image

Kohnstamm: CBP is geen tandeloze tijger

zondag 4 augustus 2013, 11:38 door Redactie, 10 reacties

Vaak wordt verweten dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in de strijd om de privacy van Nederlandse burgers een tandeloze tijger is, maar dat is volgens voorzitter Jacob Kohnstamm niet het geval. "Ik haat het als men zegt dat we een tandeloze tijger zijn, want we krijgen wel degelijk veel gedaan", zo laat hij in een interview met de Telegraaf weten.

"Wij hebben Google succesvol gedwongen miljoenen verzamelde gegevens van burgers via zijn Street View te vernietigen." Een ander succes waar Kohnstamm naar wijst is dat de persoonsgegevens van de ov-chipkaart niet meer voor marketingdoeleinden worden gebruikt. Met 77 werknemers moet het CBP selectief zijn in de zaken die het oppakt.

De zaak tegen Google kostte vijf mensen een jaar werk. Ook het onderzoek naar arbodiensten en verzuimbedrijven die medische gegevens van zieke werknemers aan werkgevers gaven kost tijd. Kohnstamm had graag harde boetes gegeven. "Binnenkort kunnen we stevige boetes uitdelen en ik denk dat er dan veel in de houding van bedrijven verandert", zo laat hij weten.

Kluizenaar
Ondanks alle privacyrisico's die internet en het gebruik van apps met zich meebrengen maakt ook de CBP-voorzitter hier gebruik van.
"Nee, de technologie met al die apps en gadgets biedt fantastisch veel mogelijkheden. Die helpen de maatschappij en maken het leven plezieriger. Ik ben ook een grootgebruiker van de ov-chipkaart, prachtig ding. Je wilt geen kluizenaar worden."

Volgens Kohnstamm moet het gebruik van persoonsgegevens fatsoenlijk, evenwichtig en voor burgers controleerbaar zijn. "Dat je weet wat ze van je hebben opgeslagen. Vooral ook dat je het recht hebt een bedrijf te vragen om die gegevens te verwijderen en dat ze dat doen."

Reacties (10)
04-08-2013, 12:10 door Anoniem
Het probleem vind ik is dat er voornamelijk reactief wordt gehandeld en dan nog met een zodanig
tempo dat de schade allang is aangericht en niet meer terug te draaien.
Als er een jaar over gedaan wordt om een datacollectie te vernietigen wat heb je daar dan nog aan?
En hoeveel copieen zijn er inmiddels van?
Ik snap wel dat er gedegen onderzocht moet worden en beargumenteerd beschuldigingen neergelegd
moeten worden, maar eigenlijke doel moet niet uit het oog verloren worden.
04-08-2013, 12:43 door Goeroeboeroe
Kohnstamm zegt het zelf al: de tijger heeft geen tanden, en nooit gehad. Alleen moet je voor tijger CBP en voor tanden boetes lezen. Binnenkort krijgt de tijger een kunstgebit en wie weet, als dat goed is aangemeten en goed past en als de tijger inmiddels geen bijtvrees heeft gekregen, wie weet, wordt de tijger zonder tanden dan 'n tijger met 'n melkgebitje. Want met zo weinig medewerkers e.d. wordt het nooit 'n gebit voor de Sterkste Man Van De Wereld-wedstrijd.
04-08-2013, 17:44 door MI-10
Ik had liever gewild dat het CBP bestond uit onafhankelijke personen, maar nu er politieke vriendjes in het CBP de lakens uitdelen, is de vraag gewettigd wanneer zij hun oud-collega's tegen het lijf lopen (en handelend moeten optreden) of niet te veel zaken met de "mantel der liefde" zullen worden toegedekt.

Dat is de hamvraag.
05-08-2013, 08:23 door Anoniem
Het CBP is inderdaad geen tandeloze tijger maar eerder een nutteloze organisatie. Waar ze moeten optreden doen ze dat niet of nauwelijks (soms kan er een foei niet meer doen van af) en waar ze niet echt iets mee hoeven maken ze zich vooral druk om futiliteiten. Zo mogen opsporingsorganisaties vrijwel alles maar wanneer een bedrijf een kopietje van een paspoort durft te maken is Leiden in last. OV chipkaart, vingerafdrukken in paspoort, camera toezicht, bespioneren van uitkeringsgerechtigden met een camera, kenteken registratie op snelwegen etc etc., allemaal zaken waar het CBP bij gejaknikt heeft en die fors ingrijpen op de privacy van de burger. Misschien moet Kohnstamm zich eens gaan verdiepen in de Wet Bescherming Persoonsgegevens want het CBP behoort toe te zien op de bescherming van persoonsgegevens en niet om er ongecontroleerd toegang toe te verschaffen.
05-08-2013, 15:00 door PJW9779
Kohnstamm noemt al jaren - terecht - het ontbreken van échte machtsmiddelen bij het CBP.
Dat het CBP desondanks langs de beschaafde weg nog veel gedaan heeft gekregen verdient eigenlijk een compliment.

De burger vindt zijn privacy nauwelijks iets waard.
Vervolgens nemen overheid en bedrijfsleven een loopje met de privacy .......... want de burger vindt zijn privacy toch nauwelijks iets waard.
05-08-2013, 15:16 door Eric-Jan H te D
Ik zit liever met mijn hele hebben en houden in StreetView dan in Prism.
Eén van de problemen van het CBP is ook dat hun werkgebied ophoudt
waar de "nationale veiligheid" begint. En wat "nationale veiligheid" is
bepalen onze ministers van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken,
en Defensie op bijna geheel ondemocratische wijze.
05-08-2013, 17:02 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Ik zit liever met mijn hele hebben en houden in StreetView dan in Prism.

En dat is het hem juist. Levert Google (en dus ook Google Streetview) niet ook data aan het Prism project ?

Helaas vind ik ook dat het CBP een papieren tijger is i.p.v. tegen de hier eerder genoemde privacy schendende zaken
op te treden of tegen te protesteren. Maar dan blijft het oorverdovend stil !
06-08-2013, 00:28 door steve sh1t
ik zit even op de wikipedia van deze dude te kijken en hij blijkt gewoon een voormalig weekdier/politicus te zijn.

Dus ja, het cbp is een tandloze tijger.
07-08-2013, 00:00 door Anoniem
"...Ik ben ook een grootgebruiker van de ov-chipkaart, prachtig ding. Je wilt geen kluizenaar worden." Vroeger kon je gewoon met echt geld reizen met het OV, gelukkig moet het nu verplicht met de OV-Chipkaart en is er overal camerabewaking en hoeft men zich nooit meer kluizenaar te voelen ( en zijn bijv. de OV prijzen in Den Haag sinds de invoering van de chipkaart met 48% gestegen), duizenden overheidsklunzen kijken mee waar je naar toe gaat... Volgens mij heeft Kohnstam dezezelfde herseninhoud als een 2N=4, een Drosophila Melanogaster maar waarschijnlijker is dat 'ie gewoon buitengewoon doortrapt is, net als z'n collegae politici.
07-08-2013, 00:05 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Ik zit liever met mijn hele hebben en houden in StreetView dan in Prism.

Prism=NSA=Google=Streetview, wel bij de les blijven hoor!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.