image

Juridische vraag: wie is eigenaar WhatsApp-account bij dual-sim?

woensdag 4 maart 2015, 11:57 door Arnoud Engelfriet, 21 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Ik wil mijn werknemers mobiele telefoons geven, maar eentje heeft een dual sim-toestel en wil dus alleen een zakelijke sim van me. Prima, maar wat nu als hij gaat WhatsAppen op dat nummer? Als hij de sim straks inlevert, dan kan hij dat blijven doen immers. En dan kan hij zich blijven uitgeven voor een werknemer. Hoe voorkom ik dat?

Antwoord: Als werkgever beslis je hoe het werk wordt uitgevoerd en welke 'gereedschappen' de werknemer daarvoor nodig heeft. Het is dus jouw keuze als werkgever of deze werknemer met een toestel van de zaak moet rondlopen of een bedrijfssim in een eigen toestel mag doen. Je zou dus het verzoek kunnen weigeren en eisen dat hij gewoon het werktoestel gebruikt.

Kies je er echter voor een sim verstrekken en de werkgever met eigen telefoon te laten werken, dan kunnen er problemen als deze ontstaan. Technisch is er weinig aan te doen, hoewel er opties zijn om een WhatsApp-account over te zetten naar een nieuw mobiel nummer. Dat zou je dan op de laatste werkdag samen moeten doen.

Doe je dat niet, dan wordt het lastig. Natuurlijk mág iemand zich niet voor werknemer uitgeven als hij dat niet is, en zeker als hij een relatiebeding heeft kun je hem verbieden contact te onderhouden met klanten en andere relaties. Maar op deze manier kan dat wel eens lastig zijn om op te sporen, tenzij die relaties vervolgens bij jou uitkomen met "maar Jan zei tegen me dat".

Het is op zich geen nieuw probleem, dit kon ook al met een klapper met telefoonnummers of een kopie van een setje visitekaartjes. En dat geldt wel voor meer ICT-rechtelijke vraagstukken. Maar het wordt wel een heel stuk makkelijker op deze manier.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (21)
04-03-2015, 12:10 door Anoniem
whatsapp is gekoppeld aan het telefoon nummer en daarmee aan de simkaart. als hij (of zij) de sim inlevert kan hij ook niet meer appen met dat nummer. wel staan de eerder geapte bericht nog steeds op het toestel, maar dat zou met mail ook kunnen gebeuren.
04-03-2015, 12:35 door Anoniem
een telefoonnummer staat los van een simkaart.

Ik zie weinig verschil met met meenemen van het mobiele nummer als de werknemer uit dienst gaat. Het telefoonnummer is slechts een middel. Of de werknemer via whatsapp/telefoon/sms (of door met iemand in een restaurant af te spreken) zich onterecht als werknemer uitgeeft van een bedrijf waar hij niet meer werkt staat los van de techniek.
04-03-2015, 13:22 door Anoniem
Uh, ik begrijp het artikel niet zo goed, tenminste de opmerking over het omzetten van het account.

De link verwijst naar het overzetten naar een ander toestel, met hetzelfde nummer. Maar dat betekend nog niet dat de data op het oude toestel weg is en ook niet dat het account op het oude toestel niet meer werkt.
(Dus voor een "hand-over" begrijp ik het. Als middel om te voorkomen dat contacten worden meegenomen echter niet.)

Bij een dual sim, kan je slecht 1 nummer gebruiken bij de verificatie. Zie http://www.whatsapp.com/faq/en/general/21009863
In principe zullen alleen contacten die het nummer hebben dat gebruikt is voor verificatie, met die persoon kunnen whatappen.
Dus lijkt mij dat er gekozen moet worden tussen het werk of prive nummer, maar niet beiden.

Stel dat er gekozen is voor het werk nummer.
Dan lijkt mij een betere oplossing om whatsapp te laten de-installeren, en opnieuw te installeren nadat de "werk" sim verwijderd is. In principe zal whattsapp opnieuw om verificatie vragen, en dit gaat dan alleen nog maar op het prive nummer.
Daarmee verdwijnt de oude contact lijst, en verdwijnt het "oude" contact ook bij alle anderen uit de contact lijst.


