image

Firefox wil surfgedrag gebruikers verzamelen

maandag 29 juli 2013, 14:31 door Redactie, 21 reacties

Mozilla overweegt om Firefox het surfgedrag van gebruikers te laten verzamelen, zodat die hun voorkeuren met websites kunnen delen. Volgens de open source-ontwikkelaar biedt het internet de mogelijkheid om een 'unieke, op maat gemaakte' ervaring aan de individuele gebruiker te bieden. "Wanneer goed gedaan is personalisatie op het web een win-win-situatie."

Dat zegt Mozilla's Product Manager Justin Scott. Gebruikers kunnen relevante content eenvoudiger vinden, terwijl uitgevers meer betrokken en loyale gebruikers krijgen stelt Scott. Het komt echter te vaak voor dat gebruikers hun persoonlijke informatie zonder dat ze het weten voor deze ervaring inruilen.

Mozilla wil daarom personalisatie invoeren met respect voor de individuele gebruiker. "Op een transparante manier waarbij de gebruiker de controle heeft."

Experiment
Vorig jaar begon Mozilla een aantal experimenten waarbij het surfgedrag van gebruikers werd vergeleken met interesses in categorieën zoals technologie, sport en koken. Gebruikers moeten zelf aan het experiment meedoen, waarbij ze het surfgedrag met andere websites kunnen delen, zodat ze een persoonlijkere internetervaring krijgen.

De websites kunnen aan de hand van de informatie bepaalde artikelen over de interesses van de gebruiker prioriteren. Inmiddels is er een test met vrijwillige deelnemers gestart om te kijken wat gebruikers van dit idee vinden.

Reacties (21)
29-07-2013, 14:33 door Anoniem
Het zou mij benieuwen hoe de Firefox fanboys hier op reageren. Altijd maar piepen over Google Chrome dat spyware is.
29-07-2013, 14:35 door fransdb
Hopelijk staat die optie standaard UIT!

Mozilla, dit is de verkeerde weg.
29-07-2013, 14:59 door Skizmo
HET GAAT DE REST VAN DE WERELD NIKS AAN WAT MIJN VOORKEUREN ZIJN !
29-07-2013, 15:06 door Anoniem
Een win-win-win situatie voor de klant, voor Mozilla en voor de NSA, als zij daar aankloppen ?
29-07-2013, 15:10 door Anoniem
Maar weer serieus overwegen/adviseren om een andere browser te gaan gebruiken, hopelijk gaat NoScript mee.

FF beviel prima (met de nodige plugins uiteraard), hoop dat mozilla hier op terugkomt of op zijn minst de optie standaard UIT!! heeft staan.

gr, Sebastiaan
29-07-2013, 15:19 door Anoniem
OMG, denken zij straks ook al beter dan ikzelf te weten wat ik wil? Het internet begint een akelig fenomeen te worden.
29-07-2013, 15:20 door spatieman
yuk, het begint trekjes van IE te krijgen...
29-07-2013, 15:34 door Mysterio
Zijn ze dan toch overgehaald door de reclame industrie?
29-07-2013, 16:00 door Anoniem
Daar heb je stumbleupon voor Mozilla. Dus níet doen.
29-07-2013, 16:04 door wica128
Dit is het einde van firefox. Lange leven de fork!
29-07-2013, 16:41 door Anoniem
Gelukkig kan de gebruiker ook wat willen en zelf instellen

Uitzetten ?
(e.v.t. m.b.v. "about:config" opties, weghalen links?) :

- Submit performance data voorkeuren ("about:config" dom.enable_performance; )
- Telemetry ("about:config" toolkit.telemetry.server; )

Nog eens goed bekijken :

- sync functionaliteit (voorkeuren en in about:config de "services.sync." opties)
- autoupdate links functionaliteiten / autofill functionaliteiten
- startpage optie : welke pagina en of blanco
- opties onder applications; altijd vragen, speciale applicatie voorkeur
- javascript settings van de browser
- social functionaliteit en exceptions (kijk onder opgave achter ";" in de"about:config" : social.activation.whitelist; , social.active; , social.enabled; , social.manifest.facebook; , social.sidebar.open; , social.toast-notifications.enabled; )
- submit crash reports ("about:config")
- update frequentie addons (addon voorkeuren)

Privacy / veiligheid en meer "about:config" ? :

Kijk eens in de "about:config" welke ".dom." functies er zijn, wat ze doen en welke je kan editen / uitschakelen .
Zomaar wat DOM voorbeeldjes om eens naar te kijken of over te lezen, heb het achter de punt komma even leeg gelaten, dat mag je zelf beslissen.

diverse Plugins, Java plugins of applets, diverse storage opties, dom.storage.enabled; , dom.indexedDB.enabled; , dom.idle-observers-api.enabled; , dom.event.clipboardevents.enabled; , dom.event.contextmenu.enabled; , dom.enable_performance; , dom.battery.enabled; , dom.disable_image_src_set; , dom.disable_window_open_feature.titlebar; , dom.disable_window_move_resize; , dom.vibrator.enabled; , dom.storage.default_quota; ,.. ,..

