image

AdBlock Plus zou advertenties Google en Microsoft doorlaten

maandag 2 februari 2015, 10:46 door Redactie, 16 reacties

Adblock Plus, veruit de allerpopulairste browseruitbreiding die er bestaat, zou advertenties van Google, Microsoft en Amazon niet meer tegenhouden. Volgens een bericht in de Financial Times zouden de bedrijven de ontwikkelaar van de extensie betalen om hun advertenties door te laten.

Adblock Plus is naar eigen zeggen meer dan 300 miljoen keer gedownload. Zo'n 20 miljoen Firefoxgebruikers en meer dan 10 miljoen Chromegebruikers gebruiken de extensie. Adblock Plus is ook voor andere browsers beschikbaar. Volgens onderzoek van PageFair zou de impact van deze en andere advertentieblockers steeds meer door websites worden gevoeld. Gebruikers kunnen op deze manier eenvoudig advertenties blokkeren, waardoor websites inkomsten mislopen.

De Financial Times stelt dat Google, Amazon, Microsoft en advertentiebedrijf Taboola de ontwikkelaar van Adblock Plus hebben betaald om hun advertenties te whitelisten. Zo worden bijvoorbeeld advertenties in Microsofts Bing zoekmachine getoond. Hiervoor zou de ontwikkelaar 30% van de advertentie-inkomsten hebben gevraagd, waar de bedrijven mee akkoord gingen. Ontwikkelaar Eyeo stelt daarnaast dat alleen acceptabele advertenties zullen worden doorgelaten. Google en Amazon willen echter geen reactie tegenover de Financial Times geven, terwijl Microsoft laat weten dat het gebruikers altijd een keuze geeft als het om advertenties gaat.

Reacties (16)
02-02-2015, 10:59 door spatieman
dan zet je het er toch met de hand in.
02-02-2015, 11:04 door Anoniem
Het is toch al een tijd bekend dat Adblock Plus tegen betaling advertenties toelaat?

Voor de gebruikers van Firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-edge/
Een fork van Adblock Plus, maar dan zonder de optie 'Allow some non-instrusive advertising'
02-02-2015, 11:08 door FSF-Moses
Waarschijnlijk kun je dat middels onderstaande uitschakelen. Dit staat na installatie overigens standaard aan:

Links-klikker op ABP logo -> 'Filter Preferences' -> Tabblad 'Filter Subscriptions' -> Onderaan venster vinkje weghalen bij 'Allow some non-intrusive advertising' -> Close

Mocht ik het fout hebben dan hoor ik dat graag.
02-02-2015, 11:45 door Mysterio
Ik wou net zeggen dat je dat uit kunt vinken, maar het is me niet geheel helder of dit gaat over dit vinkje of dat er onder water nog meer aan de hand is.
02-02-2015, 12:32 door FSF-Moses - Bijgewerkt: 02-02-2015, 12:33
Door Mysterio: Ik wou net zeggen dat je dat uit kunt vinken, maar het is me niet geheel helder of dit gaat over dit vinkje of dat er onder water nog meer aan de hand is.

Dat zou ik ook graag willen weten. Ben echter nog geen gekke dingen tegengekomen op de bovengenoemde sites of van die sites specifieke reclame op andere sites. Wellicht is dat ook nog eens afhankelijk van de gebruikte block-lijsten?
02-02-2015, 13:40 door Spiff has left the building
Het enige nieuws lijkt te zijn dat nu bekend is geworden dat Google, Amazon, Microsoft en Taboola behoren tot de groep adverteerders die AdBlock Plus betalen om hun advertenties standaard niet te blokkeren.
Waar ik schrijf "standaard", bedoel ik met de AdBlock Plus standaardinstellingen.
Met de AdBlock Plus standaardinstellingen worden de zogenoemde "acceptable ads" doorgelaten.
De gebruiker kan er echter heel eenvoudig voor kiezen ook de zogenoemde "acceptable ads" te laten blokkeren, zoals FSF-Moses al aangaf, door het uitschakelen van "Allow non-intrusive advertising".
Adblock Plus acceptable ads informatie: https://adblockplus.org/en/acceptable-ads

Er is niets dat erop wijst dat Google, Amazon, Microsoft en Taboola advertenties niet geblokkeerd zouden kunnen worden door uitschakelen van "Allow non-intrusive advertising".
Zoals ik al zei, het enige nieuws lijkt te zijn dat nu bekend is geworden dat Google, Amazon, Microsoft en Taboola behoren tot de groep adverteerders die AdBlock Plus betalen om hun advertenties standaard niet te blokkeren.
Het is nieuws, maar mijns inziens nauwelijks de commotie waard.
02-02-2015, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Het is toch al een tijd bekend dat Adblock Plus tegen betaling advertenties toelaat?