Persoonlijk zou ik niet kiezen voor het toestaan van de dual-sim functie, omdat bij vertrek van de werknemer het dan erg lastig is om zaken als SD-cards, interne opslag etc te laten wissen.
04-03-2015, 13:31 door johanw - Bijgewerkt: 04-03-2015, 13:31
Door Anoniem: whatsapp is gekoppeld aan het telefoon nummer en daarmee aan de simkaart. als hij (of zij) de sim inlevert kan hij ook niet meer appen met dat nummer.
O jawel, die nummer controle vindt alleen plaats bij het activeren van het nummer, daarna niet meer. Natuurlijk kun je vervolgens de bedrijfssim in een ander toestel doen en Whatsapp omzetten, dan gaan de berichten voortaan naar het nieuwe toestel. Als je dat niet doet blijven de berichten op het oude toestel uitkomen. En dat geldt ook voor bv. Textsecure, Viber, en ik denk ook voor (de meeste) andere diensten die aan dat nummer gekoppeld zijn.
04-03-2015, 13:49 door Anoniem
Ik wil mijn werknemers mobiele telefoons geven, maar eentje heeft een dual sim-toestel en wil dus alleen een zakelijke sim van me. Prima, maar wat nu als hij gaat WhatsAppen op dat nummer? Als hij de sim straks inlevert, dan kan hij dat blijven doen immers. En dan kan hij zich blijven uitgeven voor een werknemer. Hoe voorkom ik dat?

Ik zou zeggen, gewoon goede afspraken over maken. Tenzij je je eigen personeel niet vertrouwt.
04-03-2015, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Persoonlijk zou ik niet kiezen voor het toestaan van de dual-sim functie, omdat bij vertrek van de werknemer het dan erg lastig is om zaken als SD-cards, interne opslag etc te laten wissen.

Die opmerking hoor ik vaker, maar eigenlijk is dat een flut argument: als de betreffende persoon een zakelijke telefoon heeft kan hij een dag van te voren een volledige backup maken. Dus wat is de toegevoegde waarde van het wissen van interne opslag?

De opmerking over het deinstalleren en daarna de SIM verwijderen is wel een praktische en pragmatische oplossing: de betreffende persoon kan dan niet meer whatsappen via het zakelijke nummer. Hetzelfde gebeurd volgens mij als je de SIM in een nieuwe telefoon stopt en Whatsapp installeerd: er wordt dan een bevestigings SMS gestuurd, en de oude kan niet verder. Aan de andere kant begrijp ik niet zozeer wat nu het risico is: de gesprekken zijn al door de eigenaar gelezen dus waarom zou hij ze ineens niet meer mogen lezen?
04-03-2015, 14:58 door _R0N_
Ik heb zelf een dual sim toestel en Whatsapp is gekoppeld aan de eerste sim, whatsapp kent de 2de sim niet en andersom ook niet.

Als ik de eerste sim uit mijn toestel haal werkt whatsapp niet meer en moet ik mij eerst weer aanmelden.
04-03-2015, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Persoonlijk zou ik niet kiezen voor het toestaan van de dual-sim functie, omdat bij vertrek van de werknemer het dan erg lastig is om zaken als SD-cards, interne opslag etc te laten wissen.

Die opmerking hoor ik vaker, maar eigenlijk is dat een flut argument: als de betreffende persoon een zakelijke telefoon heeft kan hij een dag van te voren een volledige backup maken. Dus wat is de toegevoegde waarde van het wissen van interne opslag?

Dat is dan ter verantwoording van de werknemer.
Mijn uitgangspunt om dit niet toe te staan is niet het "misbruik" door de ex-werknemer, maar vooral wat er kan gebeuren met de telefoon/datadrager als die van eigenaar verwisselt.

Vergelijk het met de situatie van paar jaar gelden waarbij 2e hands computers van bedrijven nog vol stonden met makkelijk te recoveren data, hoewel het eenvoudig "gewist" was. Hoe wil je dat voorkomen als het op een prive telefoon staat?

