image

PGP-bedenker: gouden eeuw voor inlichtingendiensten

dinsdag 3 februari 2015, 11:01 door Redactie, 2 reacties

Ondanks het geklaag van politici en inlichtingendiensten over het toenemend gebruik van encryptie op internet hebben inlichtingendiensten het nog nooit zo goed gehad. "Inlichtingendiensten leven in een gouden eeuw van surveillance", stelt Phil Zimmermann, bedenker van PGP en één van de oprichters van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Silent Circle tegenover de Guardian.

Volgens Zimmermann kunnen inlichtingendiensten alles zien. "Ze hebben gezichtsherkenningsalgoritmes die via camera's op straat meekijken, optische herkenningscamera's op bruggen, tunnels en verkeerslichten. Ze kunnen bewegingen en transacties volgen, wie met wie luncht en wie met elkaar slapen. Ze kunnen alles zien!"

De klacht van inlichtingendiensten dat encryptie een obstakel voor ze is vergelijkt de PGP-bedenker met het missen van een aantal pixels in een groot scherm, waarbij de inlichtingendiensten nog steeds de rest van het scherm hebben. "Ze hebben het nog nooit zo goed gehad. Al deze dingen hadden ze 20 jaar geleden niet."

Zimmermann suggereert dat het onderliggende probleem dat overheden en veiligheidsdiensten proberen op te lossen religieus extremisme is. En dat zou volgens de beveiligingsexpert op andere manieren kunnen worden aangepakt. Het aankaarten van encryptie zou de aandacht dan ook van de echte problemen afleiden. Een encryptieverbod zoals onlangs door de Britse premier David Cameron werd voorgesteld noemt hij dan ook absurd.

Reacties (2)
03-02-2015, 21:16 door Anoniem
encryption verbieden en in twijfel trekken of mensen recht hebben op een prive gesprek is net zo absurd als een cam en mic in iedere woon kamer verplichten.
04-02-2015, 11:11 door Anoniem
Je kan deze man alleen maar gelijk geven...einde discussie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.