image

Zes miljoen Windowscomputers besmet via spamberichten

vrijdag 13 maart 2015, 12:12 door Redactie, 0 reacties

In nog geen 2,5 maand zijn meer dan zes miljoen Windowscomputers besmet geraakt doordat gebruikers linkjes en besmette bijlagen in spamberichten openden, zo heeft Microsoft laten weten. Het gaat om de Upatre-malware die vooral social engineering toepast en zich vooral via e-mailberichten verspreidt.

Upatre vervult verschillende functies op een besmette computer. Zo kan het andere malware-families installeren die de computer gebruiken voor het versturen van spamberichten of naar waardevolle gegevens zoeken. De malware is vooral actief in de Verenigde Staten, waar Microsoft 5,3 miljoen infecties waarnam. Ierland volgt op afstand met zo'n 790.000 besmettingen. Ook in Canada, Groot-Brittannië en Australië zijn tienduizenden computers via Upatre geïnfecteerd geraakt.

"Upatre weet binnen te dringen door eeuwenoude social engineering-trucs toe te passen. Het weet mensen te verleiden door ze op links in spamberichten te laten klikken", zegt Patrick Estavillo van het Microsoft Malware Protection Center. Naast het niet klikken op links en bijlagen in e-mails adviseert Estavillo om alle software up-to-date te houden en een virusscanner te gebruiken.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.