image

Tails gaat Adblock Plus uit privacy-OS verwijderen

donderdag 5 februari 2015, 13:51 door Redactie, 6 reacties

Het op privacygerichte besturingssysteem Tails gaat de advertentieblocker Adblock Plus uit de meegeleverde Tor Browser verwijderen. Dat blijkt uit een bericht op de mailinglist voor Tails-ontwikkelaars. Tails gebruikt de Tor Browser om via het Tor-netwerk te internetten. Standaard is daarbij ook Adblock Plus geïnstalleerd, waarmee gebruikers advertenties kunnen blokkeren.

De standaard Tor Browser die via de website van het Tor Project wordt aangeboden bevat echter geen Adblock Plus, omdat dit als argument gebruikt zou kunnen worden om Tor-gebruikers op websites te blokkeren. Een andere reden op Adblock Plus te verwijderen is dat Tails-gebruikers die met Tor Browser surfen hierdoor meer op andere Tor Browser-gebruikers lijken, wat het "fingerprinten" van de Tails-gebruikers tegengaat.

Ook gebruikers van Tor Browser kunnen aan de hand van hun besturingssystemen en andere trucs worden gefingerprint. Op dit moment wordt Tails elke dag door zo'n 10.000 mensen gebruikt, terwijl Tor zo'n 2 miljoen dagelijkse gebruikers heeft. "Het verwijderen van Adblock om Tails meer op Tor Browser op Windows te laten lijken zal op een bepaald gebied de dingen iets verbeteren en op andere delen weer niet", stelt één van de ontwikkelaars. Inmiddels is het verwijderen van Adblock Plus als feature voor een toekomstige versie opgenomen.

Tails (The Amnesic Incognito Live System) is een compleet besturingssysteem dat vanaf een dvd of USB-stick is te gebruiken. Het is op Debian gebaseerd en bevat allerlei tools om anoniem te kunnen internetten. Zo zijn standaard programma's als het chatprogramma Pidgin, een virtueel keyboard, de KeePassX wachtwoordmanager en GnuPG geïnstalleerd, aangevuld met benodigde plug-ins en verschillende encryptietools.

Reacties (6)
05-02-2015, 17:00 door Anoniem
Het op privacygerichte besturingssysteem Tails gaat de advertentieblocker Adblock Plus uit de meegeleverde Tor Browser verwijderen. Dat blijkt uit een bericht op de mailinglist voor Tails-ontwikkelaars.

O?
Ik lees dat iemand het nog niet zo weet en er anderen voor het idee zijn.

De argumentatie is denk ik nog niet helemaal compleet.
In de standaard Torbrowser wordt weliswaar geen adblocker meegeleverd, wat op zich geen slecht idee zou zijn omdat het bandbreedte scheelt maar aan de andere kant al wordt opgevangen door dit met NoScript tegen te gaan met het blokkeren van iFrames, een vergelijking met alleen niet Tails Torbrowser is niet reëel!

Immers,
Adblock Plus is de meest gebruikte addon extensie,
Dat betekent dat er heel veel gewone Firefox gebruikers zijn met Adblock Plus in het browserprofiel.
Onder die Adblock Plus gebruikers zijn weer veel Windows gebruikers met deze standaard user agent
general.useragent.override;Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Firefox/31.0
Hoeveel dat er zijn weet ik niet maar ik vermoed toch aardig veel.
Dat betekent dus dat de Tails Tor gebruiker opgaat in een grotere Useragent massa dan het genoemde aantal van 10.000.

De standaard Tor Browser die via de website van het Tor Project wordt aangeboden bevat echter geen Adblock Plus, omdat dit als argument gebruikt zou kunnen worden om Tor-gebruikers op websites te blokkeren.

Dat zou kunnen.
Echter er zijn al andere factoren waar Torbrowser gebruikers aantoonbaar meer last van hebben

and many big websites keep on being unfriendly to Tor (Google and Cloudflare
just to name a few)
https://mailman.boum.org/pipermail/tails-dev/2015-February/008003.html

Cloud flare :
https://www.security.nl/posting/417076/Security_nl+%26+Cloudflare+%28oh+no!%29

A call to arms: Helping Internet services accept anonymous users
https://blog.torproject.org/blog/call-arms-helping-internet-services-accept-anonymous-users

Startpage.com
Paste de zoekopdracht maar
cloudflare site:torproject.org
cloudflare site:blog.torproject.org

Google
De Google search plugin werkt niet in Torbrowser, althans niet direct.
Je wordt op een Google pagina gevraagd een aanvullende Captcha in te vullen die in veel gevallen onleesbaar is en wanneer wel vervolgens niet werkt. Dat zou te maken kunnen hebben nog met eventueel (terecht) verhoogde NoScript "Embedding" settings.

