image

Organisatie wil Tor en DuckDuckGo op bibliotheekcomputers

maandag 9 februari 2015, 12:27 door Redactie, 2 reacties

Bibliotheken zijn bij uitstek plekken om privacy en anonimiteit te promoten en zouden dan ook privacytools als Tor Browser, DuckDuckGo, Tails en HTTPS Everywhere op bibliotheekcomputers moeten installeren. Daarvoor pleit het Library Freedom Project, een Amerikaanse organisatie die zich op Amerikaanse bibliotheken richt, maar ook bibliotheken in andere landen met dit onderwerp helpt.

Het Library Freedom Project helpt bibliotheken daarnaast ook met het geven van op privacygerichte computerlessen. Tijdens het technische gedeelte komen de eerder genoemde tools aan bod. Ook wordt het bibliotheekpersoneel uitgelegd hoe ze Tor-relays kunnen instellen en de bibliotheekwebsite standaard via HTTPS kunnen laten lopen. "Bibliothecarissen zijn een beroepsgroep die privacy altijd belangrijk hebben gevonden, maar de ontwikkeling van massasurveillance heeft hun technische mogelijkheden ingehaald", zegt Alison Macrina, oprichter van het Library Freedom Project.

Volgens Macrina heeft ze dankzij de tools van de Tor-gemeenschap bibliothecarissen geleerd om het gebruik van anti-surveillancetools onder het publiek te verspreiden. Na te zijn getraind beginnen de bibliotheekmedewerkers hun eigen lessen. "Deze lessen maken echt verschil in het leven van normale mensen die praktische manieren zoeken om hun digitale privacy terug te krijgen", aldus Macrina. Ze merkt op dat de feedback van deze doorsnee internetgebruikers het Tor Project weer kan helpen om de gebruiksvriendelijkheid van Tor Browser en andere tools te vergroten.

Reacties (2)
09-02-2015, 13:39 door Anoniem
Ook wordt het bibliotheekpersoneel uitgelegd hoe ze Tor-relays kunnen instellen en de bibliotheekwebsite standaard via HTTPS kunnen laten lopen

Erg fijn indien straks de computers van de bibliotheken op allemaal blacklists staan. Verder heb ik met of zonder TOR precies evenveel privacy in een bibliotheek; ik zit daar anoniem, dus mijn ''persoonlijke'' IP heb ik reeds verborgen voor de websites die ik bezoek, en via HTTPS everywhere is mijn verbinding al encrypted.

Welke ''privacy'' biedt het gebruik van TOR mij in een bibliotheek (ervan uitgaande dat ik mij niet bezig houdt met zaken waarvoor de politie bij de bibliotheek gaat aankloppen) ? Het enige wat ik doe is inzicht verschaffen aan beheerders van TOR servers m.b.t. de bezochte IP adressen.

Wat dat betreft geeft TOR mij in deze setup eerder minder privacy, dan meer. Verder vergroot het de kans op blokkades en dergelijke, omdat je vanaf het TOR netwerk komt.
09-02-2015, 16:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-02-2015, 16:48
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.