Natuurlijk is de kans klein, en ligt het aan wat voor onderneming je hebt of dit belangrijk is.
04-03-2015, 16:23 door Anoniem
Je kan wel degelijk door appen als je simkaart er niet meer inzit. toen ik in Indonesië een simkaart kocht en deze dus ook gebruikte kon iedereen mij gewoon bereiken op mijn (inmiddels verwijderde) WA terwijl mijn NL kaartje er niet meer in zat.
04-03-2015, 16:24 door Anoniem
Vervolgvraagje: Mag je dan ook contractueel vastleggen dat er na ontbinding geen gebruik meer gemaakt mag worden van SIM, eventuele gekoppelde whatsapp, en dergelijke, op straffe van een dwangsom? Houdt dat stand voor de rechter?
04-03-2015, 16:25 door Anoniem
Dit is helemaal geen probleem. Wanneer je in het bezit bent van de sim kaart kan je zelf whatsapp installeren en verifieren of afmelden. Whatsapp geeft zelf ook aan dat dit maar op één toestel tegelijk kan, daarmee werkt de oude configuratie niet meer. Ook niet wanneer er bijvoorbeeld OGWhatsapp wordt gebruikt ( een kloon om met dualsim twee accounts te kunnen gerbuiken).
04-03-2015, 18:49 door mcb
Door Anoniem 16:25: Dit is helemaal geen probleem. Wanneer je in het bezit bent van de sim kaart kan je zelf whatsapp installeren en verifieren of afmelden. Whatsapp geeft zelf ook aan dat dit maar op één toestel tegelijk kan, daarmee werkt de oude configuratie niet meer. Ook niet wanneer er bijvoorbeeld OGWhatsapp wordt gebruikt ( een kloon om met dualsim twee accounts te kunnen gerbuiken).
Vooropgesteld dat de werkgever (of IT-afdeling) eerst de sim in een andere/test telefoon zet om daarna whatsapp of andere apps te installeren en opnieuw te registreren.
Hoe weet je als werkgever zeker dat je alle apps (met tel.nr.registratie) gehad hebt?

Als de werkgever en -nemer op goede voet uit elkaar gaan, is het een kleine moeite voor de werknemer om de werkgever te informeren over whatsapp (als 'ie dat nog niet weet).
Bij gedwongen vertrek zou de medewerkwilligheid minder kunnen zijn.
05-03-2015, 11:29 door spatieman
Door Anoniem: whatsapp is gekoppeld aan het telefoon nummer en daarmee aan de simkaart. als hij (of zij) de sim inlevert kan hij ook niet meer appen met dat nummer. wel staan de eerder geapte bericht nog steeds op het toestel, maar dat zou met mail ook kunnen gebeuren.

hehe, niet echt.
mijn zus heeft een ander sim kaart met ander nummer in haar toestel, en whatsapp bleef heel netjes het oude nummer gebruiken.
dit nummer moet je handmatig veranderen in instellingen.
05-03-2015, 11:50 door Anoniem
- Zodra de werknemer de simkaart inlevert kan hij gewoon blijven appen.
- Zodra de werkgever dan de simkaart in zijn telefoon drukt en whatsapp opnieuw instelt kan de medewerker geen gebruik meer maken van whatsapp.

Simpele oplossing
05-03-2015, 17:07 door Anoniem
Vervolgvraagje: Mag je dan ook contractueel vastleggen dat er na ontbinding geen gebruik meer gemaakt mag worden van SIM, eventuele gekoppelde whatsapp, en dergelijke, op straffe van een dwangsom? Houdt dat stand voor de rechter?

Het lijkt mij niet meer dan logisch dat een SIM die eigendom is van de werkgever bij uitdienst treding moet worden ingeleverd. Gebruik blijven maken van een bedrijfs SIM, terwijl je niet meer bij het bedrijf werkt kan lijkt mij, ongeacht specifieke afspraken, verhaald worden op de ex-medewerker ?

Een bepaling in de overeenkomst zetten dat je je SIM bij uitdiensttreding (of op elk ander moment waarop de werkgever daarom vraagt) moet inleveren kan natuurlijk voor de duidelijkheid geen kwaad.
05-03-2015, 22:49 door Anoniem
Ik kan mij best voorstellen dat de werknemer niet 2 toestel wilt zeulen.
I.p.v. hem een 2e toestel op te dringe, waarom niet verbieden een whatsapp account te nemen met het bedrijfsnummer?
Wat is het nut van whatsapp sinds SMS nu ongelimiteerd is en er daarnaast nog altijd email bestaat?
06-03-2015, 11:25 door Anoniem
Dat hij onder werktijd een eigen telefoon mee wil zeulen is toch zijn eigen keuze? Moet je dat als werkgever toestaan? Het is tenslotte werktijd...
08-03-2015, 23:22 door Anoniem
Door Anoniem: Dat hij onder werktijd een eigen telefoon mee wil zeulen is toch zijn eigen keuze? Moet je dat als werkgever toestaan? Het is tenslotte werktijd...
Ah, aha, in dat geval moet je 'm wellicht vervangen met een ZZP'er. DIe zijn wat makkelijker te manipuleren, met het "wie betaald bepaald" principe. Totdat je ineens een specialist nodig hebt, waar geen gebrek aan vraag naar is, en als zelfstandige ineens echt zelfstandig zijn.

