image

Malware bewaart gestolen data op overheidsserver

vrijdag 2 augustus 2013, 17:30 door Redactie, 2 reacties

Een Trojaans paard dat de Braziliaanse tegenhanger van het burgerservicenummer alsmede gegevens voor internetbankieren steelt, bewaart deze data op een overheidsserver. De malware verspreidt zich via spam en probeert slachtoffers via het gebruik van social engineering te infecteren. Eerst controleert de malware of het adminrechten heeft en op Windows Vista of nieuwer draait.

Pas als aan deze twee voorwaarden wordt voldaan gaat de malware over tot het infecteren van het systeem. Eén van de volgende taken die de kwaadaardige code uitvoert is het installeren van een kwaadaardige Google Chrome-extensie. Chrome is zeer populair in Brazilië, met een marktaandeel van maar liefst 65%.

Server
De malware steelt via deze extensie de inloggegevens voor internetbankieren, die vervolgens in cookies worden bewaard. Daarnaast worden ook het CPF-nummer (Cadastro de Pessoas Físicas - het Braziliaans burgerservicenummer) en de viercijferige pincode van de pinpas of betaalkaart opgeslagen.

Om deze informatie te versturen gebruikt de malware een mailserver van de Braziliaanse overheid. Deze server bevat een ASP-script waarmee het mogelijk is om mail naar willekeurige adressen te versturen. In dit geval gaat de gestolen data naar een Yahoo e-mailadres, aldus anti-virusbedrijf ESET dat de malware ontdekte.

Reacties (2)
02-08-2013, 17:33 door Anoniem
Als je een mailserver van de overheid gebruikt om mails te sturen naar een Yahoo account, dan bewaar je deze data toch niet op een server van de overheid? Of begrijp ik de werking van SMTP niet goed?
03-08-2013, 00:20 door wica128
Door Anoniem: Als je een mailserver van de overheid gebruikt om mails te sturen naar een Yahoo account, dan bewaar je deze data toch niet op een server van de overheid? Of begrijp ik de werking van SMTP niet goed?

De smtpd server hoeft het bericht niet te bewaren, kan wel.

Maar ze hebben gewoon een webform gevonden op de overheid site, die ze weten te gebruiken om naar $random persoon te sturen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.