image

Justitie overweegt hoger beroep tegen uitspraak bewaarplicht

woensdag 11 maart 2015, 15:50 door Redactie, 17 reacties

Het ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Haag over de wet bewaarplicht. De rechter oordeelde vanochtend dat de wet inbreuk maakt op het recht op eerbiediging van privéleven en de bescherming van persoonsgegevens.

De rechter oordeelde dat in de huidige wet deze inbreuk niet is beperkt tot het strikt noodzakelijke. De wet is daarmee in strijd met het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie en moet daarom buiten werking worden gesteld. Ook plaatste de kortgedingrechter vraagtekens bij het ontbreken van een rechterlijke toetsing voordat opgeslagen gegevens kunnen worden opgevraagd.

In een reactie zegt het ministerie de uitspraak te betreuren. Internet- en telecomproviders hoeven namelijk geen gegevens van alle abonnees meer op te slaan. Het ministerie maakt zich nu "ernstige zorgen" over het effect hiervan op de aanpak van de criminaliteit.

Noodzakelijk

Ondanks het verlies ziet het ministerie ook nog positieve punten in de uitspraak. De kortgedingrechter gaf namelijk aan dat de bewaarplicht noodzakelijk en effectief is en een gerechtvaardigd doel zou dienen. "Naar zijn oordeel heeft de Staat voldoende aannemelijk gemaakt dat bepaalde vormen van criminaliteit nagenoeg uitsluitend zijn op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens", aldus het ministerie.

Inmiddels is er een wetsvoorstel dat de Wet bewaarplicht zal aanpassen. Deze ontwerpregeling is vorig jaar november voor advies aan verschillende instanties voorgelegd. Het ministerie zegt de inhoud van het vonnis bij het het wetsvoorstel te zullen betrekken. "Zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd. Het vonnis laat daarvoor alle ruimte." Inmiddels hebben providers KPN, Hi, XS4ALL, Telfort, BIT en Tweak laten weten dat ze stoppen met de opslag van gegevens, zo meldt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Reacties (17)
11-03-2015, 16:09 door Anoniem
De kortgedingrechter gaf namelijk aan dat de bewaarplicht noodzakelijk en effectief is en een gerechtvaardigd doel zou dienen.
NRC:
Topman Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie noemde de bewaarplicht eerder dit jaar nog “onmisbaar”. Van der Burg:

“We houden het aantal zaken niet bij waarin historische verkeersgegevens een doorslaggevende rol spelen. Mijn inschatting is dat het er duizenden zijn.”
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/11/bel-en-internetgedrag-burgers-hoeft-niet-meer-te-worden-bewaard/

Er is al jarenlang kritiek op de bewaarplicht. Burgerrechtenorganisaties, providers en sommige oppositiepartijen vragen al jarenlang om eens met gegevens te komen die aantonen dat het nodig is. En in plaats daarvan blijven voorstanders maar met geen harde cijfers "onderbouwen" hoe belangrijk het is. Zucht. Als ze vinden dat geen gegevens zo overtuigend zijn, waarom kunnen ze dan niet met geen verkeersgegevens de rechter overtuigen?
11-03-2015, 17:13 door Anoniem
Hopen maar dat ook UPC/Ziggo gaan stoppen met dat,ik gebruik zo wie zo Open VPN om alles tegen te gaan,dat het niet kan en nooit last van een bewaarplicht meer heb,ik geloof de staat namelijk helemaal niet,ze hebben toch nog altijd een stok achter de deur om het vonnis te negeren,zonder andere maatregelen tegen zich te krijgen.
11-03-2015, 17:30 door Overcome
"Zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd. Het vonnis laat daarvoor alle ruimte."

En het probleem zit hem juist in het woordje "afdoende". Als het de overheid uitkomt vindt ze zaken zeer snel "afdoende". Ze meent dat DigiD afdoende is beveiligd. Ze dacht afdoende rekening te hebben gehouden met de gasproblemen in Groningen, net zoals er afdoende gezocht was naar het beruchte Cees H. transactiebonnetje. Een lekker politiek correct woord dat de indruk wekt dat rekening wordt gehouden met de belangen van derden, in dit geval de burger. Terwijl de overheid 1 ding denkt: "Mocht dit niet lukken, dan vinden we wel een andere methode, al moeten we ons oneigenlijk beroepen op terrorisme, criminaliteitsbestrijding, belastingfraudebestrijding, kinderporno, drugs of het aanpraten van angst via goedkope framingtechnieken. We geven bewust geen ondersteunende data waarom iets in stand zou moeten blijven en geven bewust geen verifieerbare data wat al die honderden "noodzakelijke" regels die we de afgelopen jaren over de burger hebben uitgestort voor effect hebben gesorteerd. We beroepen ons simpelweg op meningen van hooggeplaatste ambtenaren die onze wensen bevestigen, wettelijk vereiste geheimhouding, het niet in gevaar willen brengen van samenwerkingsverbanden met ons gunstig gezinde naties, het niet in de kaart willen spelen van criminelen en.. nou ja... gewoon de NOODZAAK voor die data. Zolang de bevolking alleen maar klaagt en verder geen zak doet, kunnen we vrolijk doorgaan en zullen we vrolijk doorgaan."

