image

Door Nederland uitgeleverde hacker krijgt 18 maanden cel

zondag 30 juni 2013, 08:27 door Redactie, 0 reacties

Een Pakistaanse man die vorig jaar mei in Nederland werd gearresteerd en aan de Verenigde Staten uitgeleverd, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden wegens zijn deelname aan twee wereldwijde bankovervallen. Imran Elahi bekende betrokken te zijn bij aanvallen tegen RBS WorldPay en Fidelity Information Services.

Daarbij werden respectievelijk bedragen van 9 en 11 miljoen dollar gestolen. De aanvallers wisten het netwerk van de financiële dienstverleners te hacken en verhoogden vervolgens de limiet van talloze prepaidkaarten. De prepaidkaarten werden wereldwijd door een leger van geldezels gebruikt om bij geldautomaten grote bedragen op te nemen.

De geldezels mochten een deel van het bedrag houden en moesten de rest naar de criminelen achter de aanval overmaken. De aanval is identiek aan die op de National Bank of Ras Al-Khaimah PSC, ook bekend als Rakbank van de Verenigde Arabische Emiraten, en de Omaanse Bank van Muscat, die eerder dit jaar werd ontdekt. Daarbij werd 45 miljoen dollar gestolen.

Samenwerking
De zaak tegen Elahi werd onlangs pas openbaar gemaakt. De procureur-generaal prees dat Elahi na zijn celstraf meteen de Verenigde Staten wilde verlaten en dat hij actief met de Amerikaanse overheid samenwerkte. Waar die samenwerking precies uit bestaat is niet bekendgemaakt, maar het zou om een 'behoorlijke bijdrage' gaan.

In de operatie tegen de twee financiële instellingen was Elahi verantwoordelijk voor het verspreiden van de prepaidkaartnummers onder geldezels in Mexico en andere landen. Tussen 2005 en 2012 zou de Pakistaanse man met zijn criminele activiteiten tussen 250.000 tot 300.000 dollar hebben verdiend. Volgens de aanklacht werden meer dan 350 financiële instellingen slachtoffer van Elahi's werk.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.