image

Schneier: NSA verzamelt waarschijnlijk alles

donderdag 18 juli 2013, 15:25 door Redactie, 7 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst verzamelt waarschijnlijk alles op internet, aldus beveiligingsexpert Bruce Schneier, die zich dan ook in de omschrijving van de NSA als criminele organisatie kan vinden. In een interview met TED (Technology, Entertainment, Design) waarschuwt Schneier dat journalisten, politici en burgers zich niet alleen op PRISM moeten blindstaren.

De NSA zou opzettelijk allerlei spelletjes met namen spelen, om zo hun activiteiten te verbergen. Zo kan de NSA ontkennen dat een specifiek programma iets doet, terwijl dit door een ander programma wel wordt gedaan en deze twee programma's met elkaar communiceren.

Schneier is dan ook niet geinteresseerd in de PRISM-database, maar meer wat de NSA doet als het om binnenlandse surveillance gaat. Het is nog altijd onbekend wat de NSA precies verzamelt, maar volgens de expert is het veilig om aan te nemen dat bijna alles wordt verzameld.

"Dus alles wat je doet op internet: browsen, winkelen, chatten, met vrienden omgaan. Denk aan alles wat je doet met je telefoon, waaronder waar je bent en al je financiële transacties, en ga maar door. We weten dat dit allemaal door de NSA wordt verzameld en in een database genaamd PRISM wordt bewaard."

11 september
Volgens Schneier is er weinig wat burgers kunnen doen om zich tegen de NSA te wapenen. "Een kwaadaardige NSA is een politiek probleem en de oplossingen zijn politiek. We moeten politici kiezen die de NSA aan banden leggen. We hebben rechters en rechtbanken nodig die de grondwet respecteren en de wet handhaven. Dat is wat vergezocht, ik geef het toe, maar wel onze enige oplossing."

Schneier merkt op dat de grootste fout van de Amerikaanse overheid is dat het de wet heeft overtreden. Met name na de aanslagen van 11 september. "Ze reageerden vanuit angst, en in een verkeerde poging om veiliger te zijn, hebben ze de NSA vrij spel gegeven om zich met grootschalige binnenlandse surveillance bezig te houden."

Onlangs werd de NSA in een artikel in de New York Times als criminele organisatie bestempeld en dat is volgens de expert een goede omschrijving. "We moeten van onze overheid eisen dat ze het beter gaan doen."

Reacties (7)
18-07-2013, 15:39 door Skizmo
. Met name na de aanslagen van 11 september. "Ze reageerden vanuit angst, en in een verkeerde poging om veiliger te zijn, hebben ze de NSA vrij spel gegeven om zich met grootschalige binnenlandse surveillance bezig te houden."
De NSA is al 7 maanden voor de aanslagen begonnen. Hoeveel bewijs wil men nou hebben dat 9-11 een inside job was ?
18-07-2013, 16:10 door 0101
@Skizmo het kwam ze misschien goed uit omdat ze hun praktijken zo legaal konden maken, maar dat ze allang begonnen waren voor die tijd toont juist aan dat ze helemaal geen specifieke aanleiding of toestemming nódig hebben.
18-07-2013, 16:27 door Anoniem
"De NSA is al 7 maanden voor de aanslagen begonnen."

Ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar enige onderbouwing van zo'n standpunt, bijvoorbeeld met een bron, zou mooi zijn ;)
18-07-2013, 16:54 door Anoniem
Waarschijnlijk? Het komt nu allemaal aan het licht. Ze waren sinds dat het internet er was al mee bezig. En de Nederlandse overheid doet net zo hard daaraan mee. Met de uitdrukking wat niet weet, wat niet deert.
19-07-2013, 01:41 door WesleySmalls
Een beetje een captain obvious verhaal hier. "NSA verzameld waarschijnlijk alles", wat heb je aan PRISM als je die alleen gebruikt om de youtube geschiedenis van gebruikers op te halen bijvoorbeeld?
19-07-2013, 09:04 door N4ppy
Ehhhrrrrr 7 maanden voor 9/11?
http://dasalte.ccc.de/teufelsberg/

De NSA doet dat spelletje al wat langer :)
20-07-2013, 06:14 door Anoniem
Sluit u uit dat Nederlandse opsporingsdiensten internet- en
telecomgegevens opvragen of bevragen dan wel inzien ten behoeve van
buitenlandse collega's bij buitenlandse opsporingsdiensten zonder dat
laatstgenoemden de daarvoor aangewezen paden te hebben bewandeld,
bijvoorbeeld via een internationaal rechtshulp verzoek of zonder het
indienen van enig ander formeel verzoek?

Zijn er door de Nederlandse opsporingsdiensten faciliteiten ingericht
waardoor buitenlandse opsporingsdiensten direct internet- en
telecomgegevens kunnen opvragen of bevragen dan wel inzien over voor hun
relevante personen en bedrijven die zich al dan niet in Nederland bevinden
of waarvan internet- of telecomgegevens zich in Nederland bevinden? Kunt u
uw antwoord toelichten?

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z15119.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.