Daarom kan PrivacyFirst ook op mijn financiele bijdrage rekenen. Het is een van de weinige manieren om die doorgeslagen informatiehonger een halt toe te roepen.
11-03-2015, 17:59 door Anoniem
De overheid, niet de bevolking, wilde toch zo graag bij Europa.
Dan moeten ze er hier ook eens naar luisteren en niet van twee walletjes willen eten.
Het lijken wel Grieken.
Wel Europa maar ook nog de Europa regeltjes naar hun eigen persoonlijke wensen ombuigen.
Hoe krom kunnen we het krijgen uit Den Haag?
11-03-2015, 18:36 door Anoniem
@Overcome

Hear hear!
11-03-2015, 19:41 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-03-2015, 20:37
[Verwijderd]
11-03-2015, 23:40 door Anoniem
Tja, afgedwongen vertrouwen ernstig beschadigen en het dan vreemd vinden als het later in je vingers bijt.
Tjonge, wat een wereld.

Pluspuntje, het al jaren zwaar onder de maat zijnde percentage "der opgeloste delicten" kan nu daarop geschoven worden.

Gaat dat het vertrouwen nog meer beschadigen? Jazeker, maar dat stoort hen in het geheel niet.

En dat is precies het probleem.

Wereldvreemde vogels daar in die ivoren torens. Die niet eens willen snappen waarom ze uitgekotst worden.
(of het donders goed snappen, maar ja, wie doet ze wat)

De arrogantie ten top.

Advies: ga eens goed werk leveren (met blijvend resultaat) voor wie je echt behoort te werken.
Lees: hen die al die belastingen ophoesten waarmee al dat speelgoed wordt bekostigd. En je overrated "salaris". En bijbehorende inkomensgaranties.

Anarchistisch: ronduit bezopen dat 1/16 van Nederland wordt betaald door de overige 15/16 van Nederland om het nog beter, en leuker, te maken voor de happy 1%.
Zogenaamd omdat die 1% zoveel belastingen betalen. Werkgelegenheid bewerkstelligen en zo. Sure... Dream On.
Staat allemaal leuk op papier, maar in werkelijkheid komen de keiharde knikkers iets anders verdeeld terecht.
Kijk naar wat er historisch in Afrika gebeurt: leegtrekken die landen en berooid achterlaten. Nu enkel dichter bij huis.

En het gaat zo goed in Afrika. Of andere landen waar multinationals en politici in hoge mate de vrije hand hebben gekregen. Niets dan welvaart en voorspoed voor iedereen. Continue algehele verbetering. Regio naar regio, land na land, continent na continent. Of toch niet?
En goh, de spindoctors en lobbyisten zijn in volledige ontkenningsmodus en media manipulatie.
Het is net alsof ook zij betaald worden door belastingbetalers.

Realistische cijfers liegen echter niet. Niet de cijfers van het CPB, maar die van de slager om de hoek, de buurtsuper, de WW van hulpbehoevende oom Jan die de Bijstand in gaat ruim voor zijn pensioen, vrienden, kennissen, vrijwilligers, Zelfstandigen Zonder Pensioen, woekerpolissen, geredde banken, enzovoorts. De echte graadmeter ligt bij het volk. Nergens anders.

Maar ja, dat soort "onwetend gezeur om het gezeur" gaat vast echt allemaal als sneeuw voor de zon opgelost worden als wij die ivoren torens maar de totaalmacht geven. Zij deden het al die tijd al zo goed. Toch? TOCH??? (vrij naar Balkende)

En direct daarna zal het glorierijk gods (of whatever) over een ieder neerdalen en alles zal vrede en gelukzaligheid worden. Voor alles en iedereen. Ja, echt! Ja, heus!!!
Wel even Sinterklaas liedjes door de schoorsteen zingen, en ergens een wortel induwen.

