image

Canadese douane klaagt man aan voor verzwijgen wachtwoord

vrijdag 6 maart 2015, 10:45 door Redactie, 25 reacties

Een Canadese man die terugkeerde uit de Dominicaanse Republiek is aangeklaagd omdat hij het wachtwoord van zijn smartphone niet aan de douane wilde vertellen. Door het niet verstrekken van zijn inloggegevens zou de man volgens de douane het functioneren van de douaniers hebben belemmerd. Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar en een boete van 25.000 dollar.

Het is echter onbekend of de Canadese douane mensen ook kan verplichten om hun wachtwoord af te staan. De Canadese man in kwestie heeft dan ook aangegeven de aanklacht te zullen bestrijden. Volgens de 38-jarige man zijn de gegevens op zijn smartphone privé. De douane wilde niet vertellen waarom er toegang tot de bestanden op de man zijn telefoon werden gezocht.

Recht

Volgens rechtenexpert Rob Currie moeten reizigers die de Canadese grens overgaan er rekening mee houden dat ze een "mindere verwachting op privacy" hebben. Zo mag de douane goederen inspecteren die reizigers meenemen. "In de wet staat "goederen", maar daaronder vallen ook je telefoon, tablet en computer, eigenlijk alles wat je bij je hebt", zo laat hij tegenover CBC News weten.

Of reizigers ook hun wachtwoord moeten afstaan is echter nog niet door een rechter bepaald. "Het is één ding dat ze het mogen inspecteren, maar een ander dat ze je kunnen dwingen om hierbij te helpen", zo stelt de rechtenexpert. Volgens Currie is de obstructie-aanklacht dan ook van dit onderscheid afhankelijk. Onlangs maakte de Nieuw-Zeelandse douane bekend dat het reizigers wil kunnen verplichten om hun wachtwoord af te staan.

Reacties (25)
06-03-2015, 10:54 door Anoniem
Het enige wat ze met dit soort acties bereiken is, dat steeds meer mensen met "schone" apparaten de grens over gaan. Er zijn andere manieren om elektronische gegevens de grens over te helpen.... Is de cloud (mits encrypted) toch nog voor iets goed.
06-03-2015, 11:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-03-2015, 11:27 door Anoniem
Het begint met die douane steeds meer op een vorm van verkrachting te lijken. Gewoon maar niks mee meenemen dus. Ben je wel om die reden weer verdacht. Dat dan wel weer...
06-03-2015, 11:34 door john west - Bijgewerkt: 06-03-2015, 11:34
Fascistische methoden !

Waarom afstaan,je kan zelf je wachtwoord invoeren,en ze dan laten kijken.
Ook moeten ze de reden opgeven,waarom ze in de computer/smartphone willen controleren.
06-03-2015, 12:44 door ph-cofi
Vroeger moest je kunnen aantonen dat het geen bom was, door het ding aan te zetten. Nu wil men er dus eventueel op kijken om te zien... ja wat eigenlijk? Oftewel, wat moet het scherm tonen om ze gelijk tevreden te stellen? Kun je dat dan als background image instellen?
Een encrypted partitie met de echt vertrouwelijke gegevens zouden wel eens een laag dieper kunnen zitten dan men wenst te zien.
En na afloop password veranderen kan natuurlijk ook. Net als vooraf een makkelijk password instellen en bereid zijn DAT weg te geven.
06-03-2015, 12:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-03-2015, 12:58
[Verwijderd]
06-03-2015, 13:08 door [Account Verwijderd]
Douane man > Wat is uw wachtwoord?
Reiziger > LUL
Douane man > WAT ZEGT U
Reiziger > U vroeg om mijn wachtwoord, dat is LUL!
06-03-2015, 13:11 door Anoniem
De wet was bedoeld om GSM's te kunnen bekijken of het wel WERKENDE GSM's waren en geen bommen.
De wet wordt nu gebruikt om te kijken of er 'lekkere' vakantie foto's gemaakt zijn voor de prive-fap collectie.

Zo zie je maar weer, geef de overheid een pink, en je bent je hele lichaam EN geest kwijt.
Allemaal dankzij <sbs-6 volk) die roepen "IK heb niets te verbergen"...
06-03-2015, 13:14 door Anoniem
Door Forester: Het beste is om belangrijke bestanden (van bedrijven e.d.) niet meer op de eigen laptop mee te nemen, maar versleuteld in de Cloud (dan kan ook een bedrijfsCloud zijn) op te slaan, liefst met end-to-end encryption (eventueel via VPN). Kom je met je 'schone' laptop in een ander land en boek je in in een hotel, dan log je in via je eigen Cloud-profiel.

Zo voorkom je dat de douane de bedrijfsgeheimen en ander gevoelige info in handen krijgt.

