image

Firefox lijdt recordverlies in browseroorlog

maandag 1 juli 2013, 10:45 door Redactie, 14 reacties

Na het succes van Firefox in mei moest Mozilla in juni toezien hoe de browser een groot deel van het marktaandeel moest inleveren. De browser verloor 1,48%, het grootste verlies in lange tijd, aldus meetbureau Net Applications. In mei groeide het aandeel naar 20,63%, maar dat momentum verdween als sneeuw voor de zon in juni, toen de browser naar 19,15% zakte.

Het laagste punt in meer dan een jaar tijd. Vooral Google Chrome profiteerde van het verlies, de browser kreeg er in juni 1,43% bij en staat nu op 17,17%. Internet Explorer zag het aandeel met 0,17% groeien en passeerde de 56%. Naast Firefox moest ook Opera aandeel inleveren. Het verlies van 0,19% was voldoende om naar het niveau van augustus 2012 terug te zakken.

StatCounter
Meetbureau StatCounter liet in juni andere cijfers zien. Google Chrome is volgens dit meetbureau de onbetwiste nummer één, met een aandeel van 42,7%. Internet Explorer moest daarentegen 2,3% inleveren en eindigde op 25,4%. Daarmee bedraagt het verschil tussen IE en Firefox nog maar 5,4%. Aangezien Mozilla's browser op 20% uitkwam.

Zoals Security.NL zondag al meldde wist Google Chrome afgelopen maand Internet Explorer in Nederland te passeren. Chrome behaalde in juni 33,36% tegenover 33,11% van IE. Firefox daalde naar 15% en moet nog altijd Safari voor zich laten met 15,59%.

Reacties (14)
01-07-2013, 11:12 door Anoniem
Net Applications kan een behoorlijk afwijkend beeld geven:
"StatCounter Global Stats are based on a pool of 3 million+ global websites. Net Apps state that their stats are currently based on over 40,000 websites. ("We collect data from the browsers of site visitors to our exclusive on-demand network of ... over 40,000 websites")"

StatCounter is 75 keer zo 'groot' als NetApplications. Ook is NetApplications de enige die erg afwijkt van de andere statistieken websites. Misschien vinden ze Internet Explorer daar wel de bom.

https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers#Summary_table
01-07-2013, 12:14 door johanw
Chrome wordt dan ook actief gepushed op de manier van toolbars en dergelijke. De NSA zal het wel fijn vinden, die chrome spyware die massaal geinstalleerd staat. En als Firefox doorgaat om steeds verder op Chrome te willen lijken gaat ze ook steeds meer gebruikers verliezen ook - nu weer het weghalen van de mogelijkheid om Javascript uit te zetten uit de GUI van versie 23, waar is dat nu weer goed voor? Dat was juist handig als je het even wilde gebruiken als een site rotte scripts had, nu verwijzen ze je door naar about:config.
01-07-2013, 12:34 door Goeroeboeroe
Ik begrijp helemaal niets meer van het beleid van Mozilla/Firefox. Eerst had je dat gedonder met de nieuwe turbo-nummering en hordes extensies die niet meer werkten. Heeft ze veel gebruikers gekost. Maar goed, dat is opgelost.
Er worden in een razend tempo allerlei gereedschappen voor ontwikkelaars ingebouwd. Goed, dat kan ik begrijpen. Beetje overbodig, wat mij betreft, want je had al Firebug, Web Developer, en tientallen andere. Maar goed, ze willen dé browser voor ontwikkelaars worden.
Tegelijkertijd wordt het in versie 24 onmogelijk om toolbars te gebruiken. Pardon? Allerlei ontwikkelgereedschappen werken dan dus niet meer, waaronder Web Developer.
Als het waar is dat ze ook het simpele JavaScript uit-/aanzetten eruit slopen, waar zijn ze dan mee bezig???
Aan de ene kant allerlei ontwikkelgereedschappen inbouwen, die beter via extensies kunnen omdat Ome Piet en Tante Klara die toch niet gebruiken. Aan de andere kant allerlei dingen voor ontwikkelaars eruit slopen, zodat Ome Piet en Tante Klara er makkelijk mee kunnen werken.
Kan iemand me dat beleid uitleggen? Zoals 't op mij overkomt, kunnen NS en ProRail er nog wat van leren wat betreft gespleten persoonlijkheid.
01-07-2013, 12:52 door Anoniem
Tja, Mozilla wordt dan ook niet gedreven door mensen met enige zakelijk inzicht, getuige de vele signalen dat bedrijven willen stoppen met Firefox vanwege beperkingen en hun versie beleid.

