image

Boete KPN en Vodafone voor overtreden netneutraliteit

dinsdag 27 januari 2015, 09:51 door Redactie, 6 reacties

KPN en Vodafone hebben van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van respectievelijk 250.000 en 200.000 euro voor het overtreden van de regels voor netneutraliteit. Netneutraliteit houdt in dat providers de toegang tot webcontent of applicaties niet mogen blokkeren.

KPN blokkeerde op haar gratis wifi-hotspots diverse diensten, waaronder sommige manieren van internetbellen. Daardoor konden consumenten niet van deze diensten gebruik maken. "Internetaanbieders mogen niet voor consumenten bepalen wat zij doen op internet en zij mogen daar ook niet in sturen. Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden. Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven", zegt ACM-bestuurslid Henk Don.

Naast het verbod op blokkeren mogen internetaanbieders geen verschillende tarieven rekenen voor het gebruik van internetdiensten en toepassingen. Vodafone bood abonnementen aan waarbij klanten via een app naar de betaalzender HBO konden kijken zonder dat de daarvoor gebruikte data in rekening werden gebracht. Op die manier stuurde Vodafone haar klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan. De wetgeving vereist dat internetaanbieders niet met blokkades of tarieven de keuzes van consumenten beïnvloeden.

Reacties (6)
27-01-2015, 14:05 door Anoniem
Nooit zo fijn als men zich met dit soort dingen bemoeit, want het moet uit de lengte of uit de breedte komen.
Als zo'n aanbieder bepaalde problemen heeft en daarom bepaalde diensten blokkeert (dat kunnen zowel technische
als commerciele problemen zijn), dan kun je wel forceren dat hij die blokkades niet doet, maar dan heft ie gewoon de
hele dienst op. En dan ben je als consument nog slechter af.

(precedent: toen dit soort opmerkingen gemaakt werden over filtering op mobiel internet hebben de providers als reactie
de hele dienst "onbeperkt internet" (fair use) opgeheven. Dat was balen en was het niet waard)
27-01-2015, 16:56 door Bati
Ik ben voor netneutraliteit in zijn algemeen, maar hier vind ik hem toch discutabel. Het lijkt mij (duidelijk) dat de gratis Wifi hotspots bedoeld zijn om relatief licht verkeer te kunnen aanbieden, "even een chatbericht, snel even iets opzoeken, mailtje versturen", maar niet voor grote downloads, updates van apps, grootschalig VOIP verkeer enz. Dat een provider bij (betalende) klanten niet mag differentiëren, maar hoe houdt je een gratis dienst 'rendabel'.
27-01-2015, 19:23 door Anoniem
@Bati

Gratis WiFi hotspots kunnen toch dusdanig worden dichtgeknepen dat het enkel nog maar te doen is voor licht verkeer?
Zolang je dat maar doet voor al het verkeer mag dat van de netneutraliteit. Het wordt pas een punt als je inhoudelijk het ene verkeer voortrekt op het andere verkeer.

Hoe je een gratis dienst rendabel houdt is simpel. Niet de dienst zelf maar de personen die er gebruik van maken zijn het product. Of het is eigenlijk niet gratis omdat de kosten ergens anders mee verrekend worden.
28-01-2015, 08:47 door Anoniem
Op zich prima dat de providers hierop afgerekend worden. Maar dan verkoop je het anders: WiFi hotspots alleen voor 'x en y'. Daarmee is het dus geen 'open' internetverbinding meer.
Verder snap ik natuurlijk wel dat de mobiele providers niet zitten te wachten op VoIP. Daar verdienen ze tenslotte niks aan!
28-01-2015, 10:29 door Mysterio
Ik vind het maar raar. Een provider mag wat mij betreft een dienst of product aanbieden onder eigen voorwaarden. Zo bekeken moet elke autofabrikant die een begrensde auto verkoopt ook een boete krijgen.
29-01-2015, 02:19 door Anoniem
kpn zal vast nog wel meer streken uithalen in samenwerking met ziggo en upc, doet iets in mij vermoeden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.