image

6500 Nederlanders vragen ISP om te stoppen met bewaarplicht

vrijdag 20 februari 2015, 13:06 door Redactie, 14 reacties

Inmiddels hebben 6500 Nederlanders hun internetprovider gevraagd om met de bewaarplicht te stoppen. Afgelopen maandag werd er via de website Stopdebewaarplicht.nu een campagne tegen de bewaarplicht gelanceerd. Via de website kunnen internetgebruikers eenvoudig hun provider vragen om te stoppen met de opslag van gedragsgegevens, omdat dit in strijd met een Europees mensenrechtenverdrag is.

Deze week vond ook het kort geding van verschillende maatschappelijke organisaties tegen de Staat en de bewaarplicht plaats. De landsadvocaat stelde tijdens zijn pleidooi dat er geen sprake van buitensporige privacyschending is. Daarnaast zou de bewaarplicht noodzakelijk voor de opsporingsdiensten zijn. Volgens Anke Verhoeven van SOLV Advocaten verviel de Staat weer in argumenten die al eerder in de antwoorden op Kamervragen werden gegeven.

Namelijk dat het arrest van het Hof van Justitie van de EU alleen zou zeggen dat de Europese richtlijn waarop de bewaarplicht is gebaseerd een schending van de grondrechten meebrengt. De wet waarin die richtlijn in Nederland is geïmplementeerd zou in tegenstelling tot de richtlijn wél rechtmatig zijn, omdat er waarborgen in staan die de toegang tot de opgeslagen data beperken. "Er is geen datazwembad waar iedereen naar hartenlust uit kan putten", zo liet landsadvocaat Ronald van den Tweel weten.

Volgens Verhoeven is dat een onhoudbaar argument. "Met name omdat het nu juist ongrondwettig wordt geacht om het bel en internetverkeer van álle burgers systematisch te bewaren zonder dat er enige verdenking bestaat. Natuurlijk moeten er ook waarborgen zijn voor toegang tot die grote pakhuizen vol met data, maar het enkele verzamelen op zichzelf is ook al een inbreuk op de privacy. Dat lijkt de Staat niet te begrijpen."

Juridische hobbel

De advocate merkt op dat er nog een lastigste juridische hobbel is die de tegenstanders van de bewaarplicht moeten nemen om de bewaarplicht van tafel te krijgen. Namelijk de eis van ‘onmiskenbare onverbindendheid’. Een wet kan in een kort geding namelijk alleen buiten werking worden gesteld als deze onmiskenbaar onverbindend is, bijvoorbeeld doordat deze onmiskenbaar strijdig is met hoger recht. Een hoge drempel en rechters zouden dan ook terughoudend zijn met het onverbindend verklaren van wetgeving. Op 11 maart doet de rechter uitspraak.

Reacties (14)
20-02-2015, 14:08 door Anoniem
Ook net snel gedaan.
20-02-2015, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Ook net snel gedaan.

Terrorist! ;P
20-02-2015, 16:16 door Anoniem
Staat hier toch vrij duidelijk dat het niet mag, die Opstelten is echt einde latijn met z'n streberige ambtenaartjes uit 1984
http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vgrnbl6ah4zz
20-02-2015, 16:38 door Anoniem
Het zijn er miljoenen meer maar die melden dat niet vanwege het gevaar dat je gelijk getagged gaat worden en een code achter je naam krijgt.
20-02-2015, 16:45 door Anoniem
Economische belangen gaan boven privacy of andere wetten.
20-02-2015, 17:08 door Anoniem
Iedereen die voor de bewaarplicht is zou opgesloten moeten worden.
Zelfs ook maar is even een mail naar me provider gedaan
20-02-2015, 17:14 door Bati
Vergeet niet dat in ieder geval een deel van de providers ook graag van die bewaarplicht af wil. De kosten die er mee gemoeid gaan aan hun kant zijn niet gering.
20-02-2015, 23:04 door Anoniem
Goed ik gebruik altijd al openvpn zins die bewaarplicht er is,ook daarna als die afgeschaft zal gaan worden,wat denk ik niet gebeurd omdat het kabinet niet luisterdd naar de burger,en zelfs niet naar het Europese hof.
Dus als het goed is omzeil ik de bewaarplicht met die maatregel de openvpn te gebruiken.
21-02-2015, 00:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-02-2015, 00:14
De reactie van Ziggo:

