image

'Overheid moet burger tegen spionage beschermen'

donderdag 4 juli 2013, 11:27 door Redactie, 7 reacties

De manier waarop de overheid op de onthullingen over Prism en andere spionageprogramma's reageerde is ronduit schokkend, aldus digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). Plasterk zou volgens de privacywaakhond ontwijkende antwoorden geven, terwijl Opstelten stelt dat er geen klachten over zijn binnengekomen en Hennis-Plasschaert noemt het een Amerikaans probleem.

"Een overheid wordt geacht haar burgers te beschermen tegen inmenging op hun privéleven", zegt Janneke Slöetjes. "Dat onze overheid niet de moeite neemt op te komen voor de grondrechten van haar burgers geeft aan dat onze privacy in haar ogen van marginaal belang is. Het steekt dat politici pas actie ondernemen als blijkt dat zijzelf worden afgeluisterd."

Actie
Bits of Freedom wil dat Nederland opheldering over Prism en andere grootschalige spionageprogramma’s vraagt. Daarnaast moeten de voorgenomen onderhandelingen tussen Amerika en Europa die verband houden met het uitwisselen van informatie van burgers onmiddellijk worden opgeschort.

Verder moet Europa volgens BoF de afspraak met de Verenigde Staten op grond waarvan het doorgeven van Europese persoonlijke gegevens aan Amerikaanse bedrijven op dit moment is toegestaan, opzeggen.

Nederland mag verder geen informatie meer accepteren die verkregen is via ongerichte surveillance door de Amerikaanse, Britse of andere veiligheidsdiensten. "Hiermee omzeilen onze diensten op dit moment immers de Nederlandse wet", stelt Slöetjes. Daarnaast moet de overheid afzien van plannen om ook het Nederlandse internetverkeer op grote schaal af te tappen.

Reacties (7)
04-07-2013, 11:36 door Anoniem
Je beklag doen bij meneer Opstelten kan hier: https://formulieren.justitie.nl/nosearch/minister/
04-07-2013, 14:51 door Goeroeboeroe
Ik vind BoF 'n prima club en zo, maar ik vind ze hier wat naïef. Het IS de overheid die spioneert.
En actie ondernemen als politici zelf worden bespioneerd? Heeft ooit iemand gehoord van 'n schoothondje dat kwispelstaartend op z'n rug ligt, gekroeld wordt door 't baasje en dan opeens begint te grommen omdat baasje alles van 'm weet?
04-07-2013, 15:25 door Anoniem
Het is onmogelijk dat er niet gespioneerd wordt. Alles wordt automatisch vastgelegd en iedereen loopt met prullen rond. Voor overheden is het een fluitje van een cent om gegevens op te vragen, systeembeheerders kunnen ook overal bij. Goudmijntjes. Misschien gaan we naar hitech-vrije zones, gebieden met Google glass verbod. Het zal een tijdelijke oplossing zijn naarmate steeds meer wordt vastgelegd.

Wat overheden moeten doen is het absolute recht op vrijheid van meningsuiting en expressie te garanderen en dit met hand en tand te verdedigen. Je kunt in deze maatschappij niet meer stellen dat iemand publiekelijk ergens toe oproept als ie prive eens wat stoom afblaast of z'n mening uit, omdat het mogelijk wordt opgepikt en om wat voor reden dan ook openbaar wordt gemaakt. Tijden zijn veranderd. Absolute vrijheid van meningsuiting en expressie, geen enkele uitzondering. Iemands recht op vrijheid van meningsuiting is JOUW recht om het er niet mee eens te zijn. Mag. Met woorden. Geen bakstenen. Als we gaan bepalen wat wel en wat niet gedacht mag worden bevinden we ons op een enorm hellend vlak. Je gaat ongemerkt op je woorden letten voor het geval dat je misschien, ooit, verkeerd begrepen wordt. Funest.
04-07-2013, 21:59 door Anoniem
De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Ja ja de Overheid beschermd de burger tegen spionage met het spionage van de burger.
05-07-2013, 08:29 door Anoniem
Door Anoniem: De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Ja ja de Overheid beschermd de burger tegen spionage met het spionage van de burger.
Hmm, gevaarlijke uitspraak tegenwoordig. Je zou hiermee zomaar kunnen worden beschuldigd van het onderhouden van terroristische contacten. Want terroristen zijn de vijand van je vijand dus je vriend.
05-07-2013, 19:40 door Anoniem
Eerste wat opvalt in het bericht van BOF is welke minister(ie)s zich roeren. Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Defensie. Terwijl bij mijn beste weten het behartigen van de rechten en belangen van Nederlandse burgers in het buitenland toch echt het werk is van buitenlandse zaken. Natuurlijk mogen de andere ministers op persoonlijke titel best hun mening geven, maar als minister zou het passend zijn als ze even een stapje terug doen en Frans Timmermans de gelegenheid geven om zijn zegje te doen...

Tweede wat opvalt is het woord moeten. Moeten? Waarom dan wel? Zoals men in de VS zou zeggen: "You and who's army?" Als we iets willen, zullen we toch echt het toelatingsexamen moeten halen, en dat betekent een machtsfactor van de een of andere soort met ons meebrengen...
12-08-2013, 14:26 door Anoniem
ideaal om burgers af te persen als ze de niet naar de overheid willen luisteren.
De amerikanen bouwen een wereldwijd imperium, NL is zowat een deelstaat van Amerika.

Onze politici hebben niets meer van 'volks vertegenwoordiging' het zijn bankiers of onderdanen van bankiers.

De NLse politiek heeft een zware misdaad begaan door het stelen van de burger onder de noemer 'privatisering'. Wat mij altijd zo verbaast is dat de burgers dit altijd zo maar pikten. Dit waren staats eigendommen dus van het volk voor het volk betaald door het volk en dus hadden ze nooit het recht, om maar zo te beginnen, om deze volks eigendommen aan financiële instellingen te verpatsen.. het geld dat het heeft opgebracht is verdwenen bij de elites / ambtenaren / politici en bankiers en nu gaat men nog jaren door met het uitmelken van de burger bevolking tot dat onze civilisatie er aan ten onder gaat.

Men is letterlijk het criminele pad op gegaan en we merken het elke dag. Het gaat hard achteruit dit land. Dit zijn slechts de eerste symptomen van deze disfunctionele samenleving.

De kern en drager van onze samenleving is de arbeider, hij die dingen maakt bouwt repareert, de technici, de productie medewerkers etc. De ambtenaren / dienstverleners zijn secundaire die slechts een ondersteunende functie hebben.. deze zouden minder betaald moeten worden en minder hoog in status moeten staan in onze samenleving..
De wereld staat op zijn kop.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.