Kijk eens naar je Referer instellingen : network.http.sendRefererHeader; , network.http.sendSecureXSiteReferrer;

En zo is er nog veel en veel meer in je "about:config" in te stellen, maar dat kost wel wat tijd om er naar te kijken en er wat in het mozillazine over te lezen, maar net hoe belangrijk je het vindt.
Hou de opties onder de voorkeurinstellingen en de opties onder de about:config (testen met wat trefwoorden) goed in de gaten bij nieuwe versies van Firefox!
29-07-2013, 17:23 door Anoniem
Ik hoop ook dat die optie standaard uit staat.
Maar goed ik controleer altijd wanneer er een nieuwe versie uitkomt van Firefox hoe de settings staan.
Als er wat vereemds aangevinkt staat waar ik niet om heb gevraagd,zet ik het meteen uit.
29-07-2013, 18:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-07-2013, 18:36 door Anoniem
Het is interessant om behalve de blog-post van Scott ook de reacties daaronder te lezen. Scott reageert daar weer op met bijvoorbeeld deze reactie:
To reinforce one of the most critical aspects of this proposal, Mozilla isn’t collecting any of this data nor assisting anyone in gathering it. Your interests remain on your own machine until you choose to share them with a website. Mozilla doesn’t see your interests, and if you don’t want to share your interests, you don’t have to.

This proposal is aimed at users who do want to see personalized content, without being tracked all over the web by cookies. Your data and interests are yours and this gives you the ability to share with websites who want to respect your privacy by asking instead of taking.

I hope that helps clarify things.
29-07-2013, 19:06 door rctgamer3
Wat een heisa om niets.
Vrijwel alle comments hier gaan over het feit dat Mozilla de boosdoener is omdat ze zo graag iets nieuws hebben. Ik merk dat vrijwel niemand de moeite heeft genomen om zich er ook maar een paar minuten er in te verdiepen.
Het gaat hier dan niet over usage-tracking van gebruikers, maar om een feature in Firefox zelf waarmee je sites expres je behoeftes en surfgedrag kun laten weten om bijvoorbeeld een gepersonaliseerde pagina te geven.
Ik heb er geen probleem mee dat ze zulke features uitbrengen, al zal ik er geen gebruik van maken.
29-07-2013, 19:22 door [Account Verwijderd]
Ze doen lekker maar, dan stap ik meteen over op Chromium.
29-07-2013, 19:38 door Anoniem
Door rctgamer3: Wat een heisa om niets.
Vrijwel alle comments hier gaan over het feit dat Mozilla de boosdoener is omdat ze zo graag iets nieuws hebben. Ik merk dat vrijwel niemand de moeite heeft genomen om zich er ook maar een paar minuten er in te verdiepen.
Het gaat hier dan niet over usage-tracking van gebruikers, maar om een feature in Firefox zelf waarmee je sites expres je behoeftes en surfgedrag kun laten weten om bijvoorbeeld een gepersonaliseerde pagina te geven.
Ik heb er geen probleem mee dat ze zulke features uitbrengen, al zal ik er geen gebruik van maken.

Is het dan echt zo dat dit een geheel vrijwillige optie is, en dat Security.nl een geheel onjuiste voorstelling van zaken aangaf ?

Was dit artikel een FUD ?
29-07-2013, 20:47 door Goeroeboeroe
Wat 'n misleidende sensatie-kop. Voor al die reageerders die zo boos zijn: lees het artikel zelf even, waarnaar wordt gelinkt. Is heel kort. Dan kun je zelf zien dat er werkelijk niets klopt van wat hier wordt geschreven.
Overigens is dit ook helemaal geen nieuwe. Er wordt al weken met enige regelmaat over geschreven. En tot nu toe heeft dat nergens, behalve hier, tot woeste reacties geleid. Logisch, met zo'n Telegraaf-kop...
29-07-2013, 22:48 door Anoniem
"Mozilla wil daarom personalisatie invoeren met respect voor de individuele gebruiker. "Op een transparante manier waarbij de gebruiker de controle heeft." Daar begint het natuurlijk mee, een omgekeerde salami methode.
Het overstappen naar een ander browser lijkt voor de hand, maar als ook die het grote geld ruiken, wordt de spoeling voor ons als gebruiker wel heel erg dun.
Het enige echte wapen dat overblijft voor de gebruiker, is via een wereldwijde oproep één van de browsers voor
een aantal maanden mijden.
30-07-2013, 08:41 door yobi
Optie: overstappen op Debian met Iceweasel.
30-07-2013, 11:18 door johanw
Door Anoniem: "Mozilla wil daarom personalisatie invoeren met respect voor de individuele gebruiker. "Op een transparante manier waarbij de gebruiker de controle heeft." Daar begint het natuurlijk mee, een omgekeerde salami methode.
Inderdaad, en dan in een volgende release de optie om het uit te zetten opeens verwijderen zoals met het in of uitschakelen van Javascript in versie 23. Dat reclamegeld van Google dat ze krijgen schijnt effect te hebben. En dan komt er nog bij dat sommige software ontwikkelaars niet kunnen accepteren dat iets, bv. een UI, op een gegeven moment gewoon af is en men verandert om het veranderen. Helaas zie je dat bij erg veel paketten, maar zeker ook bij Firefox.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.