Door Anoniem:Zodra de werkgever dan de simkaart in zijn telefoon drukt en whatsapp opnieuw instelt kan de medewerker geen gebruik meer maken van whatsapp.
Lijkt mij een stuk gezelliger oplossing dan de medewerker al bij voorbaat als tegenwerker te beschouwen.
09-03-2015, 09:40 door Anoniem
Ik zit in een soortgelijke situatie, heb een eigen toestel en krijg een toestel van de baas erbij voor storingsdiensten enz.
Dat betekent dat ik in mijn vrije tijd met 2 toestellen moet gaan zeulen.
Het aardige is dat de baas op zijn toestel alles toestaat, dus ook whatsapp en dergelijke. Ook privé bellen.

Daarom Dual Sim gekocht, sim van baas als 2de er bij in, maar alleen op eigen sim een whatsapp account gezet. In principe moet je wel onderling vertrouwen hebben. Het verhaal echter dat een telefoon van de baas veiliger is - voor de baas - betwijfel ik, want ook daarvandaan kun je gegevens wegsluizen. Ik heb het idee dat als je dat doet dat je verkeerd bezig bent.

Wat betreft het privé bellen: zodra je de baas verlaat, of hij besluit dat je de telefoon moet inleveren heb je wel het probleem dat je al je privé contacten weer op de hoogte moet stellen. Ik houd daarom privé privé en werk werk, voorkomt ook dat meneer Rutte straks belasting gaat heffen op waarde van telefoon die je privé gebruikt.
12-03-2015, 12:53 door Anoniem
Ah, aha, in dat geval moet je 'm wellicht vervangen met een ZZP'er. DIe zijn wat makkelijker te manipuleren, met het "wie betaald bepaald" principe. Totdat je ineens een specialist nodig hebt, waar geen gebrek aan vraag naar is, en als zelfstandige ineens echt zelfstandig zijn.
Neem dan wel een ZZPer die Nederlands kan schrijven (betaald... pffff). En ja, ik ben ZZPer. Als een klant iets wil wat me niet aan staat, dan zoekt-ie toch een ander? Zo vertik ik het consequent om copietjes van ID spul af te geven. Je mag er naar kijken, zodat je kunt controleren of ik ik ben, en daar doe je het maar mee. Staat dat de opdracht geven niet aan? Jammer dan... Werk genoeg.
15-01-2016, 08:41 door Anoniem
Vraag: Ik wil mijn werknemers mobiele telefoons geven, maar eentje heeft een dual sim-toestel en wil dus alleen een zakelijke sim van me. Prima, maar wat nu als hij gaat WhatsAppen op dat nummer? Als hij de sim straks inlevert, dan kan hij dat blijven doen immers. En dan kan hij zich blijven uitgeven voor een werknemer. Hoe voorkom ik dat?

Er zijn verschillende dual sim telefoons, een Android telefoon kan men met een illegaal trucje inderdaad een tweede WhatsApp account aanmaken op de telefoon, dus ook voor het werknummer.
Op een Windows Phone toestel is dit voor zover ik weet niet mogelijk.

Er vanuit gaande dat de werknemer er een WhatsApp account mee gaat gebruiken dan kan de werkgever na inlevering van het simkaartje het volgende doen: direct een WhatsApp account met dat nummer openen op een andere telefoon, de werknemer kan daarmee niet meer online met zijn eerder aangemaakte account (op zijn privé mobiel dus). Het account daarna sluiten is een optie. De werknemer kan het account niet meer opnieuw activeren gezien hij niet meer in het bezit is van de simkaart.

Argumenten dat het account niet meer bruikbaar is na het verwijderen van de simkaart kloppen niet, dit verschilt namelijk per besturingssysteem (iOs, Android, Windows Phone, RIM, S60, S40 etc..)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.