Voor de gebruikers van Firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-edge/
Een fork van Adblock Plus, maar dan zonder de optie 'Allow some non-instrusive advertising'
Adblock Latitude is designed to be a drop in replacement for ABP and will utilize all your exsisting settings. However, ABL is more than that. It intends to also replace Adblock Edge by removing the hard coded Acceptable Ads feature.


Nu weet ik niet of deze plugin Palemoon-only is(fork van Firefox), maar er lijkt te staan dat Adblock-edge nog steeds met een hardcoded acceptable lijst werkt.
02-02-2015, 14:01 door Anoniem
Dit zou de lijst met uitzonderingen moeten zijn;
https://easylist-downloads.adblockplus.org/exceptionrules.txt
02-02-2015, 14:27 door Anoniem
Hoewel 'alles' er nu over gezegd is

De 'positieve rules' staan in je filterlist ergens onderaan met de titel(s) en afhankelijk van het filter abonnement

! *** easylist:easylist/easylist_whitelist.txt ***

Hier kan je alle ge-whitelisted domeinen weer handmatig uitschakelen.
Het 'slimme' van AdBlock Plus was wel dat je ze niet per meer dan een kan selecteren zodat dat nogal een honds karweitje wordt. Bovendien weet je niet welke rules nog daadwerkelijk functioneel zijn bij bepaalde domeinen.

Een alternatief is Adblock Edge die heeft de "Allow non-intrusive advertising" optie niet.

Daarnaast is het zo dat als je NoScript gebruikt (de twee na populairste addon) en bijvoorbeeld iFrames niet standaard toestaat er zonder een Adblocker al veel reclame niet doorkomt van de grote jongens.

Alsof dat nog niet genoeg is kan je ook alvast de domeinen van die grote jongens in een firewall blacklist zetten, heb je ook al bijna helemaal geen addons nodig (voor reclame dan).

Een cocktail aanpak van diverse maatregelen en addons werk het best.

Pak eerst de easy ones:

1) Flashplayer plugin op click to play, dat scheelt al bij automatisch afspelen bij swf based reclame en dus ook malware via dat kanaal.
2) Een combo van een paar addons met wat overlap aan functionaliteit (wat juist goed is).
Een bekende is deze (propageer ik hier al een hele tijd) NoScript, AdBlocker, Ghostery (of addons van een ander merk die daarop lijken qua functionaliteit).
Je kan er meer gebruiken natuurlijk.
3) Firewall ruleset erbij met blacklisted domeinen van de allergrootste adverteerders.

Moet jij eens kijken.
Kan je kijken tot je een ons weegt, geen reclame!
Wil je dat wel dan moet je echt nogal je best doen om dat tevoorschijn te toveren.

Ook recent geen enkele reclame mogen zien.


P.s. ik ben niet tegen adverteren.
Ik ben het alleen niet eens met de wijze waarop , het lukt me niet meer op artikelen te lezen, en ik ben niet bereid om permanent de wansmaak te accepteren.
Voor iets als de service van 'We Transfer' vind ik het zelfs leuk om zaken uit te zetten omdat ik wel nieuwsgierig ben naar wat ze serveren. Helaas maken ze geloof ik ook gebruik van het OpenX platform wat weer zo'n ongelooflijke (adware/malware kans) min is dat ik ook weer niet alles toesta.
Het is maar een voorbeeld hoe het ook kan. En over smaak valt lastig te twisten natuurlijk.
02-02-2015, 16:58 door Anoniem
Nog even geduld. De adblocker "that ends all other adblockers" is nu on ontwikkeling. Deze kan ook inline; 1st- en 3rd-party scripts blokkeren (of toelaten) en ook 3rd-party frames blokkeren. Verder zijn er statische en dynamische filters. Statische filters zijn bijvoorbeeld de gewone adblock lijsten welke standaard al allemaal (!) aanwezig zijn. Een kwestie van af- of aanvinken. Ook alle (!) hosts file staan in de lijst, ook een kwestie van aanvinken.
Deze adblocker is in tegenstelling tot ABP en ABE zeer vriendelijk voor CPU en geheugen.
Ingebouwde element blokker (met een pipetje) en verder kun je werkelijk ALLE onderdelen van een webpagina zien die geblokkeerd worden, op een aparte pagina van de blokker. Prachtig!
Komt voor Chromium ("and off-shoots"); Firefox en Safari.

