image

Opstelten wil dat alle EU-landen gaan terughacken

donderdag 18 juli 2013, 14:18 door Redactie, 8 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat ook andere EU-landen in de strijd tegen cybercriminelen moeten gaan 'terughacken'. Dit blijkt uit de Nederlandse inbreng tijdens de informele JBZ-raad in Vilnius waar de agenda voor samenwerking in de Europese Unie werd besproken. De aanpak van cybercrime is één van de belangrijke punten binnen de EU-cybersecurity strategie.

Opstelten vindt dat aandacht en actie nodig is om politie beter in staat te stellen om cybercrime, dat grenzeloos is, effectief aan te pakken. Zowel door de politie- en justitiediensten van de individuele lidstaten zelf als door Europese en zelfs nog bredere internationale samenwerking.

"Handhaving op internet staat daardoor onder grote druk en is soms niet mogelijk of effectief, terwijl de belangen van burgers en bedrijven of het land met strafbare handelwijzen worden geschaad", zo laat het ministerie weten.

Effectief
Nederland wil daar verandering in brengen. Daarom heeft de bewindsman een wetsvoorstel gemaakt dat bevoegdheden creëert om via het internet in computers binnen te dringen. Als niet duidelijk kan worden vastgesteld waar de data zijn opgeslagen, kan die bevoegdheid ook grensoverschrijdend worden ingezet.

Andere landen kampen volgens de minister met vergelijkbare problemen in de opsporing en vervolging en zoeken naar 'eigen' oplossingen. Opstelten vindt het belangrijk dat in ieder geval binnen de EU zoveel mogelijk op gelijke wijze adequaat en effectief kan worden opgetreden.

Reacties (8)
18-07-2013, 15:08 door spatieman
mwhuahaha, zou mr opstelten weten waar de aan/uit knop op zijn computer zit ???
18-07-2013, 15:24 door Anoniem
Opstelten vindt het belangrijk dat in ieder geval binnen de EU zoveel mogelijk op gelijke wijze adequaat en effectief kan worden opgetreden.
Met andere woorden als de EU besluit om niet te gaan terughacken dan legt Opstelten zich daarbij neer en probeert hij niet het toch te implementeren in Nederlandse wetgeving? Het zal me benieuwen.
18-07-2013, 15:25 door Skizmo
fucking dombo.. die gast heeft echt geen verstand van computers.
18-07-2013, 15:29 door Preddie
Ik kan me niet voorstellen dat de Nederlandse burgers deze man op de plaats wensen waar hij nu zit .... terwijl dat toch een beetje de bedoeling is van een democratie ..... tenminste dat dacht ik.

ow wacht..... schijndemocratie. je kiest een partijtje waarvan de onwaarheden die zij uitspreken jou het best in de oren klinken, en dat partijtje zorgt er danvoor dat alles na de verkiezing precies zo is al voor de verkiezingen. Zo komt een dergelijk incompetente man op een dergelijke positie en mag hij vanuit die positie ons als land voor lul zetten bij de rest van Europa en de wereld......

Ik heb het idee dat deze man handelt naar alles behalve het belang van de Nederlandse burger en laat dit nu net het doel zijn waarvoor deze incompetente man op die plek zit ...
18-07-2013, 15:47 door Anoniem
"Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat ook andere EU-landen in de strijd tegen cybercriminelen moeten gaan 'terughacken'."

Opstelten is getikt. Moeten buitenlandse politie agenten hier soms ook allerlij opsporingsbevoegdheden krijgen ? En gaat de Nederlandse politie straks hack incidenten onderzoeken waarbij achteraf blijkt dat de daders bij buitenlandse politie diensten zitten ?

Kennelijk mag een of andere mogelijk corrupte Bulgaarse of Roemeense politie agent hier meer dan een Nederlands staatsburger.
18-07-2013, 15:53 door Anoniem
Heeft niemand Opstelten ooit verteld dat een minister van justitie enkel gaat over de vraag wat er juridisch is toegestaan binnen de jurisdictie van zijn eigen land, en dat hij -niet- gaat over de vraag wat in andere landen is toegestaan ? Iedere politie agent die, met toestemming van Opstelten, een systeem hackt in een ander land, kan daar gewoon voor vervolgd worden omdat hij de daar geldende wetten overtreedt.
18-07-2013, 19:45 door steve sh1t
Net als je denkt dat je alle waanzin van de sociale media gebruikende politici wel gezien hebt, maakt uitgerekend Opstelten een "selfie".

What's next?? Plasterk die aan "planking" gaat doen?!?
19-07-2013, 02:50 door freediver
Opstelten is van de partij met de dikke portomonee en de vriendjes politiek.Ik zou graag de killswitch van deze regering vinden.Hoe ze überhaupt nog de verkiezingen hebben weten te winnen is mij nog steeds een raadsel.
Wat hij in feitte voorstelt is: "Carte Blanche" voor het justitieele apparaat om ondanks het verbod toch in de doos van pandorra te mogen kijken. Beetje wat Bush na 9-11 erdoor gedrukt heeft. Ik houd mijn hart vast als die man zijn zin krijgt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.