Geen Google search is overkomelijk omdat er keuze is uit allerlei andere search engines die ten dele zelfs gebruik maken van Google.
Diverse andere services van Google werken wel zonder Captcha in de Torbrowser.

Een voorbeeld daarvan is Google Translate Service zonder Captcha
(Flash en Analytics hoef je niet toe te staan in NoScript, 2x redirect wel toestaan alsmede het Google Translate iFrame https://translate.googleusercontent.com/tramslate..blablabla..).

Dat Google wel heel goed is in het vertalen van andere talen naar Engels maar omgekeerd een stuk minder is weer een ander verhaal ;p .
De essentie pak je er wel uit, lees je daarna nog een keer het origineel (of andersom)
https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=nl&u=https%3A%2F%2Fblog.torproject.org%2Fblog%2Fcall-arms-helping-internet-services-accept-anonymous-users&sandbox=1


'Kortom',

het is vooral de macht en invloed van Cloudflare die verkeerd uitpakt voor Torbrowser gebruikers.

Dat Cloudflare dat probeert af te schuiven op de eigen eindgebruikers die nog niveau's kunnen instellen doet er in principe weinig aan af.
Het onvriendelijke, ongebruiksvriendelijke blokkade systeem is ontworpen en wordt wereldwijd aangeboden door Cloudflare (en Google met slechte Captcha's).

Daarnaast is het de vraag

- hoe effectief deze wijze van blokkeren is door Cloudflare (alle aspecten meenemen
- welke basis definities van misbruik nou eigenlijk door Cloudflare worden gehanteerd
- welke parameters de klanten van Cloudflare nou eigenlijk nou eigenlijk worden aangeboden en op welke wijze (wat eventueel nog de mate van extra hinder die Torbrowser gebruikers ervaren een beetje zou kunnen verklaren. Met te weinig toelichting of onduidelijke werking pakken site eigenaren mogelijk standaard voor hoge settings).

Een inhoudelijke gebalanceerde discussie daarover ontbreekt helaas nog door gebrek aan overtuigende deelname van de blokkeerderskant.
Daardoor is het op dit moment moeilijk inzicht krijgen in het hoe en waarom, de werkelijke problemen en inhoudelijke overwegingen (if any) van de blokkeerders en hoe het beter zou kunnen op diverse vlakken.

Daarvoor zal wellicht de acceptatie van Torbrowser hoger moeten worden.
Iets waar tegenstanders alles aan doen dat te voorkomen door waar het kan de beeldvorming rond om Torbrowser gebruik in een kwaad daglicht te stellen en te beschadigen (niet zelden vanuit een opportunistisch eigenbelang of gebrek aan kennis).
06-02-2015, 01:01 door johanw
Zou een van de devs daar flink betaalt zijn door een advertentiehoer?
06-02-2015, 08:53 door Anoniem
ipv adblock verwijderen omdat dit fingerprinting in de hand zou werken (ik geloof er niets van),
zou het logischer zijn om een random agentspoofer addon toe te voegen voor dit doel.
06-02-2015, 09:34 door Anoniem
@johanw

Er staat duidelijk in het artikel dat Tails maar door 10.000 mensen elke dag gebruikt wordt, een ontzettend kleine groep dus. Denk jij dat het waard is om voor deze kleine groep mensen, die je toch al niet kan geotracken en gerichte ads kan sturen, iemand van de Tails developers te gaan omkopen?! Ik vind je opmerking ontzettend stompzinnig.
06-02-2015, 12:42 door Anoniem
Door johanw: Zou een van de devs daar flink betaalt zijn door een advertentiehoer?

Je weet hopelijk wel dat AdblockPlus prima te betalen is om jouw advertenties te tonen he?!
Het houdt niet alle ads tegen...
10-02-2015, 06:51 door Anoniem
Qubes is ook best leuk om eens uit te proberen. https://wiki.qubes-os.org/

Ook Tails draait niet slecht.

Of het een 'goede' zaak is om een 'Ad Blocker' uit een Tor browser te plukken dat lijkt mij sterk.

Ondanks de teksten geloof ik er niet veel van dat men dit zou doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.