Geachte heer ...,

Volgens het Europese Hof van Justitie is de data retentie richtlijn, de richtlijn waarop de Nederlandse wet op de bewaarplicht gebaseerd is, ongeldig. De wetgeving in Nederland, net als overigens in een groot aantal andere landen, is nog van kracht totdat de wetgever die heeft ingetrokken of gewijzigd. We houden ons aan de wet- en regelgeving in Nederland.

De Raad van State heeft inmiddels de regering aanbevolen deze Wet op de bewaarplicht te wijzigen. Ziggo hoopt op korte termijn duidelijkheid hierover te krijgen van de overheid.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Dan beantwoorden wij deze graag via ziggo.nl/klantenservice.


Met vriendelijke groet,

Medewerker Abuse

Een nogal laffe reactie, dit met in het achterhoofd dat Ziggo zich niet heeft aangesloten bij de rechtszaak tegen de staat. Dat zal ongetwijfeld komen omdat er financiele belangen op het spel staan, Ziggo zal wel poen verdienen aan het afluisteren van zijn klanten.
21-02-2015, 01:15 door Anoniem
Gedaan en gedeeld op facebook.
Het is een kleine moeite.

Ik raad idereen aan om dit ook te doen.
21-02-2015, 01:46 door Anoniem
Door Rotsmoel: Ziggo zal wel poen verdienen aan het afluisteren van zijn klanten.

Nee, die zijn alleen maar bang voor rechtszaken en andere druk die de overheid uit kan oefenen. Dat kost ze alleen maar geld.
21-02-2015, 16:24 door Anoniem
Nu we toch bezig zijn,kan iemand die verschrikkelijke ovchipkaart aanpakken,wat een waardeloos systeem is dat zeg!
Kost kapitalen, 0 privacy, 0 service, reiziger zwaar bestraft omdat hij.zij moet reizen voor inkomen.
Las ook op de fora dat er zoiets zit in auto's , e-call heet dat.
Cbp ! doe iets ! of is dat een overheidsorganisatie ?
Waarom doet niemand wat ?!!
Complete terreur tegen de hardwerkende particulier, dit is toch niet normaal, ziet niemand dat ?!

gr.Els
22-02-2015, 21:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Rotsmoel: Ziggo zal wel poen verdienen aan het afluisteren van zijn klanten.

Nee, die zijn alleen maar bang voor rechtszaken en andere druk die de overheid uit kan oefenen. Dat kost ze alleen maar geld.

Toch vind ik de houding van o.a. Ziggo erg laf. Ze kunnen het forceren en krijgen van de hoogste rechter van het EU hof gelijk. Wanneer er een provider is die het lef heeft om dit te provoceren stap ik direct over naar zo'n provider.
24-02-2015, 14:28 door Anoniem
Reactie van ziggo:


Geachte heer ****,

Onlangs hebben wij het onderstaande bericht van u ontvangen waarin u een verzoek doet met betrekking tot de bewaarplicht. Graag reageer ik langs deze weg hierop.


Volgens het Europese Hof van Justitie is de data retentie richtlijn, de richtlijn waarop de Nederlandse wet op de bewaarplicht gebaseerd is, ongeldig. De wetgeving in Nederland, net als overigens in een groot aantal andere landen, is nog van kracht totdat de wetgever die heeft ingetrokken of gewijzigd. We houden ons aan de wet- en regelgeving in Nederland.

De Raad van State heeft inmiddels de regering aanbevolen deze Wet op de bewaarplicht te wijzigen. Ziggo hoopt op korte termijn duidelijkheid hierover te krijgen van de overheid. Op basis van die informatie zullen wij actie ondernemen.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Dan beantwoorden wij deze graag via ziggo.nl/klantenservice.


Met vriendelijke groet,

Joshua ******
Medewerker Klantenservice
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.