image

10.000 mensen tekenen petitie of GCHQ hen bespioneerde

woensdag 18 februari 2015, 14:40 door Redactie, 4 reacties

Meer dan 10.000 mensen hebben inmiddels een petitie getekend om erachter te komen of ze illegaal door de Britse geheime dienst GCHQ bespioneerd zijn. De petitie wordt georganiseerd door Privacy International, dat onlangs nog een rechtszaak tegen de massasurveillance van de geheime dienst won.

De privacyorganisatie stelde dat het geheime beleid dat het GCHQ gebruikte om toegang tot NSA-databases te krijgen openbaar zou moeten zijn, anders zou het uitwisselen van inlichtingen op deze manier onrechtmatig zijn. De overheid stelde dat het dit beleid niet hoefde te publiceren. Een tribunaal gaf Privacy International uiteindelijk gelijk. Uit het beleid bleek dat de geheime dienst geen gerechtelijk bevel nodig heeft om informatie op te vragen die door buitenlandse inlichtingendiensten is verzameld.

De overwinning was echter "bitterzoet", zo stelt de privacyorganisatie. Het tribunaal oordeelde namelijk dat als het beleid wel werd gepubliceerd, alle sinds december 2014 uitgewisselde inlichtingen weer legaal zouden zijn. Vanwege de overwinning lanceerde Privacy International een petitie waar iedereen kan vragen of de Britse geheime dienst illegaal informatie over hem of haar bij de NSA heeft opgevraagd. Met de getekende petities zal de privacyorganisatie naar de rechtbank stappen om vervolgens openheid van zaken te eisen. Vandaag meldt Privacy International via Twitter dat meer dan 10.000 mensen inmiddels al meedoen.

Reacties (4)
18-02-2015, 16:06 door Anoniem
Ik weet welke 10.000 mensen de komende jaren regelmatig last krijgen van de overheid.

#1 belastingdienst controle
#2 afkeur subsidies (huur enz)
#3 afkeur verbouwing aanvraag
#4 snelheidsbekeuringen overvloed
enz...

En wie op internet extra in de gaten gehouden gaat worden.
immers wie bezorgd is om privacy heeft vast iets te verbergen.
18-02-2015, 18:28 door Anoniem
Het is wel jammer dat ik het voor ieder van mijn adressen afzonderlijk moet doen. Inclusief de +-adressen worden het er wel heel erg veel. Ik haal die 10.000 niet in mijn eentje, maar het zou een heel eind kunnen komen. Als ze nu een tool hadden waarbij ik die hele lijst kon uploaden.....

Peter
19-02-2015, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem: immers wie bezorgd is om privacy heeft vast iets te verbergen.

Dat vind ik altijd zo'n bizare uitspraak en slechts een aanname. "Assumption is the mother of all fuckups" vriend!

Er zijn ook mensen op deze wereld die (nagenoeg) niets te verbergen hebben en toch bezorgd zijn om hun privacy, wat hun goed recht is. Het opvragen van dit soort informatie is ook een (Nederlands) recht:


1. Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.

2. De wet stelt regels ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens.

3. De wet stelt regels inzake de aanspraken van personen op kennisneming van over hen vastgelegde gegevens en van het gebruik dat daarvan wordt gemaakt, alsmede op verbetering van zodanige gegevens.

Ben jij zo'n persoon die roept: "Ze mogen alles van mij weten wat want ik heb toch niets te verbergen"? Geeft dat jouw buurman het recht om 's avonds door je ramen te gluren? Immers heb je toch niets te verbergen?!
20-02-2015, 09:28 door Anoniem
Zelfs als je bij je weten helemaal niets te verbergen hebt, kunnen diensten die je afluisteren totaal verkeerde conclusies trekken uit wat ze (menen te) horen / zien.
Zo kan je opmerking tegen je partner even "het pakketje" even af te halen (jullie onderlinge code om het kind van de dagopvang te halen) opeens begrepen worden als een drugsdeal. Je zult de eerste niet zijn.
Overigens zijn deze discussies over privacy steeds belangrijker met spraakherkenning van telefoons die gemakshalve alles wat in een kamer wordt gezegd opnemen en naar een duister hoofdkantoor zenden. Idem met smart tv's. Overal waar gesproken commando's (voice recognition) werkt, heb je in principe een open lijn naar de buitenwereld wijd open staan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.