image

Spionagechef VS noemt "Cyber Armageddon" onwaarschijnlijk

vrijdag 27 februari 2015, 11:55 door Redactie, 2 reacties

Ondanks dat sommige politici, legerfunctionarissen, bedrijven en belangengroepen al jaren voor een digitale "Pearl Harbor" waarschuwen is de kans op een catastrofale aanval door één partij op dit moment onwaarschijnlijk. Dat liet James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gisteren tijdens een hoorzitting voor een comité van de Amerikaanse senaat weten.

"In plaats van een "Cyber Armagedon" scenario dat de gehele Amerikaanse infrastructuur ontregeld, voorzien we iets anders", aldus Clapper. Het gaat dan om een continue reeks van kleine tot gematigde cyberaanvallen afkomstig van verschillende partijen die een steeds grotere belasting voor de competitiviteit van de Amerikaanse economie en nationale veiligheid vormen.

Volgens Clapper blijkt uit verschillende onderzoeken dat een aantal landen, waaronder Iran en Noord-Korea, vanuit economische en politieke motieven offensieve cyberoperaties tegen de Amerikaanse private sector hebben uitgevoerd. Verder waarschuwde Clapper ook voor het risico van gecompromitteerde hardware en software die ergens in de logistieke keten wordt gesaboteerd. Ook zullen kwaadwillende insiders de komende jaren een risico voor ICT-systemen vormen.

Landen

Naast Iran en Noord-Korea noemde Clapper ook Rusland en China als landen die zich met offensieve cyberoperaties en cyberspionage bezighouden. Als laatste waarschuwde het hoofd van de inlichtingendiensten voor terroristen die internet zullen gebruiken om aanvallen uit te voeren. "Terroristische groepen zullen met hacking blijven experimenteren, wat als de basis voor het ontwikkelen van geavanceerdere mogelijkheden kan dienen."

De uitspraken van Clapper volgen op de onthullingen van de Equation Group. Volgens experts één van de meest geavanceerde cyberspionageoperaties ooit die door de NSA of een aan de NSA-gelieerde groep gedurende een periode van meerdere jaren zou zijn uitgevoerd.

Reacties (2)
27-02-2015, 12:24 door Anoniem
Heeft mr. James "least untruthful" Clapper toch weer mooi het nieuws gehaald met een bericht vol met cyberenge cyberwoorden.

Overigens: Liegen tegenover het Amerikaanse Congres is een federaal misdrijf. Waarom loopt deze man nog vrij rond?
27-02-2015, 14:18 door Anoniem
De grootste cyberterroristen zijn tegenwoordig toch de Amerikanen zelf...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.