Ook het roepen dat Thunderbird niet verder wordt ontwikkeld en dus in feite deze voor dood verklaren helpt niet om de footprint van mozilla te vergroten. Maar ja, ik gebruik Linux kan dus geen IE gebruiken, chrome is van Google dus vertrouw ik het niet, Opera is vaak te instalbiel, wat blijft er dan over als relatief stabiele speler?

Frans.
01-07-2013, 14:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-07-2013, 15:23 door Sarodj
Door Allard Pruim:
Door Anoniem: Tja, Mozilla wordt dan ook niet gedreven door mensen met enige zakelijk inzicht, getuige de vele signalen dat bedrijven willen stoppen met Firefox vanwege beperkingen en hun versie beleid.

Ook het roepen dat Thunderbird niet verder wordt ontwikkeld en dus in feite deze voor dood verklaren helpt niet om de footprint van mozilla te vergroten. Maar ja, ik gebruik Linux kan dus geen IE gebruiken, chrome is van Google dus vertrouw ik het niet, Opera is vaak te instalbiel, wat blijft er dan over als relatief stabiele speler?

Frans.
Chromium Browser?

Chromium browser doet ook een phone home ;)
01-07-2013, 17:30 door Anoniem
Nou,jammer dan,maar ik vind firefox de fijnste browser om mee te werken.
Op zowel Linux gebruik ik hem,en zo wel op mijn Imac daar vind ik het ook fijner werken dan met Safari.
Kort om ieder zijn eigen browser keus.
Daar is immers niets mis mee.
Ik trek mij niks aan van marktaandelen.
Het enige waarin marktaandelen soms invloed kunnen hebben is voor producenten van browserplugins,of ze nog wel verder met de ondersteuning gaan van een aantal browser plugins voor een bepaalde browser.
01-07-2013, 17:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-07-2013, 23:05 door Duck-man
Voor fierfox heb je Ghostery, noscript, better privacy etc en dat maakt je "unscannable"
En
Blijkbaar werkt de agressieve aanpak van google. Er is inmiddels geen gratis pakket meer te downloaden zonder dat je hier ongevraagd Chrome bij krijgt. Verder staat Chrome op alle Android apparaten en door de groei van Android is ook Chrome mee gegroeid net als Safari overigens met de I-pad/iphone meer groeit. Van de top 5 zijn eigenlijk alleen Firefox en Opera een browser waar je voor kiest de rest krijg je gratis bij wat anders. En blijkbaar vinden mensen het allang best.
De grootste browser hoeft niet de beste te zijn maar heeft wel de beste marketing strategie.

PS ik heb dus geen Windows ik kies liever zelf mijn browser.
01-07-2013, 23:42 door Anoniem
@Anoniem 11:12

Net Applications
"We ‘count’ unique visitors to our network sites, and only count one unique visit to each network site per day. This is part of our quality control process to prevent fraud, and ensure the most accurate portrayal of Internet usage market share. "

StatCounter
"StatCounter on a sample exceeding 15 billion pageviews per month collected from across the StatCounter network of more than 3 million websites."


Je kan zien dat Net Applications naar unieke bezoekers kijkt en Statcounter naar pageviews. Refresh ik 50x een pagina is dit voor Statcounter dus 50 nieuwe hits en voor Net Applications nog steeds maar 1. Het verschil zit dus in de methode en die van Statcounter is minder betrouwbaar, aangezien het zelfs om 1 gebruiker zou kunnen gaan (in theorie) die 15 miljard pageviews op zijn naam heeft staan.
02-07-2013, 08:00 door Anoniem
Firefox sucks ik heb linux en kan geen eens na een update meer flash kijken . steeds dat gedoe .met FF .word er niet goed van !
02-07-2013, 08:47 door Acumen
Door Duck-man: Voor fierfox heb je Ghostery, noscript, better privacy etc en dat maakt je "unscannable"
https://www.security.nl/artikel/46722/1/Adblocker_Ghostery_helpt_advertentie-industrie.html

Ik zie meer in RequestPolicy icm NoScript en AdBlock, maar goed. Heb je wel FireFox nodig ;-)
Met het feit dat ik al die statistics meuk probeer te blokkeren met boven genoemde add-ons, heb ik dit soort onderzoekjes niet hoog. Uitgaande dat ik niet de enige ben, is het niet gek dat ze minder FireFox zien.

De meest betrouwbare vorm is in deze vrees ik FireFox zelf. Zij zien hoe vaak hun browser gedownload wordt en hoe vaak deze (met achterlating van een IP adres) komt kijken voor een update. Dat laatste zou wellicht iets kunnen zeggen over de frequentie dat de browser gebruikt wordt. Neemt niet weg dat FireFox vanzelfsprekend gebaat zou zijn bij een positiever beeld dan de werkelijkheid, noch zegt het iets over het daadwerkelijke gebruik van de browser.
02-07-2013, 15:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-07-2013, 22:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.