image

Kamervragen over mogelijke bewapening drones

zaterdag 14 februari 2015, 06:23 door Redactie, 9 reacties

De SP heeft Defensieminister Hennis vragen gesteld over de mogelijke bewapening van Nederlandse drones, terwijl de minister begin februari nog liet weten dat de onbemande vliegtuigen waarschijnlijk de komende 15 jaar niet bewapend zullen worden. Op 6 februari meldde het Pentagon dat er voor 339 miljoen dollar aan drones en bijbehorende onderdelen en support aan Nederland wordt geleverd.

Het zou onder andere om meerdere Multi-Spectral Targeting Systems (MTS)-B gaan. SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil nu weten (pdf) of de Amerikaanse Reapers die Hennis wil aanschaffen inderdaad met deze systemen worden bewapend en of ze in staat zijn om raketten af te vuren. Ook wijst Van Dijk de minister op haar uitspraak dat ze niet voorziet dat Nederlandse drones de komende 15 jaar zullen worden bewapend.

Verder moet de Defensieminister antwoord geven of Nederlandse militairen dit jaar in de VS gaan trainen in het gebruik van drones en of er kan worden uitgesloten dat deze militairen betrokken raken bij "targeted killings" door Amerikaanse drones. Ook wil de SP weten of de aanschaf van de Reapers duurder uitvallen en wat de totale kosten van de aanschaf worden. Hoewel het hier om militaire drones gaat zullen ze ook in Nederland worden toegepast voor de ondersteuning van civiele autoriteiten, bijvoorbeeld hulp bij rampen of het opsporen van drugskwekerijen, zo werd in 2013 bekend.

Reacties (9)
14-02-2015, 10:38 door Anoniem
Stel je voor zeg dat defensie wapens gaat gebruiken. Dan is het einde zoek. Straks moeten we ook nog munitie voor onze troepen kopen.
14-02-2015, 11:05 door spatieman
nee dat mag van van de usa, stel je voor ze zouden de us drones neer kunnen halen.
14-02-2015, 11:16 door Anoniem
Hennis liegt er geen woord over gezien het woordje 'waarschijnlijk' .

Ze kunnen trouwens over een periode van maanden nog geen beloftes maken ... laat staan over een periode van 15 jaar .

Hennis is ook niets meer of minder dan een opgeblazen praatpop .
14-02-2015, 12:05 door Anoniem
Niet kleinerend bedoeld, maar de SP begint aardig blondjesneigingen te vertonen. In plaats van zich überhaupt _eerst_ te verdiepen in wat een uitdrukking wil zeggen _en_ proberen te linken naar de techniek zoals Defensie die nu al gebruikt via de F-16... Nee, laten we eens lekker ouderwets paniek schoppen.

Nee: Multi-Spectral Targeting Systems zijn _geen_ wapens, maar verkenningsmiddelen. In die zin dat het camera's zijn die zowel gewoon normaal beeld leveren alsook warmtebeelden (multi-spectral). Iets wat al sinds 2000 mogelijk is met speciale apparatuur aan Nederlandse F-16's. Wat bijvoorbeeld gebruikt is toen we met dijkdoorbraken kampten: dankzij zulke camera's kon snel worden opgespoord welke dijken mogelijk ook door zouden kunnen breken zodat daar adequaat op gereageerd kon worden.

Maar nee, laten we dat dan maar vooral zien als wapens....
14-02-2015, 13:49 door Anoniem
Door spatieman: nee dat mag van van de usa, stel je voor ze zouden de us drones neer kunnen halen.
Ah, daarom vliegen we sinds de jaren '50 enkel nog met Amerikaanse kisten? En daarom hebben we de beschikking over een van de meest geavanceerde luchtdoel-raketsystemen (Patriot) uit het arsenaal van de VS?

Genoemde drones worden ingezet voor verkenning en tegen gronddoelen, pannenkoek.


OT: Ach ja, waarom ook niet. Lekker bommetjes gooien op buitenlanders is natuurlijk een kerntaak van het Ministerie van Defensie. Zou een ballistisch wapenarsenaal niet veel goedkoper zijn?
14-02-2015, 16:34 door Anoniem
De SP is ideologisch beschouwd altijd al tegen wapens van welke orde dan ook om zich te mogen en kunnen verdedigen.
Historisch gezien, investeert deze partij liever in werkkampen.
Natuurlijk zullen deze Drones niet worden uitgerust met wapens, maar de in de constructie wordt er wel degelijk rekening mee gehouden, zo durf ik te voorspellen.
14-02-2015, 19:01 door Eric-Jan H te D
Heerlijk zo'n volkspartij voor vrijheid en democratie. Alles van iedereen afluisteren en daarnaast inzet van militaire surveillance-middelen tegen de burgerbevolking.

Maar de daders van MH17 worden gelukkig wel berecht. Of is al dat militaire inlichtingenwerk alleen effectief binnen de eigen grenzen. Hebben jullie de laatste tijd al die beelden van troepen bewegingen van de Russen in Oekraïne gezien. Ik niet. Kennelijk valt daarover helemaal niets te melden. Vreemd.
14-02-2015, 21:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-02-2015, 21:20
[Verwijderd door moderator]
14-02-2015, 23:09 door Anoniem
Door Anoniem: Niet kleinerend bedoeld, maar de SP begint aardig blondjesneigingen te vertonen. In plaats van zich überhaupt _eerst_ te verdiepen in wat een uitdrukking wil zeggen _en_ proberen te linken naar de techniek zoals Defensie die nu al gebruikt via de F-16... Nee, laten we eens lekker ouderwets paniek schoppen.
Ik heb het idee dat je precies de fouten maakt waar je de SP van beschuldigt, namelijk de zaak zo paniekerig mogelijk interpreteren, en niet goed lezen wat de uitdrukking wil zeggen. Even zoeken leert namelijk dat het systeem waar vragen over gesteld worden ook een laser rangefinder/target designator to designate targets for laser guided munitions bevat. De term 'range finder' slaat op een afstandsmeter, en 'target designator' dient om lasergeleide wapens naar hun doel te leiden. Daar gaan de vragen over. Waar dient dit voor als er recent nog gezegd is dat er geen plannen zijn om de komende 15 jaar wapens aan de drones te hangen?

Het is heel goed mogelijk dat alleen al voor de camera's dit een betere of voordeligere keuze is dan alternatieven zonder die 'target designator', en dat die er dus voor spek en bonen inzit. Maar NRC (voetnoot 5 van de vragenlijst) meldt al dat die dingen 50 miljoen duurder uitpakken dan gepland, en dan is het wel degelijk terecht om de minister door te zagen om te controleren of de gemaakte keuzes wel om de juiste redenen gemaakt zijn.

Democratische controle heet dat, en dat is precies de functie van het parlement. Mocht het ooit nog eens zo ver komen dat de SP in de regering zit dan verwachtig ik dat de VVD-oppositie ook dit soort vragen stelt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.