image

Expert adviseert hackervideo voor sollicitatiegesprek

maandag 2 februari 2015, 10:18 door Redactie, 3 reacties

De bekende beveiligingsexpert Richard Bejtlich adviseert bedrijven die technisch personeel zoeken om tijdens het sollicitatiegesprek een video van hacker Samy Kamkar te gebruiken om de kandidaat te beoordelen. Kamkar gaf onlangs een demonstratie hoe hij drones in de lucht kan kapen.

Volgens Bejtlich toont de hacker in zijn demonstratievideo allerlei aspecten van IT en security. "Samy gebruikt verschillende tools, tactieken en hardware om de drones te kapen. Ik vroeg mij af wat er nodig is voor iemand om alle stappen in dit proces te begrijpen", merkt Bejtlich op. Hij herinnert de vragen die hij bij het rekruteren van nieuw personeel stelde.

De beveiligingsexpert adviseert mensen die met sollicitatiegesprekken te maken hebben dan ook om de video te gebruiken. "Ik stel voor dat je de kandidaat vraagt om Samy's video te bekijken, en na de video vraagt hoe het systeem van Samy werkt." Juist de mogelijkheid om de hele werkwijze van Kamkar te volgen en te begrijpen kan als graadmeter dienen van iemands technische kennis en vaardigheden om dit uit te leggen.

Bejtlich zou tijdens een sollicitatiegesprek aan de hand van de video vragen hoe de aanval kan worden voorkomen, hoe die te detecteren is en hoe de sollicitant op de aanval zou reageren. "Afhankelijk van de kandidaat en je interesses, kun je hem misschien ook de code laten bekijken", aldus de beveiligingsexpert.

Image

Reacties (3)
02-02-2015, 11:29 door Whacko
Ik juich het helemaal toe om een goede "use-case" tijdens een sollicitatiegesprek te laten uitdenken door de sollicitant. Zo krijg je inderdaad een goed beeld van hoe iemand denkt.
Zorg dan wel dat je er ook een techneut bij hebt zitten.

Nou vind ik dit best een leuke hack om te bespreken, maar erg ingewikkeld is hij ook niet. (betekent niet dat het ontwikkelen van de scripts geen tijd kost) De tools bestaan immers al.
02-02-2015, 13:28 door Anoniem
Dat betekent ook dat de vraagsteller de video moet begrijpen! Dus dan is het ineens een interessante vraag geworden om als hacker te beoordelen hoeveel clue de organisatie heeft waar je solliciteert...
03-02-2015, 07:30 door Anoniem
Ik heb zelf zoiets meegemaakt. Bijzondere tool gemaakt op een pi, techneuten waren onder de indruk maar als de baas het snapt kom je nog niet ver. Gewoon old skool hier pc tools en ga aan de slag. Na een uur weet je genoeg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.