image

EU-terreurbestrijder wil meer aandacht voor encryptie

vrijdag 13 februari 2015, 10:49 door Redactie, 8 reacties

Tijdens een informele bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) die eind januari in Riga plaatsvond heeft de EU Contraterrorisme-Coördinator (CTC) aangegeven dat er nadrukkelijk aandacht moet komen voor encryptie op het internet. Volgens Gilles de Kerchove maakt encryptie het namelijk moeilijk om illegale inhoud te onderscheppen.

De JBZ-Raad bestaat uit de ministers van justitie en/of binnenlandse zaken van de lidstaten van de Europese Unie, die een aantal keren per jaar vergaderen. Tijdens de informele bijeenkomst werd gesproken over de aanpak van terrorisme. De Kerchove stelde dat internet hierbij een belangrijke rol speelt, waarbij hij zich vooral over encryptie zorgen maakt. In januari kwam De kerchove ook al in het nieuws omdat hij een decryptiebevel voor internetdiensten adviseerde.

De Commissie besprak ook de bestrijding van haatboodschappen op internet in samenwerking met internetproviders. Dit wordt als één van de belangrijkste punten beschouwd. Verder wil de Commissie dat hangende wetsvoorstellen spoedig worden afgerond, waaronder het EU-PNR-dossier, en de Europol- en CEPOL-verordeningen. Het PNR-systeem is bedoeld om persoonsgegevens van passagiers uit te wisselen.

Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid was ook bij de bijeenkomst aanwezig. Hij liet namens Nederland weten dat de voorstellen van het Voorzitterschap worden gesteund, maar dat Nederland een terughoudende positie inneemt over het EU-PNR-systeem, gelet op afspraken in de Kamer. "Ik heb medegedeeld dat Nederland nationaal inzet op beter en effectief gebruik van bestaande instrumenten en kanalen voor wat betreft het volgen van de reisroutes en een integrale aanpak van preventie en repressie", aldus de minister in dit verslag.

Reacties (8)
13-02-2015, 11:23 door Anoniem
Het hele doel van encryptie is om het moeilijker te maken om de inhoud te onderscheppen. Ongeacht de inhoud. Reden: het rondneuzen van de Roverheid. Men creëert het probleem zelf. Als er enig vertrouwen in de overheid zou zijn, dan zou de mail ook niet direct encrypted hoeven tenslotte...
13-02-2015, 11:38 door Anoniem
Volgens Gilles de Kerchove maakt encryptie het namelijk moeilijk om illegale inhoud te onderscheppen.
Dus dan moet de brave burger maar bloeden en dan mag ie geen encryptie meer gebruiken?
Jammer dan, maar die vlieger gaat zeker niet op!
13-02-2015, 12:04 door Anoniem
Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben : "https" verbindingen verbieden!

Omdat wij hier van het poldermodel zijn wordt dat dan : introductie van een nieuwe variant "http±s" .
Al dan niet alles via een inmiddels gekaapte AMS-IX die dan als een permanente Man-in-the-middle kan functioneren.
In politieke woorden, "inzet op beter en effectief gebruik van bestaande instrumenten en kanalen".
13-02-2015, 12:38 door Anoniem
alsof de mensen die echt iets te verbergen hebben allemaal nog nooit van steganografie gehoord hebben...
13-02-2015, 12:42 door Anoniem
Kortzichtig clubje ... anders gaat de 'illegale' inhoud toch gewoon weer gecodeerd worden, zoals het al eeuwen gebeurt; "The fat woman shall eat nuts at the purple tree" etc.etc.
13-02-2015, 12:50 door dutchfish
Als overheidsdiensten iets slimmer waren, dan boden ze de welbetaamde burger gewoon een gratis 2TB storage aan en hoefden ze dat deel alvast niet meer bij elkaar te harken. Het harken is sowieso bijna gedaan, omdat zowel goed bedoelende burgers als ook de donkere zijde van het net, zware encryptie heeft gevonden.

Ik denk dat encryptie een groot goed is, maar er wel voor zorgt dat het echt veilig houden van data en systemen weer zal moeten verhuizen naar de endpoints. Dat maakt het ambacht van security, alleen maar lastiger en kostbaarder, gegeven de feiten van de laatste generatie operating systemen, die door hun toenemende complexiteit alleen maar meer gaten zijn gaan vertonen.

Ik kom dan voor de zoveelste maal weer terug op het feit dat "open source'' de enigste echte oplossing zal worden. Simpelweg omdat een enkele organisatie, bijna of helemaal niet meer in staat is de gaten op tijd te dichten.

De overheid zou hier absoluut een voortrekkersrol in moeten spelen en dit dienen te stimuleren door een goed voorbeeld.

Misschien dat dan het tij nog te keren is, voordat we met ons allen een toren van Babel produceren die zo lek is als een mandje op het end-point.

Mijn 2 centen.
13-02-2015, 14:04 door Anoniem
"if you outlaw guns, only the outlaws will have guns" - gaat zoiets nu ook voor het versleutelen van berichten gelden?
13-02-2015, 23:07 door Anoniem
Bah, bah en nog eens bah. Wordt tijd voor een digitale revolutie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.