image

Hoogleraar: internet zal altijd kwetsbaar blijven

donderdag 12 februari 2015, 14:35 door Redactie, 3 reacties

Ondanks allerlei nieuwe bevoegdheden die opsporingsdiensten krijgen en maatregelen die landen nemen zal internet altijd kwetsbaar blijven, waardoor het belangrijk is om niet volledig van het web afhankelijk te zijn. Dat stelt Bert-Jaap Koops, hoogleraar Regulering en technologie aan de Tilburg University.

Koops presenteerde onlangs het rapport "Large-scale cyber-attacks: suggestions for regulatory approaches" aan de Commissie voor Cultuur, wetenschap, onderwijs en media van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg. De commissie zal het rapport gebruiken voor aanbevelingen aan de Raad van Europa om grootschalige cyberaanvallen op internet te bestrijden.

Maatregelen en uitdagingen

In het rapport omschrijft Koops verschillende maatregelen die landen kunnen nemen of al nemen en uitdagingen die er zijn. Zo updaten verschillende Europese landen hun wetgeving, waarbij verschillende vormen van aanvallen strafbaar worden gesteld. Ook worden procedurele wetten bijgewerkt, zodat politie en opsporingsdiensten over meer bevoegdheden beschikken om de criminelen achter deze aanvallen te onderzoeken en te vervolgen.

Op dit vlak zijn er volgens de hoogleraar nog verschillende uitdagingen. Er zijn namelijk landen die deze procedurele wetten nog niet goed hebben geïmplementeerd. Ook zouden politiediensten moeite hebben met de nieuwe vormen van onderzoek. Een gebied waar de juridische systemen nog wel een update kunnen gebruiken, aldus Koops. Een groot probleem volgens hem is het investeren van politie in de bestrijding en het onderzoeken van cybercrime.

Veel landen zouden niet over de vereiste middelen en kennis beschikken. Het gaat dan met name om normale politieafdelingen waar geen cybercrimekennis aanwezig is, terwijl er wel meer burgers met deze vorm van criminaliteit te maken krijgen en bijvoorbeeld naar het lokale politiekantoor gaan. Koops pleit dan ook voor het opleiden van normale politieagenten over cybercrime en cyberonderzoek.

Kwetsbaar

Ondanks alle maatregelen die politici, politiediensten en landen kunnen nemen zal het internet altijd kwetsbaar blijven, stelt Koops. "Je kunt zoveel mogelijk doen om de kans op een aanval te verkleinen, maar er zullen altijd grootschalige aanvallen zijn. Eén aanbeveling is dan ook om niet volledig van het internet afhankelijk te zijn. Je ziet overal dat overheden, bedrijven en mensen meer en meer op internet doen en daardoor de oude manieren achter zicht laten", waarschuwt de hoogleraar.

Dat brengt een groot risico met zich mee als er grootschalige internetaanvallen plaatsvinden en die zullen vroeger of later plaatsvinden, merkt hij in dit interview op. "Dan heb je echt een probleem als het internet het enige is dat je hebt. We moeten dan ook goede fallback-opties hebben, dat als er een grootschalige aanval plaatsvindt, de regering en het bedrijfsleven kunnen doorgaan."

Reacties (3)
12-02-2015, 15:10 door Anoniem
Niet alles op één kaart: een oude ervaring, wat niet hetzelfde is als een "ouderwetse" ervaring. De auto heeft dan wel de koets vrijwel geheel verdrongen - maar niet de fiets, de trein en de benenwagen. En zie hoe het boek en het toneel bleven bestaan naast film en tv. En hoe Janine Jansen en Liza Ferschtman met hun ouderwetse violen en hun ouderwetse muziek mensen naar concertzalen lokken. Blij dat wij het internet hebben - erbij, niet volledig in de plaats van.
12-02-2015, 17:10 door Anoniem
Trending: Faraday Lounges and EMP Retreats, where analog is the new digital. ;)
13-02-2015, 12:02 door Anoniem
Door redactie op donderdag, 12 februari 2015 om 14:35uur:
"Ondanks alle maatregelen die politici, politiediensten en landen kunnen nemen zal het internet altijd kwetsbaar blijven", stelt Koops. "Je kunt zoveel mogelijk doen om de kans op een aanval te verkleinen, maar er zullen altijd grootschalige aanvallen zijn. Eén aanbeveling is dan ook om niet volledig van het internet afhankelijk te zijn".

Hoe bekrompen de gemiddelde ervaring op het gebied van veiligheid versus internet is blijkt wel uit dit feit. Eerst moet een hoogleraar ruchtbaarheid geven hieraan. Internet is slechts een digitale afspiegeling van de werkelijkheid om ons heen. Een werkelijkheid die ook bedreigingen kent. Hoe makkelijk kan een juiste conclusie toch zijn als je ogen en oren gebruikt, dus je niet laat verblinden door alle toeters en bellen die internet met dagelijkse regelmaat verfraait tot het grenzeloze utopia waar inderdaad nagenoeg alles mogelijk blijkt maar waarbij evenredig de reactie in al zijn geledingen uit het oog wordt verloren!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.