image

Agentschap Telecom stopt handhaving bewaarplicht

vrijdag 13 maart 2015, 12:46 door Redactie, 9 reacties

Het Agentschap Telecom is per direct gestopt met de handhaving van de wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens nadat de voorzieningenrechter die deze week buiten werking stelde. Het agentschap hield, namens de minister van Economische Zaken, toezicht op onder andere de beveiliging, de bewaarduur en de vernietiging van de opgeslagen verkeers- en locatiegegevens in het kader van de bewaarplicht.

"Agentschap Telecom zal het toezicht op de buiten werking gestelde onderdelen van de Telecommunicatiewet, per direct, staken. Het agentschap is het vonnis en de gevolgen die daar verder uit voortvloeien aan het analyseren", zo stelt de organisatie in een verklaring. Eerder deze week gaven verschillende telecom- en internetproviders aan dat ze zullen stoppen met het opslaan van de verkeersgegevens van abonnees.

Misdaad

Volgens het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie heeft de uitspraak van de rechter grote gevolgen voor de bestrijding van criminaliteit in Nederland. "De verkeersgegevens zijn van groot belang voor de opsporing en vervolging van vele duizenden delicten. Nu de bewaarplicht per direct is afgeschaft, zal dat grote impact hebben op toekomstige opsporing en vervolging", aldus het OM.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), één van de organisaties die het proces tegen de Staat wegens de bewaarplicht hadden aangespannen, laat een heel ander geluid horen en zegt verheugd te zijn over de uitspraak. "De rechter heeft in deze uitspraak een einde gemaakt aan het verplicht bewaren van communicatiegegevens van iedereen, inclusief niet-verdachte burgers. Het belang van privacy weegt terecht zwaarder", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning.

Bruning wijst erop dat de Nederlandse wet bovendien in strijd met het Europese recht was, wat nu is rechtgezet. "Juist voor journalisten en advocaten heeft deze uitspraak een extra belang. Zij moeten kunnen rekenen op de vertrouwelijkheid van hun communicatie, in verband met de bescherming van hun bronnen."

Reacties (9)
13-03-2015, 13:38 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-03-2015, 13:39
[Verwijderd]
13-03-2015, 13:53 door Anoniem
Ja, de morele chantage kaart getrokken...
Kun je makkelijk terugketsen aan ONZE overheid: zie; er is werkeloosheid, en zie; uw opsporing wordt arbeidsintensiever...
uit-Melkertbanen 2.0 ...?
13-03-2015, 13:57 door Anoniem
hebben ze iig weer tijd om 3 meter piraten uut ut oosten van het land snaaien die over de luchtvaartband spetteren....
13-03-2015, 14:26 door Anoniem
Wat gaan de ISP's doen met Terabytes aan storage die nog over blijven na het afschaffen van de bewaarplicht?
Ik denk dat Cloud Storage diensten de komende tijd erg goedkoop gaan worden :-)
13-03-2015, 16:14 door Anoniem
"De verkeersgegevens zijn van groot belang voor de opsporing en vervolging van vele duizenden delicten. Nu de bewaarplicht per direct is afgeschaft, zal dat grote impact hebben op toekomstige opsporing en vervolging", aldus het OM.

Is de opsporing, sinds de invoering van de bewaarplicht, dan zoveel effectiever geworden ? Voor de bewaarplicht kon men criminelen toch ook opsporen en vervolgen ?
13-03-2015, 16:17 door SPlid
Door Anoniem: hebben ze iig weer tijd om 3 meter piraten uut ut oosten van het land snaaien die over de luchtvaartband spetteren....


Hahahahah ;-)
krek !
13-03-2015, 20:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-03-2015, 21:40 door Anoniem
Zoiets hoef je niet te analyseren. Bewaarplicht was fout. Klaar, en er is geen discussie over mogelijk.

Wat je ook mag vinden van de bewaarplicht (vind ik ook fout), politici gaan over dat soort wetten. Nu de wet (terecht) is afgeschoten door de rechter, is het volstrekt logisch dat ambtenaren bij een uitvoerende instantie als het Agentschap Telecom uitzoeken wat dit precies impliceert voor hun takenpakket.

Waarbij ze volkomen terecht de conclusie hebben getrokken dat ze stoppen met handhaving tgv van de uitspraak van de rechter. Zonder die analyse zou het juist gewoon ''business as usual'' zijn - dan zou men de uitspraak van de rechter negeren, en doorgaan met handhaving.
15-03-2015, 11:19 door Bati
Door Yanno: Zeelandnet doet NIET mee. Daar blijft de bewaarplicht van kracht.

Onmogelijk. De bewaarPLICHT blijft daar net van kracht. Het kan wel zijn dat Znet zelf besluit om te blijven bewaren en dan rijst de vraag of dat dan conform de WBP mag. Grote kans dat ze nl op basis van hun ingediende registratie bij het CBP nu veel meer gegevens opslaan dan ze mogen. De Wbt is immer buiten werking en dus is er geen wettelijke basis meer voor het opslaan van alles. De eerst volgende wet die dan weer in beeld komt is de WBP.
Abonnees bij Znet kunnen natuurlijk gaan eisen dat hun gegevens worden verwijderd. Je kunt iig vragen of ze je alle opgeslagen gegevens willen doen toekomen ter inzage.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.