image

Nieuw-Zeelandse douane wil afstaan wachtwoorden verplichten

woensdag 4 maart 2015, 12:36 door Redactie, 19 reacties

De Nieuw-Zeelandse douane heeft om een nieuwe bevoegdheid gevraagd, zodat het reizigers die het land binnenkomen straks kan verplichten om de wachtwoorden of encryptiesleutels van hun computer, smartphone en andere elektronische apparatuur af te staan. Volgens de douane kan de maatregel handig zijn bij het vinden van dubieus materiaal en andere misdrijven, alsmede het verifiëren van de reisplannen van mensen.

Veel reizigers zouden nu elektronische reisdocumenten op laptops en smartphones bij zich hebben, alsmede tickets en reserveringsgegevens. Op dit moment zijn reizigers niet verplicht hun wachtwoord of encryptiesleutel af te staan als de douane hierom vraagt, hoewel het zelden voorkomt dat mensen dit weigeren. "Maar als ze weigeren kan het inhouden dat we geen manier hebben om bewijs van een misdrijf te vinden, zelfs als we weten dat dit op het apparaat staat", aldus de douane in een document waarin de nieuw voorgestelde bevoegdheden (pdf) worden besproken.

De douane stelt verder dat als mensen weigeren hun wachtwoord af te staan het apparaat waarschijnlijk door de douane voor forensisch onderzoek in beslag zal worden genomen en niet direct aan de eigenaar zal worden teruggegeven. Sommige apparaten zou de Electronic Forensics Unit van de douane niet zonder wachtwoord of encryptiesleutel kunnen onderzoeken. "Dit ondermijnt het doel van het onderzoeken van elektronische apparatuur en is een hindernis voor ons om effectief misdrijven te onderzoeken en vervolgen."

Ook wil de douane straks de bevoegdheid hebben zodat het mensen kan verplichten om hun zakken leeg te maken. Iets wat nu niet is toegestaan, tenzij er een "redelijke aanleiding" is om te vermoeden dat iemand iets verbergt. Net als bij het verzoek om wachtwoorden blijkt dat ook in dit geval de meeste mensen hun zakken toch leegmaken als hen dit wordt gevraagd. "Zelfs een klein deel van de mensen die dit weigert kan echter een grote dreiging voor Nieuw-Zeeland vormen." De Nieuw-Zeelandse bevolking heeft tot 1 mei de tijd om op de voorstellen te reageren.

Reacties (19)
04-03-2015, 13:16 door Anoniem
Het afstaan van wachtwoorden is altijd handig. Toch lijkt het mij beter om dit over te laten aan de rechter. Laat eerst maar eens een serieus vermoeden van schuld worden bewezen, dan kan de rechter zich daarover buigen.
04-03-2015, 13:25 door Anoniem
En dan gaan we dus krijgen dat er 'schone' computers meegenomen worden, waarmee binnen Australië RDP-sessies gelegd worden naar 'huis'. Of toch de hidden containers uit $opvolger_truecrypt, zodat bij het afgeven van het wachtwoord de 'schone' installatie gestart wordt en met een tweede wachtwoord de verborgen installatie gestart wordt.
04-03-2015, 13:44 door Anoniem
Volgens de douane kan de maatregel handig zijn bij het vinden van dubieus materiaal en andere misdrijven, alsmede het verifiëren van de reisplannen van mensen.

Misschien is het ook een idee om verdachten te verplichten om schuld te bekennen. Dit kan immers ook handig zijn voor het werk van douane en politie diensten. Moet de douane (of de politie) bevoegdheden krijgen, enkel en alleen omdat deze ''handig'' zijn ?
04-03-2015, 13:44 door Reinder
He potverdorie daar gaan mijn geheime plannen om illegale data via een laptop het land binnen te smokkelen. Was er nou maar een manier om data daar te krijgen via een of ander netwerk of zo.
04-03-2015, 14:06 door Anoniem
Door Reinder: He potverdorie daar gaan mijn geheime plannen om illegale data via een laptop het land binnen te smokkelen. Was er nou maar een manier om data daar te krijgen via een of ander netwerk of zo.

Bittorrent? Usenet? VPN? HFS?
Of misschien via https://mega.co.nz?
04-03-2015, 14:08 door Anoniem
Merk op dat "kan handig zijn" geen argument mag zijn wil je een rechtsstaat bedrijven, maar veel te vaak wel als valide argument gepresenteerd en zelfs aangenomen wordt.
04-03-2015, 14:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-03-2015, 14:42 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-03-2015, 14:43
[Verwijderd]
04-03-2015, 14:53 door [Account Verwijderd]
De begrippen:

meerdere gebruikers op een computer
verborgen directory (we hebben het nog niet eens over encrypteren)
gigabytes aan data

Maken het zoeken als je niet weet waar je naar zoekt een ietsje wat moeilijk.

Maar ik ben echt niet van plan i.p.v. mp3 mijn CDs mee te slepen.
over DVD en blues maar te zwijgen.

