image

Leiden start 1 september proef met mobiel betalen

maandag 8 juli 2013, 10:25 door Redactie, 7 reacties

Van 1 september tot 1 december vindt er in Leiden een proef plaats waarbij consumenten via hun mobiele telefoon bij winkels en horecagelegenheden kunnen betalen. De proef, die in samenwerking met ABN AMRO, ING, Rabobank, MasterCard, KPN en de gemeente Leiden wordt uitgevoerd, werd in februari van dit jaar al aangekondigd, maar een exacte datum was nog niet bekend.

Volgens de website mobielbetaleninleiden.nl zal de proef van 1 september tot 1 december 2013 plaatsvinden. Circa 1.000 consumenten en 100 ondernemers nemen hieraan deel. Consumenten maken gebruik van de nieuwe Samsung Galaxy Express en een KPN of Hi abonnement.

Betaalautomaat
De winkels en horecagelegenheden in de binnenstad van Leiden kunnen tegen een sterk gereduceerd tarief een nieuwe betaalautomaat aanschaffen. Met deze vernieuwde betaalautomaat accepteert de winkelier niet alleen gewone pinbetalingen, maar ook betalingen met een mobiele telefoon of betalingen met betaalpassen met contactloze functionaliteit, die vanaf deze zomer zullen worden uitgegeven.

Om aan de introductie deel te nemen moet de ondernemer bankieren bij ABN AMRO, ING of Rabobank. De betalingen zullen, net als het huidige pinnen, verlopen volgens de Maestro en VPay standaarden.

Veiligheid
Volgens de initiatiefnemers is betalen met de mobiele telefoon technisch gezien net zo veilig als met de huidige betaalpas. "De beveiliging van de betaalpas zit in de chip op uw betaalpas. Ditzelfde beveiligingsmechanisme zit ook in de SIM kaart in uw mobiele telefoon. U kunt zelf instellen of u bedragen van 25 euro of lager met of zonder pincode wilt betalen."

Voor betalingen boven 25 euro moet een pincode op de mobiele telefoon worden ingevoerd. Transacties vinden vervolgens plaats door gebruik te maken van de Near Field Communication (NFC) antenne in de telefoon. De NFC antenne maakt contact met de betaalautomaat voor het uitvoeren van de betaling.

De communicatie tussen de NFC antenne en de betaalautomaat vindt alleen plaats binnen een afstand van enkele centimeters tussen de mobiele telefoon en de betaalautomaat. Het betalen gebeurt door de smartphone tegen een contactloze betaalautomaat te houden.

De introductie in Leiden zou naar verwachting eind 2013 zijn afgerond. De banken zullen vervolgens ieder voor zich mobiel betalen in Nederland verder uitrollen

Reacties (7)
08-07-2013, 10:35 door Anoniem
Dus mensen in Leiden durven het risico te lopen, om door het verlies van hun telefoon ook het saldo van hun rekening te verliezen.
08-07-2013, 10:54 door Hans_US
Waarom heb ik het idee dat men een werkend concept (NFC betalen komt veel voor in Azië) weer opnieuw moet worden uitgevonden / aangepast in Nederland?

Ik ben een voorstander van dit soort betalingen MITS er geen directe verbinding is met de bank. Ik zou veel liever de telefoon "opladen" met een bedrag of dat je het bedrag zonder PIN code kan veranderen tot elk gewenst getal (bijvoorbeeld 0 (nul) Euro)
08-07-2013, 17:40 door KwukDuck
Klinkt bijna als Bitcoin, maar dan anders xD

Ik snap wel dat ze iedereen graag aan het mobiel bankieren willen en bitcoin voor willen zijn.

Wanneer wilde ze contant geld van de markt hebben ook weer?
08-07-2013, 18:03 door Anoniem
Volgende stap wordt de rfid implementeren in de rechterhand, want die kan niet kwijtraken/gestolen worden... en uiteraard contant geld afschaffen, anders heb je geen totale controle over de geldstromen......
Nog even en alle techniek om Openbaring 13:16 te kunnen vervullen is beschikbaar/in place, en is 't wachten op de vervolgstappen...
08-07-2013, 20:27 door SPlid
Ik vind dit een slecht idee, niet omdat het concept verkeerd is , maar misschien is het niet zo handig om aan iedereen je dure smartphone te laten zien .
08-07-2013, 21:41 door Anoniem
Door KwukDuck: Klinkt bijna als Bitcoin, maar dan anders xD
Je praat onzin.

Ik snap wel dat ze iedereen graag aan het mobiel bankieren willen en bitcoin voor willen zijn.
Dat leeft daar helemaal niet. Veeleer gaat het erom de bankrekeninghouders hun geld te laten rollen want dat levert commissies op. En leuk nieuwe technologie naarbinnenschuiven, dat levert chipjesverkoop op, en lezerhardware, en infrastructuur, en dienstverlening. Puur goed voor de economie, je weet tog.

Wanneer wilde ze contant geld van de markt hebben ook weer?
Gisteren. Want "duur". En oh ja, risico afschuiven terwijl je sappige gebruiksdata binnenharkt die je even later kan proberen te verkopen, win-win baby. Niet voor de rekeninghouder, maar die is tenslotte consument, die vraagt erom geplukt te worden.
10-07-2013, 14:56 door Anoniem
"betalen met de mobiele telefoon technisch gezien net zo veilig als met de huidige betaalpas" Ja, tijdens de pilot waarschijnlijk wel. Maar daarna? Lezen die banken geen kranten??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.