image

NGO's willen privacywaakhond bij Verenigde Naties

donderdag 5 maart 2015, 13:35 door Redactie, 0 reacties

Meer dan 60 burgerrechtenbewegingen en niet-gouvernementele organisaties (NGO's) hebben de Verenigde Naties opgeroepen om een privacywaakhond in te stellen die toeziet dat het recht op privacy wordt nageleefd. De VN kent speciale gezanten, onafhankelijke experts die door de mensenrechtenraad worden aangesteld, bijvoorbeeld om bepaalde zaken te onderzoeken of over hun vakgebied te adviseren.

Het recht op privacy is één van de weinige burgerrechten waarvoor nog geen speciale gezant is aangesteld. "Privacy is een onafhankelijk recht, vastgelegd in allerlei internationale mensenrechtenverdragen. Er is een groeiende noodzaak om de inhoud van dit recht beter te verwoorden als onderdeel van internationale mensenrechtenwetten, en richtlijnen over de interpretatie ervan op te stellen, zeker nu moderne technologieën op een ongekende schaal communicatiesurveillance mogelijk maken en daarmee dit recht aantasten", aldus de EFF.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging is één van de partijen die de brief (pdf) aan de VN ondertekenden. In de brief wordt gesteld dat door het ontbreken van een speciale privacygezant de mensenrechtenraad geen leidende rol op het gebied van privacybescherming kan spelen. Door het aanstellen van zo'n gezant zou de raad dit gat kunnen dichten en richtlijnen kunnen opstellen om het recht op privacy te promoten en te beschermen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.