Ja ik ben illegaal bezig, maar waar ik bang voor ben is dat alleen maar mijn soort illegale bezigheden gevonden worden.
De echte bad guys and girls werken echt nog wel een tandje slimmer.
04-03-2015, 16:40 door Anoniem
Nou dan ga ik daar maar niet heen. Niks geen deviezen naar dat soort landen.
Niemand gaat mij vertellen dat ik mijn geheim moet vertellen. Klinkt als klinkklare chantage.
04-03-2015, 21:00 door Wadjinn
Sinds ik door overheden als crimineel wordt behandeld merk ik dat mijn grenzen vervagen er minder moeite mee heb wanneer er iets gebeurt wat ik vroeger niet vond kunnen. Dit zal ongetwijfeld bij meer mensen zo werken en is de overheid dus averechts effect aan het creëren.
04-03-2015, 22:01 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Volgens de douane kan de maatregel handig zijn bij het vinden van dubieus materiaal en andere misdrijven, alsmede het verifiëren van de reisplannen van mensen.

Misschien is het ook een idee om verdachten te verplichten om schuld te bekennen. Dit kan immers ook handig zijn voor het werk van douane en politie diensten. Moet de douane (of de politie) bevoegdheden krijgen, enkel en alleen omdat deze ''handig'' zijn ?

Ben ook een groot voorstander van preventief schuld bekennen! Scheelt de opsporingsdiensten enorm veel tijd en geld!
04-03-2015, 22:34 door Anoniem
Tja,ze doorzoeken bij onraad toch de bagage?,waarom moet de douane alles over privacy wat er op iemand zijn smartphone of laptop staat willen weten?. Het recht op privacy kan niemand worden ontnomen,tot op zekere gronden.
Mijn buurman kijkt toch ook niet mee,wanneer ik precies mijn behoefte op het toilet doe?.
Dus dit is precies hetzelfde eigenlijk.
04-03-2015, 23:46 door Anoniem
Ik reis al een kleine 10 jaar 'leeg' over de hele wereld .
Momenteel is Tails mijn beste vriend en alle data die ik nodig heb trek ik op de plaats van bestemming wel van de server thuis of van de server op de zaak af .
Verder heb ik nog 2 x 32 gb aan onbenullige maar regelmatig te gebruiken data op micro sd bij me die ze sowieso niet gaan vinden met een scan of op een andere manier .

Moet er wel bij opmerken dat het in de VS irritatie opwekte dat er een lege hd in zat zonder os en een cdr met Tails .
Doordat ze dat 'verdacht' vonden een keer op de eerste vlucht weer terug gezet en nu alleen nog toegang met een visum .

In Engeland alleen op irritatie gelopen , een hoop onbenullige vragen en een aantal uren oponthoud .
05-03-2015, 08:14 door Anoniem
Kiwi law: Guilty until proven innocent.
05-03-2015, 15:22 door Anoniem
Gisteren op de radio een pleidooi gehoord om iedere architect bij zijn afstuderen 10 jaar voorwaardelijke celstraf te geven, en deze, of een deel hiervan, te innen als ze weer eens zo'n onbruikbaar gedrocht neerzetten.

Misschien maar meteen doen voor iedereen... scheelt een hoop geode met rechters. Iedereen bij geboorte 10 jaar voorwaardelijke celstraf.Weiger je je paswoord af te geven, dan ben je vast ergens schuldig aan dus 6 maanden de bak in. Illegale download in je bezit? 3 maanden. Etc.

Laat Opstelten het maar niet horen, dan voerd hij het meteen in.
05-03-2015, 16:41 door Anoniem
Wat is dit nou weer voor lachertje?!? Ga toch zeker me wachtwoorden niet afgeven... Beetje aan je eigen 'veroordeling' gaan meewerken zeker? Wat de fuck denken ze hier nou mee te winnen? Zoals eerder al aangegeven dus maar gewoon weer Truecrypt met hidden OS draaien, of je 'belangrijke' data gewoon downloaden als je op bestemming bent.
07-03-2015, 11:18 door Anoniem
Door Wadjinn: Sinds ik door overheden als crimineel wordt behandeld merk ik dat mijn grenzen vervagen er minder moeite mee heb wanneer er iets gebeurt wat ik vroeger niet vond kunnen. Dit zal ongetwijfeld bij meer mensen zo werken en is de overheid dus averechts effect aan het creëren.

Op mij heeft het een ander effect. Ik merk in sterke mate dat ik een allergie aan het ontwikkelen ben voor onprofessioneel gedrag van opsporingsorganisaties in de breedste zin van het woord. Dit uit zich in een verlaagde drempel tot het indienen van klachten, een sterkere bereid tot (waar mogelijk) doen van aangifte of verzoeken tot disciplinaire maatregelen, etc. Helemaal onlogisch is dit niet, met alle bevoegdheden is waar fouten worden gemaakt en/of onprofessioneel gedrag wordt vertoond de gevolgschade voor onschuldigen groter. De emotionele schade (een algemeen gevoel van onveiligheid en onrust ten aanzien van overheden) is nu al merkbaar.

Een tweede effect dat ik merk is het zoeken naar wegen en posities waar ik sterk ben en overheden niet. Variërend van publiciteit tot het zorgen financieel onafhankelijker zijn (wat mijn bijdrage aan de economie bepaald niet bevordert), vinden van belangengroepen en -behartigers, steunen van oppositie etc.
18-03-2015, 09:50 door Anoniem
Wat een gedachte. Ik werk bij de overheid en het is mij ter strengste verboden wachtwoorden bekend te maken, zelfs aan naaste collegae. Als ik er dus voor mijn werk moet zijn en deze wet is aangenomen, ben ik snel weer thuis.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.