image

Opensourcefirewall m0n0wall stopt na 12 jaar

maandag 16 februari 2015, 11:45 door Redactie, 3 reacties

Na precies 12 jaar is er een einde gekomen aan het m0n0wall-project, een opensourcefirewall en wifi-router die op een kale versie van FreeBSD, alsmede een webserver, PHP en wat andere tools is gebaseerd. Dat heeft ontwikkelaar Manuel Kasper bekendgemaakt. M0n0wall kon op een oude computer worden geïnstalleerd om zo als firewall voor een lokaal netwerk te dienen.

De software biedt allerlei features die ook in commerciële firewalls aanwezig zijn, zoals stateful packet filtering. M0n0wall kan ook worden gebruikt voor het opzetten van een beveiligd virtual private network (VPN) tussen twee locaties, maar is ook als VPN-gateway te gebruiken. Volgens Kasper heeft de opensourcefirewall de laatste ontwikkelingen niet kunnen bijhouden en zijn er nu betere oplossingen beschikbaar die actiever worden onderhouden.

Daarom heeft hij besloten de stekker uit het project te trekken. De ontwikkelaar stelt dat zijn creatie als inspiratie voor verschillende bekende opensourceprojecten heeft gediend, zoals pfSense, FreeNAS en AskoziaPBX. De nieuwste telg is "OPNsense", die de geest van m0n0wall voortzet, maar dan met technologie die klaar voor de toekomst zal zijn, aldus Kasper.

Reacties (3)
16-02-2015, 11:52 door Anoniem
"M0n0wall kon op een oude computer worden geïnstalleerd om zo als firewall voor een lokaal netwerk te dienen."

M0n0wall is/was juist sterk op embedded devices. Maar door de steeds hogere bandbreedte van internetverbindingen halen dit soort embedded apparaten nu eenmaal niet meer de benodigde doorvoersnelheid, zeker niet als je aan de slag gaat met VPN's of IDS.

Ordinaire PC hardware is dan krachtiger en goedkoper. En laat daar nu juist de PFsense (M0n0wall fork) veel beter in zijn.
16-02-2015, 23:02 door Anoniem
Beetje merkwaardig einde van dit project; tot voor kort nog bezig aan een nieuwe release op basis van FreeBSD 10 en dan plots stoppen en naar alternatieven verwijzen die dat eigenlijk niet zijn.

Dit komt ergens overeen hoe een ander community project ineens van het toneel verdween.

Kracht van dit project was het enorm schaalbaar zijn (van oude i486 tot dual-core mini pc tot embedded device) de minimale footprint, geen bloatware of overbodige functies bevat, oude hardware een 2e leven kan geven en van Zwitserse bodem te komen. Alternatieven als b.v. pfSense zijn op alle vlakken niet te vergelijken. Ook was het naast FreeSCO de enige compacte vmware appliance.

Op zijn minst opmerkelijk om midden in het development van een nieuwe versie te stoppen.
19-02-2015, 09:37 door Anoniem
Inderdaad zeer vreemd, weer een freeware tool die 'te goed' werkt, voor minimale kosten? Het kan natuurlijk altijd dat iemand geen tijd meer heeft om iets in de lucht te houden, maar wat gebeurt er met de gelden die hij heeft ontvangen om zijn werk te financieren? Worden die weer gecrediteerd?

Trouwens OPNsense is ook een leuk infinitief maar is qua mogelijkheden erg mager toegerust.

Jammer maar helaas...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.