image

Agressieve Android-adware op Google Play ontdekt

vrijdag 27 februari 2015, 12:15 door Redactie, 1 reacties

Onderzoekers van het Roemeense anti-virusbedrijf Bitdefender hebben op Google Play verschillende Android-apps ontdekt die agressieve adware bevatten. De apps gebruiken na de installatie op het toestel een andere naam, wat het lastiger voor gebruikers kan maken om ze te vinden en te verwijderen.

Eenmaal actief tonen de apps, zoals "What is my ip?", allerlei zogenaamde waarschuwingen om gebruikers op dure telefoondiensten te abonneren of aanvullende apps te laten installeren die nog meer advertenties bevatten. Een mogelijke reden dat de apps de controle van Google weten te omzeilen is dat de URL die gebruikers doorstuurt niet naar kwaadaardige APK-bestanden wijst. De URL laat browsers een website openen die gebruikers van de ene advertentie naar de andere doorstuurt.

Zo worden gebruikers bij elke zoekopdracht, aangeklikte URL of geopende Facebooklink naar een speciale pagina doorgestuurd die verschillende locatiespecifieke advertenties laat zien. "Agressieve adware heeft zich de afgelopen jaren verder ontwikkeld, van in-app advertenties en adware software development kits, tot browser-redirects en het draaien van apps onder legitiem lijkende namen", aldus analist Liviu Arsene. Een aantal van de apps zijn volgens Bitdefender nog steeds op Google Play te vinden.

Reacties (1)
27-02-2015, 13:14 door Anoniem
Klinkt als "wij van BD hebben zojuist software op Google Play gezet om te kijken hoever je moet gaan voordat je niet meer direct gedetecteerd wordt.
Bovendien begrijp ik nog steeds niet de noodzaak op Android om apps te installeren a tot wel 100MB voor informatie te lezen die veel sneller beter en veiliger werken met de daadwerkelijke website.
Android kan in tegenstelling tot Apple's iPhone gewoon wel websites laten zien.

Ik heb sneller buienradar.mobi ingetikt dan dat ik tussen 200 apps buienradar app gevonden heb die DIT nodig heeft:
Version 5.1 can access:
In-app purchases

Location

precise location (GPS and network-based)
approximate location (network-based)

Photos / Media / Files

modify or delete the contents of your USB storage
read the contents of your USB storage

Other

receive data from Internet
full network access
view network connections
read Google service configuration
prevent device from sleeping

En ook nog eens 13MB groot is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.