image

Opstelten wil meldplicht voor vitale infrastructuur

maandag 22 juli 2013, 13:39 door Redactie, 3 reacties

Als het aan minister Opstelten van Justitie en Veiligheid ligt worden organisaties binnen de vitale sectoren verplicht om digitale veiligheidsincidenten bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) te melden. Het gaat daarbij om ICT-inbreuken die de continuïteit van dienstverlening in de vitale sectoren kunnen verstoren of maatschappelijke gevolgen hebben.

Volgens de minister is het in dergelijke gevallen van belang dat de overheid snel kan handelen om zo maatschappelijke ontwrichting te voorkomen of beperken. Dat staat in een wetsvoorstel dat de bewindsman voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd.

Organisaties
De meldplicht zal gaan gelden voor organisaties binnen de volgende sectoren: elektriciteit, gas, drinkwater, telecom, keren en beheren oppervlaktewater, transport (mainports Rotterdam en Schiphol), financiën en (rijks)overheid.

Voor al deze sectoren geldt dat het gaat om onderdelen van de vitale infrastructuur van Nederland waarbij een uitval direct of indirect tot maatschappelijke ontwrichting kan leiden.

Met de wettelijke regeling geeft het kabinet uitvoering aan de motie-Hennis-Plasschaert waarin wordt gevraagd om een meldplicht voor security breaches voor organisaties die zijn betrokken bij voor de samenleving vitale informatiesystemen.

Reacties (3)
22-07-2013, 15:28 door Anoniem
Het is zooooo makkelijk maar weer ergens een verplichting op te plakken. Dan hoef je namelijk als ambtenaar (of andere plucheklever) verder niet na te denken. Iemand anders lost het wel op! Is verplicht!

En wat krijgen we dan? Crisispuntenel paginas ofzo? Dat ging voorheen ook al zo geweldig. En waarom werkt het niet? Omdat er maar wat gedaan wordt. En dus niet na-ge-dacht. ivo.
22-07-2013, 19:37 door Ler0y JenKins
Opstelten wil wel meer.

Dankjewel Ivo, de boel staat weer eens Opstelten...
23-07-2013, 08:36 door Anoniem
Door Anoniem: Het is zooooo makkelijk maar weer ergens een verplichting op te plakken. Dan hoef je namelijk als ambtenaar (of andere plucheklever) verder niet na te denken. Iemand anders lost het wel op! Is verplicht!

En wat krijgen we dan? Crisispuntenel paginas ofzo? Dat ging voorheen ook al zo geweldig. En waarom werkt het niet? Omdat er maar wat gedaan wordt. En dus niet na-ge-dacht. ivo.

Ik hoop dat je begrijpt dat politici geen ambtenaren zijn? Het zijn wel plucheklevers, dat dan weer wel. Maar hé, jullie hebben ze zelf gekozen hè? Voortaan iets meer van die herseninhoud gebruiken wanneer er weer eens een rood hokje gekleurd mag worden. Een volk krijgt een overheid dat ze verdienen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.