En jij denkt dat je laptop nog schoon is als die viespeuken bij de douane eraan gezeten hebben met hun druipende USB sticks voor kopietjes?
En dat is nog wanneer ze incompetente viezerikken zijn, het is nog erger als ze een bijbaan bij een 'intelligence bureau' hebben.
06-03-2015, 13:22 door Anoniem
Een Canadese man die terugkeerde uit de Dominicaanse Republiek is aangeklaagd omdat hij het wachtwoord van zijn smartphone niet aan de douane wilde vertellen. Door het niet verstrekken van zijn inloggegevens zou de man volgens de douane het functioneren van de douaniers hebben belemmerd.

Tja, en door het niet bekennen tijdens een verhoor door een rechercheur, belemmer je politie werk. Moeten verdachten daarom voortaan verplicht bekennen, omdat ze anders worden aangeklaagd wegens het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek ? Of moet het niet-jezelf-aangeven na het plegen van een misdrijf een apart strafbaar feit worden ?
06-03-2015, 13:24 door Anoniem
De wet was bedoeld om GSM's te kunnen bekijken of het wel WERKENDE GSM's waren en geen bommen.

Incorrect; het enige wat daarvoor van belang is, is of het toestel wel/niet aan kan. Het wachtwoord om op het toestel in te loggen heeft daar helemaal niets mee te maken. Het gaat er immers om of de electronic in het toestel niet is vervangen door explosieven.
06-03-2015, 14:06 door Anoniem
Het makkelijkste in dit geval is te zeggen dat je je wachtwoord vergeten bent!
Laat ze dat maar bewijzen....
06-03-2015, 14:22 door Anoniem
Ik hoop dat de beste man dit met succes kan aanvechten bij de rechter, zodat er een precedent wordt geschept. Houdt het ooit nog een keer op, die bemoeizucht van de overheden? *zucht*
06-03-2015, 14:37 door Anoniem
Niks meenemen dus!
Internetcafé opzoeken en weggooi telefoon kopen.

Laat ze gelukkig wezen daar met hun rechten op........
06-03-2015, 15:41 door Anoniem
Hoe leuk zou het zijn om een versleuteld bestand te maken vol met scheldwoorden en kleinerende opmerkingen gericht aan de lezer en dit op een USB stick mee te nemen en na lang onderhandelen het ww af te geven. Stel iedereen neemt standaard zon USB stick mee op reis. Eens kijken hoe snel deze flauwekul afgelopen is; het in namelijk ook goed mogelijk dat iemand bedrijfsgeheimen op een usb stick op laptop heeft staan en bij zijn werkgever een geheimhoudingsplicht heeft. Die is goed genaaid door een dergelijke actie, de werkgever bepaald namelijk het beleid tov cloud opslag wel of niet. Waarschijnlijker is dat de douane versleutelde harde schijven niet kan infecteren met mallware; in dat geval heeft het namelijk geen zin op bestanden in de cloud te bewaren als het device wat toegang heeft tot de onversleutelde data besmet is met een RAT.

Met andere woorden je kan kiezen tussen een aanklacht of ontslag.
06-03-2015, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: Niks meenemen dus!
Internetcafé opzoeken en weggooi telefoon kopen.
In veel landen is tegenwoordig een inschrijving in het bevolkingsregister van dat land nodig om een 'wegwerp' telefoon te kunnen aanschaffen.
06-03-2015, 17:32 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe leuk zou het zijn om een versleuteld bestand te maken vol met scheldwoorden en kleinerende opmerkingen gericht aan de lezer en dit op een USB stick mee te nemen en na lang onderhandelen het ww af te geven.

Is het dan niet handiger om een USB-stick vool met rootkits, virussen en wormen af te geven.
Dan kun je achteraf meekijken op hun computers. :-)
Of laten opnemen in een botnet.
06-03-2015, 17:54 door SPlid
Voor iedereen die denkt dat de cloud veilig is voor loerende beambtes, wel even de cache van je browser cleaneren, anders kunnen ze alsnog zien welke cloudopslag je gebruikt.... en daar dan weer het id + pw van vragen.

Eerlijk gezegd , ik heb niets op mijn devices waarvan ik het de moeite waard vind om een torenhoge boete te riskeren.


Ik zou wel vragen om met de beambte zijn leidinggevende te spreken, om te vragen of het beleid is of alleen een nieuwsgierige ambtenaar.

Mocht dit beleid zijn, dan zou ik, weliswaar met een hoop gemopper over privacy en schending van mensenrechten gewoon mijn pw afstaan.
06-03-2015, 18:40 door Anoniem
Door Anoniem: De wet was bedoeld om GSM's te kunnen bekijken of het wel WERKENDE GSM's waren en geen bommen.
De wet wordt nu gebruikt om te kijken of er 'lekkere' vakantie foto's gemaakt zijn voor de prive-fap collectie.

