image

Russische meesterhackers gepakt via locatiegegevens

maandag 29 juli 2013, 13:59 door Redactie, 3 reacties

De twee Russische 'meesterhackers' die achter de grootste dataroof in de geschiedenis zitten, konden dankzij de locatiegegevens van hun telefoon door de Nederlandse politie worden gearresteerd. Het tweetal wordt, samen met drie anderen, ervan verdacht 160 miljoen creditcardnummers te hebben gestolen, waarmee voor meer dan 300 miljoen dollar werd gefraudeerd.

Het gaat om vier mannen uit Rusland en een man uit de Oekraïne. Drie van de mannen zijn nog altijd voortvluchtig, maar twee Russen konden in Nederland worden aangehouden. De autoriteiten hadden daarbij het nodige geluk aan hun kant. De 29-jarige Dmitriy Smilianets is inmiddels aan de Verenigde Staten uitgeleverd. De 32-jarige Vladimir Drinkman heeft zijn uitlevering aangevochten.

Mazzel
Het duurde echter jaren voordat de identiteit van de twee bekend werd. Agenten hadden vorig jaar informatie gekregen dat Smilianets met een vriend naar Europa zou afreizen. Het bleek om Drinkman te gaan, die als handlanger van Albert Gonzalez werd gezien, een andere bekende cybercrimineel die eerder tot een gevangenisstraf van 20 jaar werd veroordeeld.

"Hier is één van de grootste hackers", aldus iemand die bekend was met het onderzoek tegenover Reuters. "We hadden mazzel." Drinkman plaatste foto's van zijn reis, liet andere aanwijzingen achter en liet zijn telefoon aan staan, waardoor zijn locatiegegevens werden verstuurd en agenten konden bepalen in welk hotel hij verbleef.

Het hotel werd vervolgens gebeld en gevraagd waar de gasten verbleven. De volgende ochtend, net voordat ze aan een bustoer wilden beginnen, werden ze door de Nederlandse politie gearresteerd.

Reacties (3)
29-07-2013, 14:09 door spatieman
ze bedoelen, dat het de kit makkelijk werd gemaakt, en dat ze hun lui reet moesten bewegen.
29-07-2013, 14:50 door Anoniem
Je kan hier goed zien wat het gevolg is van op alles wat er maar vagelijk bij de haren bij te trekken is hetzelfde ramppaniekreporterende etiket te plakken. Je krijgt er onder andere overbrede paniekvoetbalwetgeving van.
29-07-2013, 16:53 door schele
Fotos, aanwijzingen, locatiegegevens. Anders dan witte vlag zwaaiend een politiebureau binnenstappen had ie het niet makkelijker kunnen maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.