driewieler geparkeerd om hier omheen te fietsen?

mensen, wij hebben een schitterend mooi nauw samenwerkingsverband met de vs. kijk maar naar nl investering in vs en andersom. of bijvoorbeeld dat patriotten afweer raketten pakket waar wij een van de weinig landen zijn om in mee te parciperen etc. af en toe gooien een paar dikke amerikaanse winners schaterlachend een kluifje hier en daar en wat schouderklopjes in het ouwejongens krentebrood papje wat ons monetaire systeem moet voorstellen. en maar lachen. you only live once motherfuckers, and you should have realized it from age five. thank you for your attention.
22-06-2013, 09:04 door Anoniem
Door Anoniem: Zij weten ALLES van u (Algemeen Dagblad, 28/01/2006)
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2383864/2006/01/28/Zij-weten-ALLES-van-u.dhtml

Altijd interessant om te zien dat voor en tegenstanders het daar over eens zijn. Maar het is kolder. Iedere keer dat een onschuldige hard gepakt wordt op basis van dit soort programma's, laat men duidelijk zien dat men misschien heel goed is in een hele berg trivia te verzamelen, maar dat men althans over die persoon niets en niemendal weet.
22-06-2013, 10:37 door freediver
Het lijkt op een standaard verkoperspraatje van iemand die zegt dat ie goudeerlijk altijd is. Dan moet ik erbij denken dat juist diegene die dit zegt juist het tegenovergestelde is.
Ik kreeg vroeger geleerd, luiter naar wat iemand zegt en kijk wat iemand doet. Zijn vaak 2dingen.
22-06-2013, 13:25 door steve sh1t
Ik vind die uitspraak van Plasterk wel plausibel, want waarschijnlijk heet het systeem in werkelijkheid helemaal geen PRISM en is het gewoon weer een typo van de media, want de berichten in de media over IT zaken, kloppen 99 van de 100 keer niet.

Toen ik de eerste keer "PRISM" hoorde, moest ik direct aan een chipset denken, zouden de media dat gewoon door elkaar halen?
Het lijkt mij in ieder geval niet dat de wiseguys die dat "nsa surveillance-system" in elkaar gezet hebben, het dan ook PRISM noemen.
23-06-2013, 10:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-06-2013, 09:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.