image

Android-malware stormt Top 10 virussen binnen

dinsdag 30 juli 2013, 14:07 door Redactie, 1 reacties

Een specifieke vorm van Android-malware is zo actief dat het voor het eerst in de Top 10 van virussen is verschenen, die voorheen door Windows-malware werd gedomineerd. Het gaat om Plankton, ook bekend als Counterclank en NewYearL. Een zeer agressieve vorm van adware die de instellingen van de browser, bookmarks, zoekopdrachten en snelkoppelingen aanpast.

Sommige beveiligingsbedrijven beschouwen het als adware, maar volgens Fortinet gaat het om malware. Volgens de digitale beveiliger was Plankton voor 4,42% van alle virusactiviteit verantwoordelijk, waarmee het op een zesde plek in de Top 10 binnenkomt.

Nu de verkoop van pc's aan het afnemen is, verwacht Fortinet dat Android-malware uiteindelijk de hoeveelheid pc-malware zal voorbij gaan. Zo werden in het eerste kwartaal 79 miljoen pc's verkocht, tegenover 265 smartphones en tablets.

Evolutie
Daarbij wordt de Android-malware ook steeds geraffineerder. Werden besmette toestellen voorheen vaak gebruikt voor het versturen van dure sms-berichten, tegenwoordig wordt er ook steeds meer mobiele ransomware ontdekt die zogenaamd het toestel voor losgeld vergrendelt en malware die mobiele TANcodes onderschept.

Ook wordt er steeds vaker agressieve adware aangetroffen die persoonlijke gegevens verzamelt zodat advertentienetwerken gerichte advertenties kunnen tonen, zo stelt het Roemeense anti-virusbedrijf Bitdefender.

Reacties (1)
30-07-2013, 14:58 door Mysterio
Adware is een vorm van malware dus ik vraag me af waarom het volgens sommige beveiligingsbedrijven niet onder malware zou vallen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.