image

Japanse overheid blundert met privacyinstellingen Google

donderdag 11 juli 2013, 14:44 door Redactie, 4 reacties

Door het verkeerd gebruik van de privacyinstellingen van Google Groups zijn allerlei vertrouwelijke e-mails van de Japanse overheid voor iedereen toegankelijk geworden. Meer dan 6.000 berichten, waaronder e-mails over gevoelige onderwerpen, werden door drie ministeries en een overheidsinstantie via Google Groups gedeeld. Standaard zijn alle berichten voor iedereen openbaar.

Google Groups maakt het mogelijk om zowel online als via e-mail discussies te starten. Gebruikers moeten echter zelf instellen dat de informatie privé is. "Ons veiligheidsbewustzijn was niet goed", aldus een overheidsfunctionaris tegenover de Japanse krant Yomiuri Shimbun, die het probleem ontdekte.

Onder de gelekte stukken bevindt zich informatie over onderhandelingen voor een internationaal verdrag, dat in januari werd gehouden. De gegevens waren afkomstig van het Japanse Ministerie van Milieu.

Patiëntgegevens
De Yomiuri Shimbun ontdekte daarnaast dat zeven medische instellingen de privacyinstellingen niet hadden ingesteld, waardoor de medische informatie van meer dan 300 patiënten online stond. Verder werd er ook persoonlijke informatie zoals gezondheidscontroles van scholieren, gegevens over de thuissituatie van studenten en een lijst met supporters van politieke partijen ontdekt.

In totaal gaat het om de gegevens van meer dan 5.000 mensen die via Google Groups toegankelijk waren. De Japanse overheid heeft een onderzoek aangekondigd en zegt dat het medische instellingen gaat waarschuwen voor het gebruik van gratis diensten.

Reacties (4)
11-07-2013, 15:21 door johanw
Ach ja, de gegevens waren toch al voor vreemde overheden toegankelijk vanwege het feit dat ze bij Google staan. Nu kan de rest van de wereld er blijkbaar ook aan, veel verschil maakt dat dan ook niet meer. Welke ezel gebruikt nu ook Google <wat dan ook> voor vertrouwelijke gegevens?
11-07-2013, 16:17 door Anoniem
Door johanw: Ach ja, de gegevens waren toch al voor vreemde overheden toegankelijk vanwege het feit dat ze bij Google staan. Nu kan de rest van de wereld er blijkbaar ook aan, veel verschil maakt dat dan ook niet meer.

Ja, want of het gaat om een beperkte groep van mensen die bij een bepaald bedrijf (Google/NSA) werken of dat de hele wereld het kan zien (iedreen die aangesloten is op internet dan) is immers nagenoeg hetzelfde :S

Arie
12-07-2013, 08:53 door Anoniem
"Door het verkeerd gebruik van de privacyinstellingen van Google Groups zijn allerlei vertrouwelijke e-mails van de Japanse overheid voor iedereen toegankelijk geworden. Meer dan 6.000 berichten, waaronder e-mails over gevoelige onderwerpen, werden door drie ministeries en een overheidsinstantie via Google Groups gedeeld. "

Met de ''juiste'' privacy instellingen zou dit ook een no go moeten zijn. Tenzij de Japanse overheid er geen bezwaar in ziet om vertrouwelijke emails te delen met Amerikaanse overheidsdiensten en Google personeel.
12-07-2013, 10:03 door Anoniem
Het probleem zit niet in de verkeerde instellingen, maar een verkeerd mail systeem.

Als je zo makkelijk de verkeerde instellingen kunt gebruiken, dan deugt je veiligheidssysteem niet. Want fouten zijn menselijk en dan is het gewoon wachten dat het een keer mis gaat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.