image

Illegale Android-app bevat politieke boodschap

donderdag 4 juli 2013, 11:56 door Redactie, 0 reacties

Een illegale versie van een legitieme Android-app toont vandaag op toestellen een politieke boodschap over de surveillance door de Amerikaanse overheid. De app is een illegale versie van een app van rapper Jay Z en wordt door anti-virusbedrijf McAfee als een Trojaans paard bestempeld. De illegale app lijkt op het eerste gezicht hetzelfde te werken als de legitieme versie.

In werkelijkheid stuurt de malware elke keer dat de telefoon wordt gestart in de achtergrond allerlei informatie over het besmette toestel naar een externe server. De malware probeert vervolgens aanvullende software te installeren. De 'Magna Carta Holy Grail' app wordt op illegale downloadsites aangeboden.

Bureaublad
De enige zichtbare aanwijzing dat het toestel is besmet verschijnt vandaag, op Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. De malware verandert dan de wallpaper van de gebruiker door een politieke boodschap, aldus malware-analist Irfan Asrar. Er verschijnt een afbeelding van president Barack Obama met daarboven de tekst 'Yes We Scan'.

De afbeelding en de service waaronder de malware actief is, NSAlistener, suggereert volgens Asrar een hacktivistische agenda. Toch wordt niet uitgesloten dat er aanvullende malware wordt gedownload.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.