Zo zie je maar weer, geef de overheid een pink, en je bent je hele lichaam EN geest kwijt.
Allemaal dankzij <sbs-6 volk) die roepen "IK heb niets te verbergen"...

Dit brengt wel een gewetensvraag op tafel, samen met het vooralsnog onthouden van commentaar van de Canadese douane. Indien er sprake is van onprofessionele redenen om naar een wachtwoord te vragen, kan er dan sprake zijn van uitvoeren van werk (en daarmee eventuele obstructie)? Diverse onprofessionele activiteiten waarom overheidsdiensten steeds beruchter worden staan namelijk uitgesproken in de werkbeschrijving dat ze zich daar niet aan mogen bezondigen. Als zij niet met hun werk bezig zijn, ben jij niet bezig het te belemmeren.
06-03-2015, 19:54 door Anoniem
Waarom is een rontgenscanner onderzoek niet voldoende? Wat is werkelijke situatie die hier achter zit? Een wachtwoord vragen van een mobiele telefoon is onzin. Tenzij men aanwijzingen had van onbehoorlijke foto/video materiaal. Maar dan graag even schouder surfen en daarna aanhouden en niet zo onhandig handelen...

Als het puur een kwestie van burger pesten is dan.... Tja... Ontslaan die ambtenaren....
06-03-2015, 19:56 door Anoniem
Gewoon je telefoon wipen en resetten. Eenmaal binnen syncen met de encrypted backup in de cloud. Klaar en uitgepraat...
06-03-2015, 21:25 door Anoniem
wie zegt dat je verplicht bent om afstand te doen van je privacy ? Wordt deze man verdacht van een misdaad ? Zo nee, moet je mensen met rust laten
08-03-2015, 13:04 door Anoniem
Het is gewoon knevelarij. Een ambtsmisdrijf.
Je wordt ter plekke onder zware en onredelijke druk gezet, en van alles wijs gemaakt. Zodra je dwars gaat liggen gaan ze de boel traineren. Kun je kiezen tussen chantage of op allerlei manieren het schip in te gaan.

Want in het woud der regeltjes verschuilt de ene ambtenaar zich achter de andere ambtenaar.
En tegen de tijd dat je je daar juridisch doorheen hebt gevochten is jouw budget al tientallen malen gespendeerd. Ook een rechtsbijstandverzekering zal de stekker er uit trekken als de winstkans (lees: kosten/baten) te negatief wordt ingeschat.

Samengevat. Op papier heb je allerlei rechten, en kun je je op allerlei manieren uitstekend verdedigen, of zelfs verhaal halen.
Maar in de praktijk beschik je niet over afdoende middelen om die rechten ook daadwerkelijk af te dwingen.

Tja, dan wordt er misbruik van gemaakt. Hoe vreemd. Want: "is wel makkelijk, ja".

En dus doet niemand er echt iets aan. Zeker geen ontslag voor "Zum Befehl" ambtenaren, want die hebben ze maar wat graag in het veld staan. Dan wordt er in de praktijk gedaan wat eigenlijk op papier niet mag. En mocht het te heet onder de fouten worden dan kan een "hogere" ambtenaar die "Zum Befehl" ambtenaren de laan uitsturen op grond van ernstige vergrijpen waar zij zelf natuurlijk "niet van op de hoogte waren".

Eigenlijk worden die "Zum Befehl" ambtenaren nog zwaarder genaaid dan de burgers.
Burgers zien hen liever gaan dan komen, en hun eigen leidinggevenden laten ze keihard vallen zodra dat beter uit komt.
09-03-2015, 12:32 door Mysterio
Mooi dat er een aanklacht ligt want nu komt het voor de rechter. Wat een ambtenaar zegt is leuk en aardig, maar uiteindelijk gaat het erom wat de rechtbank hier van vindt.
09-03-2015, 16:09 door Anoniem
Eens kijken hoe snel deze flauwekul afgelopen is; het in namelijk ook goed mogelijk dat iemand bedrijfsgeheimen op een usb stick op laptop heeft staan en bij zijn werkgever een geheimhoudingsplicht heeft. Die is goed genaaid door een dergelijke actie, de werkgever bepaald namelijk het beleid tov cloud opslag wel of niet.

Die geheimhoudingsplicht ontslaat je niet van wettelijke verplichtingen, en de werkgever kan weten dat je hiermee kunt worden geconfronteerd bij de grens.

Wel zou ik de douane simpelweg vragen indien ze een wachtwoord willen, of ze even contact op willen nemen met je werkgever, zodat deze toestemming kan geven.

Al is dat natuurlijk lastig indien het hier door tijdverschil 3 uur 's nachts is en je collega's in bed liggen ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.