image

Aan VS uitgeleverde cybercrimeverdachten pleiten onschuldig

woensdag 18 februari 2015, 13:36 door Redactie, 3 reacties

Twee mannen die van cybercrime worden verdacht en vorige week door Letland en Nederland aan de Verenigde Staten werden uitgeleverd zeggen onschuldig te zijn. Het gaat om een 34-jarige Rus en een 29-jarige Let. De Russische man, die na een langdurig juridisch gevecht door Nederland werd uitgeleverd, wordt ervan verdacht 160 miljoen creditcardnummers te hebben gestolen waarmee op grote schaal werd gefraudeerd.

De man zou samen met zijn handlangers SQL-injection hebben gebruikt om onder andere bij verschillende supermarktketens en betalingsverwerkers in te breken. De veroorzaakte schade zou meer dan 300 miljoen dollar bedragen. In totaal is de Rus voor 11 vergrijpen aangeklaagd. In theorie zou hij hiervoor een maximale gevangenisstraf van 155 jaar en een boete van miljoenen dollars kunnen krijgen. Volgens de Amsterdamse advocaat Bart Stapert kan zijn cliënt eindelijk het bewijs aanvechten dat de Amerikaanse overheid claimt te hebben. "Hij kijkt ernaar uit om tegen deze aanklachten te procederen", aldus Stapert tegenover AP.

De 29-jarige Let, die ook na een langdurig juridische gevecht door Letland werd uitgeleverd, wordt verdacht van het ontwikkelen van een Trojaans paard waarmee cybercriminelen miljoenen euro´s van bankrekeningen wisten te stelen. Volgens (pdf) het Amerikaanse Ministerie van Justitie schreef de man de computercode waardoor het virus zo effectief was. De Let werd vrijdag voorgeleid en verklaarde onschuldig te zijn. Hem hangt een maximale gevangenisstraf van 67 jaar boven het hoofd.

Reacties (3)
18-02-2015, 15:46 door Vandy
"pleiten onschuldig", dat is geen Nederlands. Ik begrijp dat het artikel in het Engels zegt "Man (...) pleads not guilty" maar in goed Nederlands zou je daarvan bijvoorbeeld kunnen maken "(...) bepleit zijn onschuld" of misschien nog liever "(...) ontkent schuldig te zijn", "ontkent schuld" of zoals enkele regels verder in het artikeltje hierboven staat "Twee mannen (...) zeggen onschuldig te zijn".
19-02-2015, 00:34 door Anoniem
155 jaar en 67 jaar ... man dat krijg je hier nog niet als je een toekomstige premier vermoord .

Een jaartje of 12 als ik me niet vergis .
19-02-2015, 13:14 door Anoniem
Door Anoniem: 155 jaar en 67 jaar ... man dat krijg je hier nog niet als je een toekomstige premier vermoord .

Een jaartje of 12 als ik me niet vergis .
Dat is Nederland, een mensenleven is hier niks waard. Mocht je iemand afschieten, even 12 jaar zitten en vervolgens een uitkering aanvragen, huisje toegewezen krijgen, etc. En vervolgens wachten op het volgende slachtoffer....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.