Een probleem blijft en ik citeer:
"Reminder: Chromium (or browsers based on) still suffer from that ugly bug which causes a big chunk of memory leak each time a user opens the popup UI of an extension. Therefore, the more you use the popup UI in Chromium, the larger the memory footprint of an extension will grow. The bug is marked "available", which to me translates into "meh". Sigh."

Liefs, Chantal.
02-02-2015, 19:54 door Anoniem
µBlock voor Chrome is een mooi alternatief. Laag CPU en geheugen gebruik.
02-02-2015, 22:50 door Spiff has left the building
Aanvullend op wat eerder al gezegd is over Adblock Plus en het doorlaten van advertenties van Google en Microsoft -
Ook de reacties van mapx in deze Adblock Plus forums Acceptable Ads discussion thread
https://adblockplus.org/forum/viewtopic.php?f=17&t=27871
laten volgens mij zien dat er niet meer aan de hand is dan dat er een aantal adverteerders is toegevoegd aan de groep adverteerders die AdBlock Plus betalen om hun advertenties standaard niet te blokkeren,
en dat de gebruiker er heel eenvoudig voor kan kiezen ook de zogenoemde "acceptable ads" van deze nieuw toegevoegde adverteerders te laten blokkeren (net zoals dat al gold voor "acceptable ads" van andere adverteerders), door het uitschakelen van "Allow non-intrusive advertising".
Het enige opmerkelijke van het betreffende nieuws lijkt me dát het als opmerkelijk nieuws werd gepresenteerd en dat het daardoor tot enige commotie leidde.
02-02-2015, 22:55 door Korund
(Nog) niets van gemerkt hoor. En als het zo ver komt, dan voeg ik ze zelf wel toe.
03-02-2015, 08:11 door Anoniem
Door Anoniem: Nog even geduld. De adblocker "that ends all other adblockers" is nu on ontwikkeling. Deze kan ook inline; 1st- en 3rd-party scripts blokkeren (of toelaten) en ook 3rd-party frames blokkeren. Verder zijn er statische en dynamische filters. Statische filters zijn bijvoorbeeld de gewone adblock lijsten welke standaard al allemaal (!) aanwezig zijn. Een kwestie van af- of aanvinken. Ook alle (!) hosts file staan in de lijst, ook een kwestie van aanvinken.
Deze adblocker is in tegenstelling tot ABP en ABE zeer vriendelijk voor CPU en geheugen.
Ingebouwde element blokker (met een pipetje) en verder kun je werkelijk ALLE onderdelen van een webpagina zien die geblokkeerd worden, op een aparte pagina van de blokker. Prachtig!
Komt voor Chromium ("and off-shoots"); Firefox en Safari.

...

Liefs, Chantal.
Ja leuk...naam is misschien wel handig?
03-02-2015, 09:50 door Anoniem
Ik gebruik Adblock plus al lang niet meer. Ik gebruik adguard. http://adguard.com/en/extension.html
03-02-2015, 15:08 door johanw
Door Anoniem:Adblock Latitude is designed to be a drop in replacement for ABP and will utilize all your exsisting settings. However, ABL is more than that. It intends to also replace Adblock Edge by removing the hard coded Acceptable Ads feature.

Nu weet ik niet of deze plugin Palemoon-only is(fork van Firefox), maar er lijkt te staan dat Adblock-edge nog steeds met een hardcoded acceptable lijst werkt.
AdBlock Latitude is inderdaad bedoeld voor Palemoon omdat AdBlock Plus daar niet onder werkt. De AdBlock Plus ontwikkelaar weigert namelijk om de ID string van Palemoon toe te voegen aan de lijst met ondersteunde browsers, dus is er een fork gemaakt waar die ID string wel inzit (ik heb niet gekeken of ABL ook werkt onder Firefox trouwens).

De volkomen contraproductieve "alow some..." optie is er toen uiteraard meteen uitgesloopt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.