Zo, en nu oogjes dicht en snaveltjes toe. Welterusten!
11-03-2015, 23:45 door Anoniem
Waarom heeft onze overheid toch altijd zoveel moeite om zich aan regels , wetten en gerechtelijke uitspraken te houden ?
12-03-2015, 00:17 door Anoniem
Tja, ze zien hun mooie politiestaat al la Noord_Koreaans model naar de knoppen gaan. Dat kan natuurlijk niet.

Want iedereen is veiliger onder de volledige controle en toeziend oog van de overheid toch?
12-03-2015, 09:58 door Anoniem
@Overcome

Goed verwoord, precies mijn punt en beter. Dank je. Kun je mooie dingen mee doen met die vaardigheid; hup de polletiek in! ;-)
12-03-2015, 13:23 door Anoniem
Ik zou zeggen: "Alles wat reeds is bewaard meteen wissen, ook de backups"
Steun PrivacyFirst !
12-03-2015, 13:28 door Anoniem
Ik heb weken geleden al een klacht ingediend bij UPC/Ziggo dat ze moeten stoppen met het bewaren van mijn internetgegevens. Ik kreeg toen antwoord dat ze dat blijven doen 'omdat het moet' en wachten tot de uitspraak bij de rechter. Vanavond dus maar weer een klacht gaan indienen bij UPC/Ziggo dat de uitspraak er ligt en dat ik ze dus per direct vraag hiermee te stoppen. Ik stel voor dat iedereen, die het hiermee eens is, een soortgelijke klacht in te dienen bij zijn/haar provider.
12-03-2015, 18:47 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom heeft onze overheid toch altijd zoveel moeite om zich aan regels , wetten en gerechtelijke uitspraken te houden ?

Mensen hebben een instinctieve afkeer op de vingers gekeken te worden en trouwens ook van anderen om toestemming te moeten vragen. Er is geen organisatie waar niet gemopperd wordt op 'de bureaucratie'. De regels zijn er gewoonlijk niet voor niets en dat beseffen we met ons verstand ook wel, maar dat instinct blijft aversie oproepen.

Ik moet het ook eens zijn met Overcome's opmerkingen over de term 'afdoende'. Het vervelende is inderdaad dat dezelfde ambtenaren gewoonlijk zowel scheidrechter zijn als belanghebbende bij een minimalistische aanpak. De gevolgen zijn inderdaad regelmatig te zien.
13-03-2015, 21:43 door Anoniem
Justitie overweegt hoger beroep tegen uitspraak bewaarplicht

Zal weinig zin hebben; de rechtbank heeft slechts bevestigd wat het Europees Hof eerder al stelde, dus de zaak is eigenlijk al door de hoogste rechtbank beoordeeld, in het nadeel van justitie. Teeven en Opstelten kozen ervoor toch door te gaan, in strijd met die uitspraak. Naar welke hogere rechtbank willen ze nu gaan ? ;)
14-03-2015, 17:14 door SPlid
Nou ja, ik begrijp wel hoe het zit : Sleepnetten als alternatief voor goed recherche werk.

"Men" neemt zomaar aan dat als je alles bewaart dat je vanzelf wel een boef tegenkomt. Jammer dat het oplossings percentage van liquidaties zo laag ligt.

Dus ik zou zeggen, meer geld naar de politie om te zorgen dat er voldoende mensen zijn om goed, ouderwets, opsporingswerk te doen. Trouwens ook wel zo leuk voor de politie, daar het doorspitten van Terabytes volgens mij nu niet direct een leuke hobby is.
14-03-2015, 17:14 door SPlid
Door Anoniem: Ik zou zeggen: "Alles wat reeds is bewaard meteen wissen, ook de backups"
Steun PrivacyFirst !


Eens , te beginnen bij UPC/Ziggo !
15-03-2015, 12:43 door Anoniem
Aanvalluh ... niet zo moeilijk jongens gewoon terug vechten ... ... klachten indienen bij verschillende instanties heeft geheel geen zin ... wat wel zin heeft om met zijn allen tegelijk terug te vechten door een legertje goede en agressieve advocaten in dienst te nemen die alles en iedereen (grote providers etc) die wat over ons bewaard tegen de bestaande wetten in om die meteen in rechte aan te spreken voor schadebedragen die in de miljoenen en miljarden gaan lopen ... een goede advocaat zal zeker kunnen aan tonen dat het schenden van onze privacy persoonlijke schade zou kunnen berokkenen en als iedereen hier tegelijk over gaat zeuren met behulp advocaten, hashtags-acties, youtube-vids, en facebook paginas waarin the grote providers genoemd en beschaamd worden dan gaat dit zeker lukken .. gewoon terugvechten met de middelen die ons ter beschikking staan ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.