image

Amerikaanse ex-generaal verdacht van Stuxnet-lek

vrijdag 28 juni 2013, 10:31 door Redactie, 0 reacties

Een gepensioneerde Amerikaanse generaal wordt verdacht van het lekken van informatie over de Stuxnetworm aan de media. Dat laten NBC News en de Washington Post weten. Vorig jaar kwam de New York Times met de onthulling dat de nu 63-jarige James Cartwright achter het cyberprogramma 'Olympic Games' zat, bedoeld om 'supervirussen' te ontwikkelen.

Die zouden tegen vijanden van de VS kunnen worden ingezet. Zo was Stuxnet ontwikkeld om het Iraanse nucleaire programma te ontregelen. Volgens het artikel in de New York Times had Obama de opdracht gegeven om de ontwikkeling van de cyberaanvallen te versnellen.

Uiteindelijk werd Stuxnet tegen de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz gelanceerd en zou daar zo'n 1000 centrifuges hebben gesaboteerd.

Onderzoek
Toen het artikel in de Times verscheen werd er opgeroepen tot een onderzoek wie erachter het lek zat. In januari van dit jaar werd bekend dat de FBI het onderzoek naar het Stuxnet-lek leidde, wat nu naar Cartwright lijkt te wijzen. Een bron laat tegenover NBC weten dat het Ministerie van Justitie nog niet heeft besloten of het de ex-generaal ook daadwerkelijk gaat vervolgen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.