image

Onderzoek: 14% thuisnetwerken besmet met malware

vrijdag 13 februari 2015, 11:57 door Redactie, 4 reacties

Vorig jaar was maar liefst 14% van de thuisnetwerken besmet met malware, een stijging ten opzichte van 2013, toen het nog om 9% ging. Dat stellen onderzoekers van Alcatel-Lucent. De stijging zou met name door adware zijn veroorzaakt. In de Top 20 van meestvoorkomende dreigingen komen zeventien malware-exemplaren voor Windows voor, twee voor Android en een exemplaar voor het uitvoeren van DDoS-amplificatie-aanvallen.

De meeste malware-exemplaren die de onderzoekers aantroffen vallen in de categorie adware. 2,25% van de thuisnetwerken zou echter met de Carberp banking Trojan besmet zijn, een Trojaans paard speciaal ontwikkeld om geld van online bankrekeningen te stelen. Wordt er specifiek op de gevaarlijke malware ingezoomd, dan verschijnt in het overzicht ook de Flashback Trojan voor Mac OS X. Deze malware werd op 1,64% van de thuisnetwerken aangetroffen.

Mobiele apparaten

De onderzoekers keken ook naar infecties op mobiele apparaten. Die werd vorig jaar vastgesteld op 0,68%, wat zou neerkomen op zo'n 16 miljoen apparaten. Mobiele malware wordt volgens de onderzoekers steeds geraffineerder. Verder werd er ook een toename van mobiele spyware waargenomen. Hiermee is het mogelijk om de locatie van de telefoon te traceren.

In het overzicht van mobiele infecties heeft Windows met 50% een groot aandeel. Dit zou komen door Windowscomputers die via dongels met mobiele netwerken zijn verbonden en mobiele wifi-apparaten, of via een smartphone internet hebben. De onderzoekers verklaren het hoge percentage doordat deze computers nog steeds de favoriet van de doorgewinterde cybercrimineel zijn.

Image

Reacties (4)
13-02-2015, 12:26 door PietdeVries
Relevant: XKCD over malware thuisnetwerken....

http://xkcd.com/350/
13-02-2015, 18:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-02-2015, 13:49 door Anoniem
Door Krakatau:
Door PietdeVries: Relevant: XKCD over malware thuisnetwerken....

http://xkcd.com/350/

Dat is wel een erg gaaf idee eigenlijk :-)

Supergaaf hee, speciaal voor Java fans een op maat gemaakt netwerkje met alle Java malware.
Dat is pas een echte Java vulkaan!
Het zal het surrogaat jaren van de straat houden! Geen tijd meer voor andere dingen.
Dat vindt vast niet iedereen erg :-)
03-03-2015, 21:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.